Paino ei aina putoa, vaikka liikunnan määrää lisäisi – personal trainer muistuttaa tärkeästä seikasta

Miksi olo parani ja päivän päästä olin taas kipeänä? 0:59
KATSO MYÖS VIDEO: Miksi sairastun heti uudelleen flunssan jälkeen?

Elämäntapamuutokseen ryhtynyt saattaa tuskastua, jos paino ei putoa, vaikka treeniä on enemmän. Kysyimme personal trainer ja fysioterapeutti Kaisa Wallinheimolta, missä vika ja mitä asialle voisi tehdä. 

Miksi paino ei putoa, vaikka liikunnan määrä on lisääntynyt? Ensinnäkin Wallinheimo muistuttaa, että paino voi jumittaa monesta syytä. Sen vuoksi tilanteen taklaamiseksi ei voida antaa yhtä tiettyä ohjenuoraa. Jokaisen tilanne on yksilöllinen. 

Paino on vain lukema 

Wallinheimo toivoisi ihmisten myös muistavan, että paino on vain lukema ja sellaisenaan jäävuoren huippu. Luvun kaltaiseen asiaan on luonnollisesti helppo keskittyä, mutta hän toivoisi, että pureuduttaisiin syihin sen taustalla.  

Hän huomauttaa lisäksi, että painoindeksin mukainen ihannepaino ei ole sama asia kuin hyvänolon paino. Tämä ei tarkoita, etteikö BMI-lukemalla olisi mitään arvoa, mutta se ei ole koko totuus. 

– En tarkoita, että sillä ei olisi mitään merkitystä, mutta se määrittelee aika paljon sitä, minkälaisina näemme tai koemme itsemme, hän miettii. 

Wallinheimo tietää, että tällainen lausunto voi kuulostaa tylyltä. Hän lisääkin, että ei missään tapauksessa paheksu painotavoitteita, mutta toivoisi ihmisten suuntaavan fokustaan enemmän kohti painon taustalla olevaa toimintaa. 

Mahdollisia syitä jumittavalle painolle

Wallinheimo antaa muutamia esimerkkejä moninaisista syistä, jotka voivat vaikuttaa siihen, että paino ei putoa. Mainitut syyt ovat yleistä pohdintaa ja jokaisen tilanne on lopulta yksilöllinen.

  • Liian passiivinen elämäntapa: Istutko valtaosan ajasta? Yritä lisätä arjen aktiivisuutta ja mieti, mikä olisi pienin mahdollinen teko liikkumisen osalta
  • Keventäminen voi viedä aikaa. Maltillisella tahdilla saadaan pysyvämpiä tuloksia
  • Muista, että painoa ei hallita syömättömyydellä vaan syömällä. Ruokavalio on avain keventämiseen

Esimerkki siitä, että paino ei ole kaikki 

Wallinheimolla oli eräs asiakas, jonka tavoitteena oli painonhallinta. Keskustellen tavoitteen taustalta löytyivät arjen toiminnat. Yksi niistä oli se, että hän jaksaisi kävellä pienten lastensa rinnalla näiden opetellessa pyöräilemään. 

– Hänen kanssaan lähdettiin liikkeelle ihan pienestä, miten päästäisiin noihin tavoitteisiin, ettei se tavoite olisi pelkästään paino. Otettiin mukaan toimintaan suuntaavat tavoitteet. 

Muutaman kuukauden päästä heidän tavatessaan asiakas itki sitä, että paino ei ollut pudonnut ollenkaan. Harmistus oli silminnähtävää. 

Tilannetta lähdettiin purkamaan rauhassa. Kävi ilmi, että muuten oli menty eteenpäin. Asiakas esimerkiksi jaksoi paremmin kävellä lastensa kanssa näiden pyöräillessä. 

– Sanoin, että huomaatko, miten paljon olet jo pystynyt tekemään näitä sinulle tärkeitä asioita, Wallinheimo kertoo. 

Wallinheimon viesti on, että keskittyminen pelkkään vaa’an lukemaan vääristää helposti kuvaa todellisuudesta ja monet hyvät asiat saattavat jäädä huomaamatta.  

Hän suosittelee lämpimästi, että kiinnitettäisiin huomiota enemmän onnistumisiin, olivat ne miten pieniä tahansa. Pystyvyyden kokemus auttaa pitämään motivaatiolippua korkealla.

Katso myös video: Miten oman ihannepainonsa voi löytää?

Miten oman ihannepainonsa voi löytää? 1:30
Ihannepaino ei välttämättä ole sama kuin painoindeksin mukainen paino.

Lue myös:

    Uusimmat