Mustikoita kannattaisi syödä joka päivä – viisi hyvää syytä

mustikka3
Mustikat ovat superfoodia, jota kannattaisi nauttia säännöllisesti. Shutterstock

Mustikat kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota, sillä marjalla on monta hyvää ominaisuutta. 

Mustikat ovat herkullisia, ravinnerikkaita ja vähäkalorisia. Ne taipuvat helposti esimerkiksi puuron päälle, piirakkaan tai muffinitaikinaan. Marjaa on tutkittu maailmalla paljon, ja terveysvaikutuksia löytyy useampia. Mustikkaostoksille tai -metsään kannattaa siis suunnata vielä kun voi, sillä tätä superfoodia kannattaa syödä!

1. Vähän kaloreita, mutta paljon ravintoaineita

2,4 desilitraa mustikoita sisältää 4 grammaa kuitua ja vain 15 grammaa hiilihydraatteja. Samasta määrästä saa myös 24 prosenttia C-vitamiinin ja 36 prosenttia K-vitamiinin päivittäissuosituksesta. 2,4 desilitraa mustikoita sisältää kuitenkin vain 80 kilokaloria.

2. Antioksidanttien kuningas

Mustikoissa on suuri määrä antioksidantteja verrattuna muihin tuttuihin hedelmiin ja vihanneksiin. Antioksidantit voivat muun muassa ehkäistä ikääntymistä ja sairauksia, kuten syöpää.

3. Muisti paranee mustikalla

Tutkimusten mukaan mustikat parantavat muistia ja aivojen kognitiivista toimintaa. Eläinkokeissa selvisi, että mustikoita syömällä voi estää ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä ja jopa parantaa muistia. Testatuilla rotilla vaikutukset säilyivät vähintään kuukauden ajan.

Toisessa tutkimuksessa mustikkamehua juotettiin 21 ala-asteikäiselle tytölle ja pojalle. Vahva mehu paransi muistia ja keskittymiskykyä verrattuna sokerisen veden juontiin.

4. Mustikka alentaa verenpainetta

Säännöllisen mustikoiden nauttimisen on todettu alentavan verenpainetta. Tutkimuksessa metabolista oireyhtymää sairastavat ylipainoiset koehenkilöt saivat mustikkajuomaa kahdeksan viikon ajan. Tuloksissa selvisi, että juomaa nauttineiden verenpaine oli laskenut verrattuna plasebo-juomaa nauttineisiin.

5. Ruoka sulaa joustavammin

Mustikoita popsimalla voi parantaa myös ruoansulatusta. Mustikoiden korkea kuitupitoisuus ja niistä löytyvät polyfenolit vaikuttavat nimittäin positiivisesti vatsan toimintaan.

Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan erityisesti kaksi terveyden kannalta tärkeää vatsan bakteeria lisääntyivät miehillä, jotka joivat mustikkajuomaa päivittäin kuuden viikon ajan.

***

Mustikasta syntyy herkullinen rahkasmoothie! Katso resepti alta.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja