Mainos

Päivittäistavarakauppa: Tuotanto-olot alkuperämaata tärkeämpiä

Belgian dioksiinikriisi osoittaa, että sisämarkkina-alueella tuotanto-olojen ja tuotantopanosten valvonta on entistä tärkeämpää.

Näin toteaa Päivittäiskauppa ry:n puheenjohtaja Osmo Laine. Päivittäistavarakauppayhdistyksen kaupallinen ryhmä keskusteli dioksiinikohusta tänään.
Laine muistuttaa, että dioksiiniongelma koskee vain neljäsosaa belgialaisista siipikarjatiloista, ja että Suomeen on tuotu vain vähän belgialaisia tuotteita.

-Aina puhutaan siitä, miten tärkeä on alkuperämaa. Alkuperämaan lisäksi on vielä tärkeämpää huolehtia tuotanto-oloista ja siitä, että pystytään jäljittämään raaka-aine tuotteeseen asti, Laine sanoo.
-Tässäkin tapauksessa nimenomaan rehu, eli tuotantopanos on ongelman alku. Se osoittaa, miten tärkeätä on voida selvittää ylikansallisesti käytettävien rehujen alkuperämaa.

-Tätä voi verrata listeriatapauksiin Suomessa vähän aikaa sitten, sanoo Laine. -Muutamassa meijerissä oli ongelma, mutta helposti yleistetään, että vikaa on koko suomalaisessa juustossa tai tässä tapauksessa koko Belgiassa.

Elintarvikevirasto tekee kiellettävistä tuotteista tarkemman listan todennäköisesti tiistaina. Laine arvelee, että kauppa vetää varmuuden vuoksi kaikki tuotteet myynnistä. Poistaminen ei ole suuri prosessi, koska mahdollisesti vaarallisia tuotteita ei ole paljoa myynnissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.