Palaako rasva paremmin, kun syö mustikoita? Pyöräilykoe selvitti vaikutukset

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47
Katso videolta, millainen ruokavalio on terveellinen aivoille.

Kuuluvatko marjat päivittäiseen ruokavalioosi? Jos eivät, kannattaa ainakin panostaa mustikoiden syöntiin, sillä niistä on hyötyä sekä urheilijoille että painon kanssa kamppaileville, kertoo tuore tutkimus.

Kahden yhdysvaltalaisyliopiston (California Polytechnic State University ja Gonzaga University) tekemä tutkimus selvitti, miten tietty määrä mustikoita voi nopeuttaa rasvan palamista, kun elimistö hajottaa rasvahappoja energiakseen liikuntasuorituksen aikana, kertoo New York Post.

Nutrients-sivustolla hiljattain julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että reilut 2 desilitraa mustikoita tai 25 grammaa pakastekuivattuja mustikoita päivittäin syötynä parantaa urheilusuoritusta ja edistää rasvanpolttoa treenin aikana.

Mustikoissa on paljon antosyaniini-antioksidanttia, jonka on viimeaikaisissa tutkimuksissa uskottu nostavan rasvahappojen oksidaatiota eli kehon rasvavarastojen palamista.

Miespyöräilijät osallistuivat tutkimukseen

Tutkimukseen osallistui 11 tervettä miespyöräilijää, jotka vastasivat terveyskyselyyn ja osallistuivat kontrolloituun pyöräilykokeeseen. Miehet pyöräilivät valvotuissa olosuhteissa 40 minuutin ajan. Pyöräilyn aikana tutkijat ottivat miehiltä verinäytteen sormenpäästä 10 minuutin välein.

Tämän jälkeen koehenkilöt söivät päivittäin 25 grammaa pakastekuivattua mustikkajauhetta kahden viikon ajan. Kyseisen jakson aikana kukin koehenkilö söi yhteensä 375 grammaa mustikoiden sisältämää antioksidanttia, antosyaaniinia.

Kaksiviikkoisjakson jälkeen miehet osallistuivat uudelleen 40 minuutin pyöräilykokeeseen. Myös tällä kertaa tutkijat keräsivät osallistujilta verinäytteet sormenpäistä joka kymmenen minuutin aikana.

Tutkijat huomasivat, että jälkimmäisessä pyöräilykokeessa miesten rasvahappojen oksidaatio nousi 19,7 prosentilla 20 minuutin pyöräilyn jälkeen, 43,2 prosentilla 30 minuutin pyöräilyn jälkeen ja 31,1 prosentilla 40 minuutin pyöräilyn jälkeen.

Toisin sanoen urheilijat polttivat enemmän rasvaa liikuntasuorituksen aikana, kun he olivat syöneet päivittäin mustikoita määrätyn määrän kahden viikon aikana.

Voivat parantaa liikuntasuoritusta

Mustikat saattoivat myös auttaa lihaksia palauttamaan niukat glykogeenivarastot, jotka toimivat kehon pääenergianlähteenä urheilusuorituksen aikana. Teoriassa se tarkoittaa, että mustikoiden avulla keho kestää treeniä pidempään ja suoriutuu siitä paremmin.

On huomattava, että rasvan hapettumisnopeus laskee harjoituksen tehostuessa ja lakkaa tarjoamasta riittävästi polttoainetta elimistölle. Kun rasvahappojen oksidaatiosta eli rasvan palamisesta saatu energia loppuu, keho hyödyntää energiakseen glykogeenivarastoja, jotka koostuvat hiilihydraateista. Kun glykogeenitasot laskevat, keho väsyy ja treenisuoritus kärsii.

Tutkimukseen osallistuneiden urheilijoiden todettiin polttavan harjoituksen aikana vähemmän hiilihydraateista riippuvaisia glykogeenivarastoja mustikoiden syönnin jälkeen.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että kehon väsymisestä kertovat veren laktaattipitoisuudet laskivat merkittävästi mustikoiden syömisen jälkeen.

Havainnot viittavat siihen, että harjoituksen kesto voisi parantua paljon syömällä näitä sinisiä marjoja säännöllisesti.

Lue myös:

    Uusimmat