Eikö asuntosi mene kaupaksi? Yksi tärkeimmistä tehtävistä sinun olisi pitänyt aloittaa jo aikaa sitten: "Perusasia, jonka haluaisin nostaa esiin"

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

Asunnon arvoon vaikuttavat esimerkiksi sijainti, koko ja rakennusvuosi. Tärkeintä on kuitenkin pitää asunnosta hyvää huolta vuosien varrella.

Kun asunnosta on aika luopua, myyjän mieleen hiipii pian hinta. Katse silmäilee jo tutuksi tulleita seiniä: paljonkohan tästä saisi?

Asunnon arvoon vaikuttavat esimerkiksi sijainti, koko ja rakennusvuosi. Arvon säilyttäminen kuitenkin kannattaa Kiinteistömaailma-yrittäjä ja toimitusjohtaja Heidi Metsäsen mukaan aloittaa ajoissa – heti alussa.

– Asunnosta täytyy pitää huolta. Yksi tärkeä asia on yksinkertaisesti siivoaminen. Asuntoa kannattaa siivota säännöllisesti ja pitää se näin hyvässä, siistissä kunnossa, Metsänen neuvoo.

Hänellä on asuntomyymälä Kauniaisissa, Espoon Laaksolahdessa ja Leppävaarassa.

Vuosien varrella lika pinttyy helposti

Toisinaan vain muutaman vuoden ikäinenkin asunto on niin sanotusti syöty: kodissa on eletty, parketilla on tanssittu ja keittiötasoja kulutettu, mutta huoltotoimenpiteet ovat unohtuneet.

– Kulumahan kertoo elämästä. Toki asunto kannattaa siivota perusteellisemmin ennen kuin sitä alkaa myymään, mutta lika pinttyy helposti esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelisaumoihin, kiinteistövälittäjä muistuttaa.

– Sillä, että asunto on siisti, raikas ja puhdas, saa ihmeitä aikaan. Tämä on perusasia, jonka haluaisin nostaa esiin. Sillä, että maalaa seinän, saa toki kulumisen jälkiä korjattua, mikä on hyvä asia. Mutta jos kylpyhuoneessa on kaapin alla pinttynyttä likaa, se vaatii kunnon siivoamista, hän jatkaa.

Oman kodin puutteille voi tulla sokeaksi

Oman kodin puutteille voi tulla hieman sokeaksi – eiväthän kodit ole sisustuslehtien kuvia tai asunnon myyntiä varten, vaan arkea ja elämistä varten. Kun perjantaina nostaa jalat omalle, rakkaalle sohvalle pitkän viikon päätteeksi, asuntoa tuskin silmäilee samalla tavalla kuin potentiaalinen ostaja.

– Arjessa totutaan helposti olohuoneessa olevaan vaatteiden kuivaustelineeseen tai siihen, että jääkaapin ovi on vuorattu lasten piirustuksilla. Imuri löytyy helposti eteisen lattialta, ja vaatekasat sohvalla ovat ajan myötä tulleet osaksi sisustusta. Kaikki tämä on elämää, mutta asunnon myyntiä varten koti kannattaa siistiä, Oikotien liiketoimintajohtaja Anna Leinonen vinkkaa.

Kun ostaja saapuu asuntoon, hän kiinnittää Leinosen mukaan lähes varmasti huomiota keittiön ja kylpyhuoneen kuntoon.

– Ostaja voi haluta uusia nämä omien tarpeiden mukaiseksi, ja silloin hän etsii kohdetta, jossa keittiö ja kylpyhuone kaipaavat remonttia. Toiset taas arvostavat, että nimenomaan nämä ovat lähiaikoina remontoituja, tai muuten uutta vastaavassa kunnossa, jolloin asunnon ostaja selviää korkeintaan pintaremontilla, Leinonen kuvailee.

"Joillain alueilla kauppa käy hitaammin"

Jos asunnolle ei löydy ottajaa, vika ei välttämättä ole hinnassa. On tavallista, että toisinaan ostajan löytäminen vie aikaa.

– Esimerkiksi joillain alueilla kauppa käy hitaammin, kun taas toisilla alueilla asunnot revitään käsistä, Leinonen kuvailee.

– Jos myytävä koti on erityisen persoonallinen, se voi rajata joitain ostajaehdokkaita pois, mutta toisaalta se voi olla juuri se timantti tietylle ostajalle. Myös asunnon kunto saattaa rajata ostajaehdokkaita, hän jatkaa.

