Palkansaajajärjestöt tuomitsevat eläkeheikennykset

Työntekijäjärjestöt tuomitsevat eläkeneuvotteluissa esiin nousseet ehdotukset eläkkeiden heikennyksistä.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne hämmästelee, että vuoden 2005 eläkeuudistuksen vaikutukset eivät ole vielä ehtineet vaikuttaa ja silti uusia muutoksia sorvataan jo. STTK:n liittojen yhteinen näkemys on, että työurat pitenevät, kunhan edellytykset työssä jaksamiseen saadaan kuntoon.

- Meidän pitäisi löytää keinoja siihen, että estäisimme vallalla olevan kehityksen, jossa 35-45-vuotiaista 4 500 henkilöä on mielenterveyssyistä pysyvällä eläkkeellä työelämästä. Tämä johtuu siitä arkipäivästä, joka tuolla työpaikoilla on, Rinne sanoo.

- Näihin asioihin pitäisi puuttua, jos halutaan työuria pidentää eikä muodollisiin eläkejärjestelmiin. tai ihmisten etujen heikentämiseen.

Myös SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa ihmettelee, että sekä EK että hallitus ovat unohtaneet eläketyöryhmien varsinaisen tehtävän eli vaihtoehtojen etsimisen eläkeiän nostamiselle.

- Palkansaajajärjestöjen mielestä ensisijaiset keinot työurien pidentämiseen löytyvät työelämän kehittämisestä ja sen laadun parantamisesta eikä suinkaan eläkkeiden tai työttömyysturvan heikentämisestä. Työterveyshuoltoa on parannettava, työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista ehkäistävä, työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työaikajärjestelyihin on lisättävä ja työnantajien vastuuta työntekijöiden ammattitaidon ylläpitämisestä laajennettava, Elomaa listaa.

MTV:n uutiset kertoi eilen, että elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa poistaa varhennetun varhaiseläkkeen kokonaan 62-vuotiailta. Kärjistyneissä eläkeneuvotteluissa on esitetty myös, että 63-vuotiaat pääsisivät eläkkeelle vasta 40 vuoden työuran jälkeen.

Katso Raimo Pitkäsen juttu

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat