Mainos

Palomiehille sakkoja lakosta

Osa palomiehistä on ollut laittomasti lakossa. Työtuomioistuin tuomitsi tänään 66 palomiestä hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Rangaistuksen saaneet palomiehet ovat vaihtaneet ammattijärjestöä vasta vuoden 1995 syyskuun lopun jälkeen, jolloin kuntien teknisiä koskeva sopimus tuli voimaan. Työtuomioistuimen nyt tuomitsemat palomiehet olivat vielä silloin Kunta-alan unionin alayhdistysten eli STTK:laisen Kunnallisvirkamiesliiton tai SAK:laisen KTV:n jäseniä ja sitä kautta edelleen työrauhavelvollisuuden piirissä. Unioni oli yksi sopimuksen allekirjoittajajärjestöjä.

Palomiesliiton mielestä nyt tuomittujen palomiesten työrauhavelvoite on kuluneiden yli kahden vuoden aikana katkennut useampaan kertaan. Osapuolten tietojen mukaan työtuomioistuimen määräämät sakot olivat useimmissa tapauksissa 200 markkaa ja muutamissa 100 markkaa. Lisäksi yhteisvastuullisesti korvattavaksi tuli noin 7000 markan oikeudenkäyntikulut. Palomiesliitto ja sen emojärjestö Seteli arvostelivat voimakkaasti työtuomioistuimen päätöstä. Liittojen mielestä oikeuden olisi pitänyt kaikki riitaa koskevat kanteet samanaikaisesti. Kuntien työnantajajärjestö Kunnallinen työmarkkinalaitos vetosi tuomioistuimen päätöksen jälkeen lakossa oleviin palomiehiin ja kehotti heitä sopimaan välittömästi työnantajansa kanssa työhön palaamisesta.

Sovittelun jatkosta ei tietoa

STTK:n erityisteknisten liittoon kuuluvan palomiesliiton lakko jatkuu tapaninpäivän jälkeen jo toista kuukautta. Lakossa on runsaat 2900 palomiestä. Osapuolten näkemykset ovat pysyneet niin etäällä toisistaan, että sovintoneuvotteluissa ei ole voinut tapahtua ratkaisevaa edistymistä. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius neuvotteli osapuolten kanssa yhdessä viimeksi eilen. Tänään ei sovittelutapaamista järjestetty. Myöskään sovittelun jatkosta ei tiistaina ollut tietoa. Osapuolten neuvottelijat arvioivat, että neuvottelupöydän ääreen palataan aikaisintaan lauantaina, mahdollisesti vasta maanantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.