Mainos

Päihdeäitien määrä kasvussa: "Kaverikin joi koko raskauden"

Suomalaisten alkoholinkäyttö on nelinkertaistunut reilussa neljässä vuosikymmenessä.

Runsas alkoholinkäyttö näkyy myös äitiyspoliklinikoilla, missä päihderiippuvaisia synnyttäjiä tavataan viikoittain.

- Suurin osa heistä on hyvin tietoisia siitä, että alkoholia ei tule käyttää raskauden aikana ja he lopettavat sen heti. Ja sitten on heitä, jotka eivät välitä. He vetoavat esimerkiksi siihen, että kaverikin joi koko raskauden eikä se lapsessa näkynyt, kertoo HYKSin Naistenklinikan osastonylilääkäri Erja Halmesmäki.

Alkoholistiäidit ovat usein päihdeongelmaisia toisessa tai kolmannessa polvessa peräkkäin. Jotta elämäntavat ja asenteet eivät periytyisi jälleen uudelle sukupolvelle, lapsen tilanteeseen tulisi puuttua jo päiväkodissa. Asiantuntijan mukaan riskitekijöitä on helppo tunnistaa.

- Merkit saattavat liittyä esimerkiksi siihen, tuleeko lapsi nälkäisenä kouluun tai päiväkotiin, haetaanko häntä sovitusti tai onko hänellä riittävästi vaatteita päällään, Halmesmäki kertoo.

Suomalaisten alkoholinkäyttökasvaa koko ajan. Suomalaiset kuluttavat absoluuttista alkoholia kymmenen litraa vuodessa, mikä tarkoittaa käytännössä puolen litran viinapulloa viikottain.

Tuoreen selvityksen mukaan kaksi kolmesta on sitä mieltä, että Suomessa käytetään liikaa alkoholia ja humalajuomiseen suhtaudutaan liian vapaasti.

Jotta juomatavat muuttuisivat, asiantuntijoiden mukaan tarvitaan mielikuvamainonnan kieltämistä ja myyntihintojen nostoa ostovoimaa enemmän.

(MTV3)

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 15.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.