Mainos

Paine Milosevicia vastaan kasvaa

Johtavat suurvallat vaativat tänään Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia lopettamaan vainotoimet Kosovon albaaneja vastaan. New York Times -lehden mukaan Milosevic miinoittaa Kosovon ja Albanian välistä rajaa estääkseen aseiden salakuljetuksen Kosovoon.

Kuuden ns. yhteysryhmän maan ulkoministerit sopivat tänään Lontoossa Milosevicille esittävistä vaatimuksista. Julkilausumassa uhattiin myös sotilastoimilla, mutta tähän uhkaukseen Venäjä ei liittynyt.

Milosevic tapaa maanantaina Moskovassa Venäjän presidentin Boris Jeltsinin. Yhteysryhmän ulkoministerit kehottivat julkilausumassaan Milosevicia "ottamaan vaarin" tapaamisesta Moskovassa ja mukautumaan vaatimuksiin väkivallan lopettamisesta Kosovossa. Lisäksi ulkoministerit vaativat kansainvälisille tarkkailijoille pääsyä Kosovoon, pakolaisten paluun sallimista kotiseuduilleen sekä neuvottelujen aloittamista Jugoslavian ja Kosovon albaanijohtajien kesken.

Mikäli Milosevic ei viipymättä taivu kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin, Jugoslaviaa uhattiin lisätoimilla, "mukaan lukien niillä jotka vaativat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman". Tämä oli selvä viittaus jonkinmuotoiseen sotilasoperaatioon.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sanoi kuitenkin Lontoossa, että Venäjä ei osallistuisi tällaiseen sotilaalliseen operaatioon. Primakov hyväksyi silti yhteysryhmän julkilausuman. Tätä tarkkailijat pitivät osoituksena siitä, että Venäjä ei ehkä estä muita valtioita käyttämästä voimakeinoja.

Aiemmin kuluneella viikolla Venäjä torjui YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, joka olisi antanut valtuudet voimakeinoihin Kosovon kriisissä. Perjantaina Lontoossa Primakov tähdensi, että Jeltsinin ja Milosevicin maanantainen tapaaminen "saattaa muuttaa kaiken".

Ilmasotaharjoituksia luvassa

Sotilasliitto Nato aloittaa ehkä jo huomenna ilmasotaharjoitukset Albanian ja Makedonian yllä, kerrottiin Nato-lähteistä Brysselissä perjantaina. Naton puolustusministerit päättivät harjoitusten järjestämisestä torstaina, mutta niiden alkamisen ajankohtaa ei ole ilmoitettu.

Yli 300 ihmistä on saanut surmansa kolmen kuukauden kuluessa Kosovossa serbijoukkojen hyökkäyksissä albaaneja vastaan. Tuhannet ovat lisäksi paenneet kotiseduiltaan serbien turvallisuusjoukkojen tieltä.

Yhteysryhmän maat - Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia - eivät ole hyväksyneet Kosovon albaanien vaatimusta alueen itsenäistymisestä Jugoslavian alaisuudesta.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.