Mainos

Päivi Räsänen: Avioliittolain muutos mahdollista kumota

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja sisäministeri Päivi Räsänen sanoo, että eduskunnan eilen hyväksymä avioliittolain muutos on mahdollista kumota, jos seuraavasta eduskunnasta ja hallituksesta löytyy siihen riittävästi tahtoa. Samalla hän moittii pääministeri Stubbia voimakkaasti.

KD:n puoluevaltuustossa Vantaalla puhunut Räsänen katsoo, että avioliittolain muutoksen astuminen voimaan merkitsisi avioliittokäsityksen jakaantumista.

– Vakaumuksellisesti kristillinen ja juridinen avioliittokäsitys irtautuvat toisistaan, sillä suurelle osalle suomalaisista avioliitto merkitsee edelleen miehen ja naisen välistä liittoa, olipa laki millainen tahansa, Räsänen sanoi.

Räsäsen mukaan avioliittolain muutos voidaan vielä estää.

– Lain käsittely jatkuu eduskunnan suuressa valiokunnassa ja vielä sen jälkeen eduskunnan täysistunnossa. Se on tarkoitettu tulemaan voimaan maaliskuussa 2017, mutta lain voimaan saattaminen edellyttää seuraavan hallituksen lakiesityksiä. Lain kumoaminen ennen sen voimaantuloa on siis mahdollista, mihin puhemies Heinäluomakin viittasi, mikäli seuraavasta eduskunnasta ja hallituksesta löytyy siihen riittävästi tahtoa. Olimme ainoa ryhmä, joka yhtenäisesti vastusti lainsäädännön muuttamista.

– Eilinen äänestystulos ei saa lannistaa meitä, pikemmin nyt tarvitaan entistä lujempaa taistelutahtoa ja vastuunkantoa. Moni vastustajamme toivoo, että nyt luovuttaisimme ja siirtyisimme takavasemmalle, jolloin tie olisi käytännössä avoin niille hankkeille, joiden etenemisen olemme pystyneet toistaiseksi estämään, esimerkiksi kotihoidontuen romuttaminen.

MTV Uutiset teki Räsäselle vielä tarkennuskysymyksen puheen jälkeen siitä, että uskooko hän tosiaan, että avioliittolain muutos voidaan vielä perua?

– Se riippuu täysin edeskunnan ja hallituksen kokoonpanosta. Jos saamme vaalivoiton ja olemme hallitusneuvotteluissa, linjamme on yhä sama, olemme mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä, Räsänen vastasi MTV Uutisille.

Räsänen moitti Stubbia voimakkaasti

Räsänen paheksuu kokoomuksen puheenjohtajan pääministeri Alexander Stubbin julkista vetoomusta tasa-arvoista avioliittolakia ajaneen kansalaisaloitteen hyväksymisen puolesta.  

Räsäsen mielestä Stubb ei pääministerinä esiintyessään edistänyt hallituksen yhtenäisyyttä.

– Hallitusta muodostettaessa hallituspuolueet tekivät KD:n vaatimuksesta sopimuksen, että hallitus ei tee esitystä avioliittolain muuttamiseksi. Tämä sopimus on sinänsä pitänyt. Lakihanke tuli eduskuntaan suoraan kansalaisaloitteena. Sen sijaan paheksun sitä, että pääministeri äänestystä edeltävänä päivänä vetosi julkisesti lakialoitteen hyväksymisen puolesta hyvin laajasti mediassa.

– Kokoomuksen puheenjohtajan arvoliberaali näkemys oli kyllä yleisessä tiedossa, mutta tällä ulostulolla hän ei pääministerinä esiintyessään edistänyt hallituksen yhtenäisyyttä herkässä ja jakavassa arvokysymyksessä tietäen myös Kristillisdemokraattien hyvin selkeän linjan.

Räsänen kertoo keskustelleensa pääministeri Stubbin kanssa tämän ulostulosta jo ennen tätä päivää myös kahden kesken.

– Pidin sitä välttämättömänä, koska kristillisdemokraattien jäseniltä on tullut ulostulosta niin paljon kritiikkiä. Pääministeri Jyrki Katainen toimi toisella tavalla, Räsänen sanoi.

Puoluevaltuuston jäsenten puheenvuoroissa pohdittiin, lähteekö eduskunnan päätöksen takia Suomelta Jumalan siunaus, jolloin edes Nato-jäsenyys ei auta. 
Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja