Mainos

Paperikiistan sovittelu jatkuu huomenna

Sovittelua jatkettiin tänään toista päivää viime viikolla jätetyn sovintoesityksen pohjalta. Keskusteltavia asioita ovat edelleen alihankintatyöt ja työaikajärjestelyt.

Paperiteollisuuden työriidan sovittelu on keskeytetty tältä päivältä. Sovittelua on määrä jatkaa huomenna kello 11 valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla.

Tänään osapuolet yritivät löytää pattitilanteeseen sopua koko päivän kestäneissä neuvotteluissa. Ellei etenemistä lähipäivinä tapahdu, työriitaa jouduttaneen ratkomaan erillisessä sovittelulautakunnassa.

Sovittelua on jatkettu viime viikolla jätetyn sovintoesityksen pohjalta. Uutta esitystä ei valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan ole nyt tarkoitus tehdä, vaan siinä olleisiin kiistan aiheisiin on haettu uusia ratkaisumalleja. Ne ovat koskeneet lähinnä järjestelyjä, joilla sovitaan ulkopuolisen alihankintatyön käytöstä. Paikallisesti sovittaviin alihankintatöihin halutaan riittävän tarkat säädökset, jotta kiistat voidaan jatkossa sopia sekä liittotasolla tai erillisessä lautakunnassa.

Keskustelujen aiheena ovat olleet myös työaikajärjestelyt. Vaikka kiistassa juhannus- ja jouluseisokkien korvaamisesta on edetty, selvittämättä on ollut vaatimus muun muassa viikonlopun 12 tunnin työvuoroista.

Sovitteluun ovat tänäänkin osallistuneet SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski. Sopimus edellyttää Paperiliiton liittovaltuuston hyväksynnän. 44-jäseninen valtuusto saadaan kokoon runsaan vuorokauden kuluessa.

Tavoitteena on kolmivuotinen työehtosopimus, jonka palkankorotukset kahden ensimmäisen vuoden aikana vastaisi tulosopimuksen tasoa. Kolmannen vuoden palkoista sovittaisiin myöhemmin.

Sovittelu jatkui eilen Vanhasen johdolla

Sovittelua päätettiin jatkaa eilen osapuolten tavattua pääministeri Matti Vanhasen Kesärannassa.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen kiistää aamun Helsingin Sanomien tiedon, jonka mukaan paperitehtailla olisi asiakaskadon pelossa ryhdytty valmistelemaan neuvotteluja konsernikohtaisista työehtosopimuksista.

- Minä en ole kuullut, että tehtailla tai konserneissa käytäisiin neuvotteluja. Itseasiassa Paperiliiton hallinto eli ne 44, jotka päättivät viime viikolla hylätä yksimielisesti silloisen sovintoesityksen, ovat juuri niitä työpaikkojen luottamusmiehiä. Minusta tuntuu aika oudolta, että näiden luottamusmiesten näkemykset niin oleellisesti poikkeaisivat siitä, mitä valtaosaltaan luottamusmiehet ajattelevat, puheenjohtaja Ahonen sanoo.

Puheenjohtaja Ahonen luottaa myös edelleen omiensa tukeen työkiistassa.

Helsingin Sanomien mukaan paperitehtailla olisi ryhdytty valmistelemaan neuvotteluja paikallisista, konsernikohtaisista työehtosopimuksia. Lehden saamien tietojen mukaan neuvottelut paikallisista sopimuksista olisivat pisimmällä M-Realissa, mutta että keskusteluja olisi käyty myös UPM-Kymmenessä ja Stora Ensossa.

Paikalliset työehtosopimusten valmistelut johtuvat lehden mukaan siitä, että työnantajien lisäksi työntekijät ovat pelästyneet tehtaiden asiakkaiden katoavan pitkittyneen työkiistan seurauksena.

Suuri osa luottamusmiehistä on sitä mieltä, että Paperiliiton olisi pitänyt hyväksyä valtakunnansovittelijan viimeisin esitys, lehti kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Pitkään jatkunut työkiista vaikuttaa kansantalouteen ”pieninä puroina” monella taholla, sanoo Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen. Hän arvioi, että lopullinen lasku maksetaan lisääntyneenä työttömyytenä.

(Kymmenen uutiset 28.06.2005)

(Huomenta Suomi 28.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.