Paljonko pyytäisin asunnostani? Vinkit myytävän kodin hinnoitteluun

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

Suomalainen haikailee nyt "maalle" – tai ainakin pois keskustasta. Myös asuminen voi olla halvempaa muualla kuin ydinkeskustassa.

Oikotien mukaan vuodesta 2021 on tulossa laitakaupunkien ja omakotitaloasumisen sesonki: nyt muutetaan pois keskustoista. Trendi alkoi näkyä jo vuonna 2020.

– Nyt puhutaan paljon maalle muuttamisesta, mutta todellisuudessa suunta keskustoista ulospäin tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo tiedotteessa.

Leinosen mukaan esimerkiksi Uudellamaalla "kaupungista pois" muuttaminen voi tarkoittaa osittain pääkaupunkiseudun ympäryskuntia.

– Kuten aina, nytkin valtaosa muutoista tehdään paikkakunnan sisällä

"Etätyöt sallivat asumisen melkein missä vain"

Kun koronavuosi 2020 kiepautti arjen uudenlaiseksi, samalla monen mielessä virisi halu muuttaa toisenlaiseen kotiin. Osansa trendiin tuo nykyinen työelämä.

– Etätyöt sallivat asumisen melkein missä vain. Se avaa mahdollisuuden tavoitella sitä, missä todella haluaa asua, jos ei tarvitse ajatella työmatkaa, Leinonen sanoo.

Oikotien teettämä kysely kertoi sen, minkä moni varmasti osaisi jo arvata: suomalaisen ihannekoti on omakotitalo. Toisaalta koronapandemia saattaa madaltaa monen maksukykyä, jolloin saattaa syntyä halu muuttaa kauemmas kalliista keskustasta.

Vinkit asunnon hinnoitteluun

  • Aseta lähtöhinta sopivan korkeaksi. Tärkeää on tutkia alueen hintataso ja arvioida asunnon kunto!
  • Esimerkiksi hinta-arvioita tarjoavan ja välittäjiä kilpailuttavan asuntojenhinnat.fin mukaan vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 4643 euroa, mutta muualla Suomessa 2075 euroa vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä.
  • Samalla aikavälillä Turussa keskimääräinen hinta oli 2586 euroa neliöltä, Oulussa 2104 euroa, Mikkelissä 1619 euroa ja Jalasjärvellä 755 euroa. Jos asuntosi hinta eroaa suuresti oman alueesi muista hinnoista, sille täytyy olla jokin syy.
  • Huomaa, että mahdolliset remontit vaikuttavat myös asunnon myyntihintaan. Keskeneräiset remontit kannattaa saattaa loppuun ennen asunnon myyntiä.
  • Ostajan tarjoukseen vastaaminen on tarkka paikka: liian pieni vastaantulo voi karkottaa ostajan, mutta jokainen myönnytys on toisaalta myyjän kukkarosta pois
  • Kun et tingi kerralla liian paljon, samalla osoitat, että pidät asuntoa arvossa, Oikotie vinkkaa.

Lähteet: Oikotie, Asuntojenhinnat.fi

Lue myös:

    Uusimmat