Mainos

Panttivangeilta kirjeitä omaisille

Filippiinien panttivankikriisin neuvottelijat ovat tänään saaneet jälleen jonkinlaisen yhteyden vankeja ottaneisiin muslimisisseihin. Libyalainen neuvottelija sai sisseiltä seitsemän vankien omaisille tarkoitettua kirjettä.

Aiemmin Filippiinien ulkoministeri kertoi kaappajien vaativan panttivangeista lunnaita. Sieppaajat olisivat hänen mukaansa myös valmiita vaihtamaan sairastuneen saksalaisnaisen Abu Sayyaf -sissiryhmän johtomiesten sukulaisiin, joita toinen ryhmittymä pitää vankinaan Basilanin saarella. Yksi panttivankineuvottelijoista kuitenkin suhtautuu tietoon lunnasvaatimuksesta varauksellisesti.

Lääkäriryhmä valmiina

Malesia on lähettänyt Filippiineille Punaisen Puolikuun lääkäriryhmän ja tarvikkeita.
-He odottavat edelleen kaappareilta lupaa pääsystä leirille, ja se riippuu neuvottelukosketuksen saamisesta, ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Holger Rotkirch kertoi. Uutistoimisto AP:n mukaan Abu Sayyaf ilmoitti tänään, ettei se aio vapauttaa panttivankeja. Järjestö sanoi, ettei se hyväksy Filippiinien hallituksen neuvottelijaryhmää ja kertoi siirtäneensä siepatut "turvallisempaan paikkaan" Jolon saarella.

Torstaiksi sovittu neuvottelu epäonnistui Filippiinien armeijan partioitua liian lähellä sissien majapaikkaa. Armeijan ja sissien välillä käytiin tiettävästi yhteenotto viime yönä. Armeijan on käsketty perääntyä. Rotkirch arveli, että välikohtauksen takia luottamuksen rakentaminen kaappaajiin kestänee jonkin aikaa. Paikallisviranomaisten mukaan kyse oli silkasta vahingosta, koska neuvottelijat eivät olleet kertoneet armeijalle tapaamispaikasta.

Filippiinien neuvottelijat uskoivat kaikesta huolimatta perjantaina, että neuvotteluissa voitaisiin päästä tulokseen vielä ennen presidentti Joseph Estradan ensi tiistaina alkavaa Kiinan-matkaa.
-Toivomme, että läpimurto tapahtuisi ennen presidentin matkaa, presidentin edustaja Ronaldo Zamora sanoi.

Arveluttavia tietoja ja dekkareita

Rotkirch muistutti tänään, että sieppauksesta tihkuviin tietoihin on syytä suhtautua kriittisesti. Tällä hetkellä viestimet raportoivat uusista käänteistä viranomaisia nopeammin. Jolon saarella uutisia metsästää 70 toimittajaa.

-Emme tiedä miten luotettavia tiedot ovat. Siellä liikkuu paljon rahaa, jolloin myös on suuri houkutus kertoa toimittajille jotain raflaavaa, jolla ei ole minkäänlaista pohjaa, hän arvioi. Diplomaatit ovat puolestaan viranomaistietojen varassa. Suomalaisdiplomaatit ovat panttivankitilanteen ratkaisua odotellessaan pyrkineet lähettämään kahdelle suomalaismiehelle rohkaisevia viestejä.

Suomen konsuli luki torstaina paikallisradiossa suomeksi Risto Vahasen omaisten lähettämän tervehdyksen, ja matkaan kohti Jolon saarta on lähtenyt myös kirjapaketti - viisi suomenkielistä salapoliisiromaania. -Yritämme pitää heitä tietoisena, että teemme työtä heidän puolestaan, Rotkirch sanoi.

Solana Suomen yhdysmieheksi

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on luvannut ryhtyä Suomen yhdysmieheksi Filippiinien panttivankiselkkauksessa. Suomi saaa Solanan lupauksen mukaan jatkuvasti uutta tietoa kaappauksesta hänen kauttaan. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Solana on varmistanut suorat yhteydet asiasta vastaaviin viranomaisiin.

Suomen ja Etelä-Afrikan ulkoministerit toivovat Filippiineille kaapatun panttivankiryhmän pikaista vapauttamista.
-Meillä on hyvin samanlainen näkemys tilanteesta, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi tänään Helsingissä keskusteltuaan Etelä-Afrikan ulkoministerin Nkosazana Dlamini-Zuman kanssa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.