Pahoinvointia ja päänsärkyä? Syyllinen voi yllättää!

Tuoksukynttilät aiheuttavat ongelmia useissa kotitalouksissa, sillä niiden ympärilleen levittämä tuoksu voi laukaista päänsärkykohtauksen tai aiheuttaa pahoinvointia.

Hajuaisti on yksi ihmisen voimakkaimmista aisteista, joka voi aiheuttaa niin fyysisiä reaktioita kuin esimerkiksi mielleyhtymiä lapsuuteen. Kynttilöitä on jälleen ihana sytytellä syksyn iloksi ja tuoksukynttilät ovat monen mieleen, mutta ne voivat aiheuttaa myös pahoinvointia, päänsärkykohtauksia ja jopa migreenin.

EPA:n tekemän tutkimuksen mukaan tuoksukynttilät sisältävät useita mahdollisesti vaarallisia aineita, kuten asetonia ja bentsaldehydiä, jotka hengitettyinä voivat aiheuttaa neurologisia häiriöitä, kuten huimausta, pahoinvointia, päänsärkyä, puheongelmia ja väsymystä.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että etenkin allergiset ja astmaa sairastavat ihmiset saavat helposti reaktioita tuoksukynttilöistä. Siksi olisi aina valittava hajusteettomia kynttilöitä. Amerikkalaisen keuhkoyhdistyksen mukaan terveyden kannalta parhaita kynttilöitä ovat mehiläisvahasta valmistetut, tuoksuttomat kynttilät.

Jos ilmanvaihto on huono, saattavat kynttilät tuoda hengitysilmaan häkää ja pienhiukkasia.

Vältä kynttilöiden aiheuttamat ongelmat:

  • Kun poltat kynttilöitä, leikkaa sydänlanka mahdollisimman lyhyeksi – mitä pidempi lanka, sitä suurempi ja kirkkaampi liekki ja mitä suurempi liekki, sitä enemmän kemikaaleja vapautuu.
  • Vältä vetoisia paikkoja. Lepattaessaan kynttilä voi savuttaa enemmän.
  • Älä liikuta kynttilöitä niiden palaessa.
  • Pidä kynttilät kaukana lapsista ja eläimistä. Tulipaloriskin lisäksi vaarana on, että lapset ja lemmikit saattavat koskea kynttilöihin, jolloin ne savuttavat enemmän.
  • Käytä kynttilää ohjeen mukaisesti: Esimerkiksi ulkotuolia ei saa missään nimessä polttaa sisällä.

Lähteet:

Allergia ja astmalitto, Care2.com,

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja