Näin Pekka laihdutti 27 kiloa alle vuodessa

Pekka Karjalainen ryhtyi kokeilemaan erilaisia laihdutusmenetelmiä jo 90-luvun lopussa. Vasta toissa vuonna hän löysi helpon ja tehokkaan keinon, jolla karistaa kilot.

Pekka Karjalainen tiedosti jo 1990-luvun lopussa, että hänen pitäisi laihduttaa. Laihdutusryhmät eivät tuntuneet houkuttelevilta, joten hän haki apua ravintoterapeuteilta.

– Ensimmäisen ravintoterapeutin kanssa laskimme kaloreja. Seuraavan kanssa vältimme matematiikkaa ja tutkimme virallista ravintoympyrää. Minulle luotiin tavoiteruokavalio, joka noudattaisi mahdollisimman tarkkaan virallisen lautasmallin periaatteita, Karjalainen muistelee.

Karjalaisen kunto kartoitettiin. Hän merkitsi kahden viikon ajan ruokapäiväkirjaan kaiken, mitä pani suuhunsa. Kovan nälän seurauksena putosi vaivainen kilo.

Karjalainen kokeili myös Painonvartijoiden kirjekurssia miehille. Ruuan vähentämisen lisäksi kuuriin kuului liikkuminen askelmittarin kanssa.

– Tajusin, että pitää kävellä 40 km päivässä, jos haluaa tuloksia. Ei se auta, jos on liikaa kiloja, Karjalainen toteaa.

Ruokavaliosta apua diabeteksen hoitoon

Vuoden 2010 alussa Karjalainen hakeutui työterveyshoitoon huonon olon vuoksi. Lääkäri totesi hänellä tyypin 2 diabeteksen.

– Lyötiin pakki lääkkeitä kouraan ja käskettiin laihduttaa, Karjalainen sanoo.

Diagnoosin jälkeen hän luki Antti Heikkilän kirjan Diabeteksen hoito ruokavaliolla ja päätti kokeilla matalahiilihydraattista ruokavaliota. Puolessatoista kuukaudessa painosta lähti viisi kiloa. Karjalainen liikkui myös paljon.

– Kun paino tippui, pystyin juoksemaan. Juoksin kolme kertaa viikossa kuuden kilometrin lenkin, Karjalainen kertoo.

Antti Heikkilän opastuksella Karjalainen jätti joitakin lääkkeitä pois. Arvot tippuivat normaalitasolle, samoin kolesteroli. Lääkärit ihmettelivät, kuinka hyvin lääkkeet ovat auttaneet. He yllättyivät, kun Karjalainen paljasti vähentäneensä lääkkeitä.

Karjalainen aloitti uuden ruokavalion helmikuussa 2010. Lokakuuhun mennessä karisi 27 kiloa, pysyvästi.

– Ei ole hissiefektiä yhtään, Karjalainen kehuu.

Helppo laihdutuskeino

Karjalainen iloitsee siitä, että tällä dieetillä ei tarvitse nähdä nälkää. Tiettyjä asioita voi syödä sen verran, että nälkä lähtee.

Karjalaisella tulee ihmisten kanssa sanaharkkaa siitä, miten hän uskaltaa kaventaa ruokavaliotaan. Hän ei syö pastaa, perunaa, leipää, riisiä tai sokeria. Mutta niiden tilalle on tullut paljon uusia kasviksia, pähkinöitä, siemeniä ja marjoja

– Ehkä suurin löytö ovat erilaiset kaalit, ja tietenkin erilaiset salaattireseptit on kahlattu läpi. Ja näistä kasviksistahan niitä kuituja tulee yllin kyllin. Kun väittävät, että tällä ruokavaliolla ei saisi niitä riittävästi, Karjalainen sanoo.

Rasvaa enemmän

Uuteen ruokavalioon tottui kahdessa viikossa. Leivästä luopuminen oli vaikeinta, koska Karjalainen oli tottunut tukahduttamaan iltanälän parilla voileivällä.

Myös rasvaa täytyy syödä enemmän kuin ennen, eläinrasvat mukaan lukien. Kaikilla Karjalaisen tutuilla dieetti on toiminut. Hän tietää vain yhden naisen, joka ei ole laihtunut.

– Hän syö liian vähän. Elimistö käy säästöliekillä, joten hän ei laihdu, Karjalainen arvelee.

Hän aavistelee, että ongelma on yleisempi naisilla. Voi olla vaikeaa saada salaattia ja raejuustoa popsivia toimistotyttöjä syömään pekonia.

Tulokset näkyvät heti

Karjalainen joutui ennen lyhentämään ostamansa housut, koska vyötärön koko ja lahkeiden pituus eivät täsmänneet.

– Nyt ostan samaisesta kaupasta pienintä kokoa, mitä on, hän sanoo.

Laihtumisen lisäksi Karjalainen huomaa vireystilansa muuttuneen. Iltapäiväväsymystä ei enää tule.

Karjalaisen mielestä matalahiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen on paljon helpompaa kuin miltä kuulostaa. Ja hyvän olon tulokset näkyvät heti. Laihduttaminen etenee hyvää tahtia ja kilot pysyvät poissa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Pekka Karjalainen ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja