WHO varoittaa tappavan pitkien työviikkojen yleistymisestä – tällainen on tyypillinen uhri

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan pitkät työviikot ovat vakava terveysuhka. Erityisen huolestuttavaa on työajan venymisen yleistyminen.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioivat tuoreessa tutkimuksessaan, että yli 55 tunnin työviikot ovat vakavat terveysuhka – erityisesti miehille.

Yhteensä 194 maasta saatu aineisto paljasti, että vuonna 2016 pitkät työpäivät olivat yhteydessä 745 000 sydän- ja aivoperäiseen kuolemaan. Hengen menetyksistä 398 000 johtui aivoinfarktista ja 347 000 sepelvaltimotaudista.

Tutkijat arvioivat, että verrattuna 35–40 tunnin työviikkoihin työskentely 55 tuntia tai enemmän viikossa on yhteydessä 35 prosenttia suurempaan riskiin kuolla aivoinfarktiin ja 17 prosenttia suurempaan sydänperäisen äkkikuoleman riskiin.

Työhön liittyvät sairaudet näyttävät kuormittavan erityisesti miehiä, joita menehtyneistä oli 72 prosenttia. Suurin osa kuolleista oli 60–79-vuotiaita, jotka olivat puurtaneet pitkiä työpäiviä 45–74-vuotiaina. Pitkät työviikot rasittivat ihmisten terveyttä etenkin kaakkoisessa ja itäisessä Aasiassa sekä Oseaniassa.

Tutkimus ilmestyi Environment International -tiedelehdessä. Löydökset tukevat jo ennestään vahvaa näyttöä pitkien työpäivien terveyshaitoista. Aiemmissa tutkimuksissa pitkien työpäivien on esimerkiksi huomattu suurentavan sydän- ja verisuonitautien sekä jopa syövän vaaraa sekä altistavan uudelle sydäninfarktille.

Työtunnit vain lisääntyvät

Tutkijat pitävät huolestuttavana pitkien työpäivien yleistymistä. Vuosien 2000–2016 välillä liialliseen työntekoon liittyvien sydän- ja aivoperäisten äkkikuolemien määrä kasvoi 29 prosentilla.

Tällä hetkellä noin 9 prosenttia maailman väestöstä työskentelee terveyden kannalta liian paljon.

Koronaviruspandemiasta johtuva siirtyminen laajalti etätöihin on saattanut lisätä työntekoon liittyviä terveysriskejä. Etätöissä työn ja vapaa-ajan raja voi hämärtyä entisestään. Lisäksi moni yritys on taloudellisissa vaikeuksissa, minkä vuoksi ihmisillä on paineita lisätä työaikaansa.

Tutkijat peräävät tiedotteessaan työntekijöiden terveyttä suojelevia tekoja sekä hallituksilta, työnantajilta että työntekijöiltä itseltään.

– Mikään työ ei ole aivoinfarktin tai sydänsairauden arvoinen, tutkija Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo WHO:n tiedotteessa.

Ahdistaako terveys? Videolla kerrotaan, mistä tietää, että terveyshuoli on liiallista.

Ahdistaako terveys? Tästä tiedät, että terveyshuolesi on liiallista 3:49

Lue myös:

    Uusimmat