Toisinaan hintaa täytyy jumpata

Leinosen mukaan tällä hetkellä asuntojen kysyntä on erityisen korkealla tasolla. Moni etsii kiivaasti uutta kotia. Jos oma asunto ei siis millään tunnu menevän kaupaksi, Leinosen mukaan esimerkiksi asuntoilmoitusta voisi pohtia uudelleen: voisiko sitä parantaa esimerkiksi päivittämällä kuvia tai esittelytekstiä? 

Toisinaan hintaakin täytyy jumpata.

– Alueellista hintatasoa kannattaa seurata, ja jos myytävän kohteen hinta on selkeästi muita korkeampi, hinnan alentamista on syytä miettiä, tai ainakin tuoda asunnon erityispiirteet selvästi esiin asunnon esittelytekstissä, Leinonen sanoo.

– Joskus on niinkin, että tiedetään hinnan olevan oikea, mutta asunnossa asuu esimerkiksi iäkäs pariskunta ja tyyli ei miellytä modernia ihmistä. Se voi pidentää myyntiaikaa, Heidi Metsänen kuvailee.

Kun asunto on käynyt ahtaaksi, se on usein täynnä tavaraa

Usein ihmiset ostavat uuden asunnon siinä vaiheessa, kun perhekoko kasvaa tai nykyinen asunto tuntuu muuten liian pieneltä. Usein asuntoa myös myydään siksi, että mielessä on muutto suurempaan kotiin. Tämä luo omanlaisensa ongelman.

– Tällainen asunto on käynyt ahtaaksi perheelle, eli usein se on täynnä tavaraa. Tässä tullaan siihen, että myyntiä varten asuntoa pitäisi tyhjentää, jotta se näyttäisi väljältä ja houkuttavalta ostajalle, joka myös kaipaa tilaa, Heidi Metsänen kuvailee.

"Näissä tilanteissa aina toivoisi, että ostaja näkisi sisustuksen oh"

Tilanne on herkkä. Myyjä saattaa loukkaantua, jos hänelle sanoo suoraan, että rakkaat huonekalut pitäisi nyt viedä varastoon, sillä ne karkottavat osan potentiaalisista ostajista.

– Näissä tilanteissa aina toivoisi, että ostaja näkisi sisustuksen ohi. Kyseessä on kuitenkin myyjän koti. Jokaiselle oma kotihan on lähtökohtaisesti aina se paras paikka olla, Metsänen kuvaa.

Ihmiset haluavat yleensä ostaa nykyistä isomman ja avaran, valoisan asunnon. Siksi myös myytävän kodin täytyisi näyttää mahdollisimman tilavalta.

– Tavaraa yleensä pitää karsia. Useimmiten sitä on liikaa, koska asunto on mahdollisesti liian ahdas myös nykyisille asukkaille, Metsänen sanoo.

Koti täynnä vuosikymmenten varrella kertynyttä tavaraa

Tyyppiesimerkissä asunnon myyjä on iäkäs pariskunta tai leski. Rakas koti on tällöin usein täynnä vuosikymmenten varrella kertynyttä tavaraa. Sisustuskin on vanhemman ihmisen makuun.

– Kun tällaiseen asuntoon tulee nuorempi ostaja, hän voi todeta, että voi ei, tämähän pitää remontoida kokonaan, Metsänen kuvailee.

– Jos seinän takana myydään prikulleen samanlaista asuntoa, jossa on moderni sisustus, se menee helpommin kaupaksi kuin tämä vanhanaikaisesti sisustettu, vaikka asunnot sinänsä ovat täysin samanarvoisia ja identtisiä, hän jatkaa. 

Vie tavarat vinttikomeroon

Mikä siis neuvoksi? Ratkaisu on yksinkertainen: ylimääräiset tavarat kannattaa rahdata vinttikomeroon tai varastokoppiin.

– Mielestäni kannattaa vuokrata ylimääräinen varasto, jos oma koppi on täynnä. Ihmisillä on usein liikaa tavaraa. Tämä on aika merkittävä seikka.

Tarvittaessa voi harkita asunnon kevyttä stailausta. Ostajan kuitenkin pitäisi kyetä ohittamaan myyjän sisustusmaku kylmästi – oli se sitten ihana tai ei.

– Kannattaa muistaa, ettei ostaja osta huonekaluja. Hän ostaa seinät, Metsänen vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat