Palkka-ale jäänee harvojen keinoksi

Lehtikuva

Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen ei usko palkanalennusten toteutuvan laajasti Suomessa.

MTV:n uutiset kertoi eilen useiden yritysten tarjoavan työntekijöilleen palkanalennuksia irtisanomisten välttämiseksi.

- Näitähän ei tietääkseni ole tarjottu esimerkiksi SAK:laisille lainkaan, ja senkin ymmärtää hyvin, kun työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä. En usko, että nämä toteutuvat kovin yleisesti, Tiitinen toteaa.

Tiitisen mukaan palkka-alennussopimukset, joissa on mukana työntekijän lainaamaa rahaa työnantajalta, eivät tällä hetkellä istu suomalaiseen työsopimuslainsäädäntöön.

- Nyt on hyvin vaikea suhtautua niihin, koska niissä on olennaisia juridisia ongelmia verotuksen, päivärahojen ja muiden etuuksien kannalta. Tämä on kyllä ihan uutta Suomessa. Aikaisemmin en ole kuullutkaan tällaisesta.

Muutamat yritykset ovat ehdottaneet työntekijöilleen jopa viidenneksen palkanalennuksia.

STTK: Ale ei lääke taantumaan

STTK:ssa arvioidaan, että yritysten palkanalennus-ehdotuksissa ei ole kysymys isommasta ryntäyksestä, vaan pikemminkin yksittäisten yritysten aloitteista.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mukaan palkanalennuksia voidaan harkita, mutta ne eivät ole lääke kansantalouden kriisiin.

Mäenpään mielestä tulisi ennemmin pyrkiä turvaamaan palkansaajien ostovoima.

- Palkkaleikkauksia pitäisi pyrkiä välttämään kaikin käytettävissä olevin keinoin, koska se ei ole vastaus meillä näihin isoihin ongelmiin. En ota kantaa yksityiskohtiin, sillä meidän liittomme neuvottelevat niistä.

Katso Aaro Kajasteen juttu (Seitsemän uutiset 7.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat