Mainos

Palestiinalaisasumuksia tuhottiin Itä-Jerusalemissa

Israelilaisviranomaiset tuhosivat tänään viisi palestiinalaisasumusta Itä-Jerusalemissa. Israelin mukaan asunnot oli rakennettu ilman lupaa alueelle, jota ei ole suunniteltu asuma-alueeksi.

Asuntojen tuhoaminen johti yhteenottoihin palestiinalaisnuorten ja Israelin poliisin välillä. Palestiinalaiset sanovat, että heidän on pakko rakentaa asuntoja ilman lupaa, koska Israelin viranomaiset eivät myönnä heille rakennuslupia. Heidän mukaansa Israel pyrkii karkottamaan kaikki palestiinalaiset Jerusalemista.

Israelilaisviranomaisten mukaan palestiinalaiset ovat rakentaneet ilman asianmukaista lupaa yli 2 600 asuntoa itäiseen Jerusalemiin kahden viime vuoden aikana. Asunnoista 17 on tuhottu, samoin kuin seitsemän juutalaisperheen asuntoihin luvatta rakennettuja lisätiloja.

Israel valloitti Itä-Jerusalemin Jordanialta vuonna 1967 ja liitti sen myöhemmin alueisiinsa saamatta kuitenkaan päätökselleen kansainvälistä hyväksymistä. Palestiinalaiset kaavailevat Itä-Jerusalemista oman palestiinalaisvaltion pääkaupunkia. Israel puolestaan katsoo, että sillä on ikiaikainen oikeus Jerusalemin hallintaan.

Netanyahu ja Hussein tapasivat

Pääministeri Benjamin Netanyahu lupasi tänään lieventää pakotetoimia palestiinalaisia vastaan kunhan presidentti Jasser Arafat ryhtyy todella tukahduttamaan terrorismia. Netanyahu tapasi päivällä Jordanian kuninkaan Husseinin Akabassa.

Netanyahu kertoi tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa kuitenkin, että Israelin viranomaiset ovat saaneet vihiä uusista terroristihyökkäyksistä. Netanyahu ja kuningas Hussein neuvottelivat tuoreimmasta kriisistä, johon Lähi-idän rauhankehitys on joutunut 14 israelilaisen saatua surmansa pommihyökkäyksessä heinäkuun lopussa. Neuvottelut käytiin Punaisenmeren rannikolla Jordaniassa sijaitsevassa Akaban lomakeskuksessa.

Pommihyökkäyksen jälkeen Israel sulki rajansa Länsirannan ja Gazan palestiinalaisilta. Palestiinalaiset katsovat rajojen sulkemisen tekevän heistä vankeja omalla alueella ja aiheuttavan heille suuria taloudellisia menetyksiä.
-Saamiemme tietojen mukaan uudet terroristihyökkäykset ovat mahdollisia juuri tällä hetkellä, Netanyahu sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessaan Husseinin kanssa.

Kuningas Hussein sanoi Lähi-idän tilanteen olevan vaarallisessa vaiheessa. Kuninkaan mielestä nyt olisi tehtävä kaikki mahdollinen, jotta verenvuodatuksen jatkumiselta vältyttäisiin. Hussein sanoi saaneensa neuvotteluissa sen vaikutelman, että Netanyahu pyrkii tosissaan jatkamaan rauhanponnisteluja.

Ennen tapaamista jordanialaislähteistä kerrottiin, että Hussein kehottaisi Netanyahua lopettamaan "epäoikeudenmukaiset pakotteet" palestiinalaisia vastaan. Israel on toistuvasti vaatinut Arafatilta kovia otteita palestiinalaisia ääriryhmiä vastaan.

Palestiinalaisministeri pettyi Netanyahuun

Palestiinalaishallituksen suunnitteluministeri Nabil Shaath sanoi olevansa pettynyt, koska Netanyahu ei luvannut pikaista helpotusta palestiinalaisalueiden saartoon.
-Joudumme kärsimään saarrosta, vaikka emme ole syyllistyneet mihinkään rikokseen, Shaath sanoi.

Ross lähti

Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross päätti tänään nelipäiväisen sukkuloinnin Israelissa ja palestiinalaisalueilla. Ross tapasi vielä päivällä sekä Arafatin että Netanyahun.
-Päättäessäni tämän matkan uskon, että olemme luoneet mekanismin, joka saa alkuun turvallisuussuhteen luomisen, Ross sanoi tavattuaan Arafatin.

Arafat suostui aiemmin Rossin ehdottamiin säännöllisiin tapaamisiin, joihin osallistuvat israelilaiset, palestiinalaiset ja amerikkalaiset tiedustelu-upseerit. Näissä tapaamisissa pyritään sopimaan toimista terrorismia vastaan.

Mikäli nyt aloitettu yhteistyö on hedelmällistä, saapuu Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright pian viralliselle vieraille Lähi-itään, Ross kertoi. Ross antaa Albrightille selonteon neuvotteluistaan Lähi-idässä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.