Mainos

Päivi-haukka päätyi Etelä-Afrikkaan

20:20

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on päätynyt talvehtimaan Etelä-Afrikkaan. Aiemmin ei yksikään satelliittiseurannassa oleva suomalaishaukka ole lentänyt yhtä kauas etelään.

- Päivi on nyt lyönyt Suomen epävirallisen ennätyksen. Suomalaisista mehiläishaukoista ei ole edes rengaslöytöjä noin etelästä. Olemme siis saaneet uutta tietoa, iloitsee mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Syitä Päivi-haukan lentointoon voi vain arvailla.

- Se on erittäin hyvä kysymys, en tiedä. Luultavasti se on viettänyt aikaisempia talvia samassa paikassa, se on ainakin minun veikkaukseni. Näin tutkijan silmin se kyllä vaikuttaa erikoiselta ympäristöltä, ihmettelee Byholm.

Yleensä mehiläishaukat talvehtivat Afrikan sademetsävyöhykkeellä päiväntasaajan alueella.

- Päivin talvehtimisseudulla viljellään muunmuassa maissia ja vehnää. Hyvin vähän siellä on metsää ja se on erikoista, kun kyseessä on mehiläishaukka, joka on metsälintu. Siellä on pieniä metsäplänttejä siellä täällä ja niiden välillä Päivi lentelee, selittää Byholm.

Etelä-Afrikassa talvehtii toki muitakin mehiläishaukkoja.

- On se siellä säännöllisesti esiintyvä lintu, mutta ei mikään tavallinen talvehtija. Varmasti lähiseudulla saattaa Päivin lisäksi olla joku muukin mehiläishaukka, arvelee Byholm.

Poikkeuksellisesti käyttäytyvä yksilö

Päivi-haukan poikkeukselliset reitit ja aikataulut ovat yllättäneet tutkijan jo moneen kertaan.

- Se on mielenkiintoinen tapaus. Muuta ei voi sanoa. Ne ovat yksilöitä kaikki niinkuin me ihmisetkin.

Päivi-Haukan poikaset Ella ja Mohammed ovat jääneet pohjoisemmaksi talvehtimaan. Ella on Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Mohammed Angolassa.

Todennäköisesti Päivi-haukka viipyy Etelä-Afrikassa huhtikuuulle asti.

- Luulen, että se pysyy siellä, mutta voi olla, että joudun taas syömään sanani. Jos Päivi meinaa ehtiä Suomeen pesimään samassa aikataulussa muitten mehiläishaukkojen kanssa, sen pitäisi lähteä paluumatkalle niitä aikaisemmin. Veikkaisin, että se lähtee jo huhtikuun alussa, laskeskelee Patrik Byholm.

Suomeen Päivi-haukan pitäisi ehtiä toukokuun loppupuolella.

Mehiläishaukka Päivi sai satelliittilähettimen elokuun puolivälissä Vesilahdella. Tähän mennessä lähettimen on saanut 39 mehiläishaukkaa. Paikannustietojen avulla yritetään selvittää lajin ahdingon syytä. Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 80-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.