Paljon ruutua tuijottavilla lapsilla nousi esiin uusi ongelma – tulokset huolestuttavat asiantuntijoita

Helppoja leikkejä lapsille ilman älylaitteita 5:44
Media-alan yrittäjä ja tubettaja Maria Kangaskortet antaa videolla vinkkejä helppoihin leikkeihin, jotka tarjoavat lapsille kivaa tekemistä älypuhelimien tuijottamisen tilalle.

Moni päiväkodin työntekijä on huolissaan liiallisen ruutuajan vaikutuksista lasten tunteiden ilmasuun.  Brittiläisen kyselyn mukaan lapset, jotka ovat jatkuvasti nenä kiinni näytössä, turhautuvat ja purevat muita herkemmin. 

Jo aikaisemmin on uutisoitu lasten runsaan ruutuajan huonoista puolista. Liiallisen näytön tuijottamisen on kerrottu aiheuttavan esimerkiksi enemmän ADHD-oireilua. Jopa Maailman terveysjärjestö WHO on antanut alle viisivuotiaille suositellun ruutuajan

Nyt muun muassa Daily Mail uutisoi uudesta kyselystä, jonka mukaan alle kouluikäiset lapset, jotka viettävät eniten aikaa ruudun edessä, kärsivät myös eniten ongelmista kommunikaatiossa sekä tunteiden ilmaisussa. 

Brittiläiseen kyselyyn vastasi yli 1 000 päiväkodin johtajaa sekä työntekijää. Mielipidetutkimuksen hoitoalan ammattilaisilla teetti daynurseries.co.uk-sivusto, joka on päiväkotien työntekijöille suunnattu ammattijulkaisu. 

Vanhempien pitää auttaa lapsia käsittelemään tunteita

Kyselyn vastauksista ilmenee, että lapsi puree päiväkodissa nuorempiaan tai hoitohenkilökuntaa herkemmin, jos lasten vanhemmat ovat kiireisiä eivätkä lapset saa tarpeeksi huomiota. Toinen syy puremiselle on vastanneiden mukaan myös se, että älylaitteiden tuijottelun takia lapsi voi turhautua herkemmin. 

Asiantuntijoiden mukaan eniten näyttöjä tuijottavat lapset turhautuivat kaikista eniten ja purivat toisia lapsia.

Tutkimukseen osallistui päiväkotien omistajia, johtajia sekä työntekijöitä. 27 prosenttia heistä kertoi, että he ovat huomanneet purevien lasten määrän kasvun viimeisen viiden vuoden aikana.

Kyselyn johtaja sekä daynurseries.co.uk-sivuston päätoimittaja Sue Learner kertoo olevansa erittäin huolestunut tutkimuksen vastauksista. Lernerin mukaan lapset taipuvat puremiseen, kun he eivät tiedä miten ilmaista turhautumista tai suuttumista. 

– Meidän tuloksemme saavat vastakaikua myös muiden tutkimuksista, joissa kerrotaan kuinka päiväkoti-ikäiset lapset ilmaisevat tunteitaan aikaisempaa huonommin, Learner sanoo.

Learnerin mukaan kasvavien kommunikaatio-ongelmien taustalla on lasten liiallinen ruutuaika sekä työssäkäyvien vanhempien jatkuva kiire.

Nykyperheen haasteet 

Perhe-elämä on kiireistä, mutta vanhempien on elintärkeää osallistua lastensa kehitykseen. Vanhempien pitää ottaa aikaa, istua alas lasten kanssa ja lukea heille esimerkiksi kirjaa.

– Muuten päiväkodin työntekijöiden täytyy hoitaa vanhempien työ, Learner sanoo. 

Learnerin mukaan ei ole ihme, että purevien lasten määrä on kasvussa, koska lapset eivät välttämättä tiedä miten tilanteessa tulee toimia. Silloin he turhautuvat eivätkä kykene kommunikoimaan kunnolla. 

National Day Nurseries-järjestön johtaja Stella Ziolkowski kertoo puremisen olevan lapsen puolustuskeino. Hän on samaa mieltä Learnerin kanssa siitä, että se on lasten keino ilmaista vaikeita tunteita kuten vihaa, pettymystä tai pelkoa.

Ziolkowski tarkentaa, että vauvat voivat purra helpottaakseen kasvavien hampaiden kipua, kun taas jotkut lapset matkivat toisten käyttäytymistä saadakseen huomiota tai puolustaakseen itseään.

Tutkimuksia ruutuajasta on paljon. Myös näytön tuijottelun vähentämisellä voi esiintyä positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi Kanadassa julkaistiin aiemmin tänä vuonna tutkimus, jonka mukaan ruutuajan vähentäminen vähentää myös lapsen impulsiivisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat