Päähän kohdistunut isku heijastuu myös alapäähän – rankan urheilulajin harrastaminen voi heittää varjon makuuhuoneeseen

Harvardin yliopiston tutkijat huomasivat, että amerikkalaista jalkapalloa pelanneiden urheilijoiden saamat aivotärähdykset ovat vahvasti yhteydessä pelaajien alhaisempiin testosteronitasoihin ja erektiohäiriöihin. Tutkijat uskovat, että sama pätee muihin kontaktilajeihin, kuten nyrkkeilyyn ja jalkapalloon.

Päähän kohdistunut tärähdys ja siihen liittyvät oireet, kuten päävamman jälkeinen tajuttomuus, tietoisuuden heikkeneminen ja pahoinvointi, ovat yhteydessä hormonitoiminnan muutoksiin ja erektio-ongelmiin vamman saaneen iästä huolimatta.

Yhteys havaittiin amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla, mutta tutkijat uskovat saman pätevän myös muita kontaktilajeja harrastaviin. Vaikuttaa siltä, että päähän kohdistunut isku lisää erektio-ongelmien todennäköisyyttä, sillä aivotärähdys voi aiheuttaa hormoneita erittävän aivolisäkkeen vajaatoimintaa.

Tutkimus ilmestyi JAMA Neurology -tiedejulkaisussa.

Kaksi ja puoli kertaa suurempi todennäköisyys erektiohäiriöihin

Löydökset perustuvat yli 3400 entisen NFL-liigapelaajan tietoihin. Osallistujien ikä vaihteli 24–89-vuoteen ja heidän keski-ikänsä oli 52 vuotta. Harvardin yliopiston tutkijat huomauttavat tiedotteessa, että heidän havaintonsa perustuvat itse ilmoitettuihin aivotärähdysoireisin sekä alhaisiin testosteronitasoihin ja erektiohäiriöihin saatuihin lääkkeisiin. Kysely suoritettiin vuosina 2015–2017.

Tutkijoiden löytämä yhteys aivotärähdysten ja häiriöiden lisääntymisen välillä on kuitenkin vahva. Miehet, jotka olivat kokeneet eniten aivotärähdyksen oireita, raportoivat kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin testosteronitasojen kohottamiseen tai erektiohäiriöiden hoitoon tarkoitetusta lääkityksestä kuin miehet, jotka olivat kokeneet aivotärähdyksen oireita vähiten.

Riski häiriöihin oli kohonnut myös pelaajilla, joilla oli vain suhteellisen vähän aivotärähdysoireita. Tämä viittaa siihen, ettei päähän kohdistuviin iskuihin ole turvallista kynnysarvoa. Kaikista tutkimukseen osallistuneista 18 prosenttia kertoi alhaisista testosteronitasoista ja lähes 23 prosenttia erektiohäiriöistä. Hieman vajaa 10 prosenttia kertoi kärsivänsä molemmista.

Tutkimuksessa suljettiin pois esimerkiksi diabeteksen, sydänsairauksien ja uniapnean vaikutus testosteronitasojen muutoksiin ja erektiohäiriöihin. Myöskään ikä ei vaikuttanut aivotärähdysten ja häiriöiden yhteyteen.

Kallovamma voi vaikuttaa hormonitoimintaan

Yksi mahdollinen selitys aivotärähdysten ja testosteronitasojen laskun sekä erektiohäiriöiden yhteydelle löytyy aivolisäkkeestä. Aivolisäke on noin herneen kokoinen isoaivojen pohjaosasta ulkoneva rakenne, jonka erittämät hormonit osallistuvat elimistössä esimerkiksi seksuaalitoimintojen sääntelyyn.

Kallovamma voi aiheuttaa aivolisäkkeen vajaatoiminnan. Vajaatoiminnassa voi esiintyä häiriöitä hormoneissa. Sukuhormoneja säätelevien hormonien puute voi aiheuttaa naisille kuukautishäiriöitä sekä lapsettomuutta ja miehillä sukuvietin heikkenemistä, impotenssia ja hedelmättömyyttä.

Aiemmissa tutkimuksissa tämä biologinen mekanismi on tarjonnut uskottavan selityksen päävammojen ja erektiohäiriöiden väliselle yhteydelle esimerkiksi sotaveteraaneilla.

Erektio-ongelmat ovat usein hoidettavissa

Onneksi erektiohäiriöt ovat hoidettavissa. Tutkijat kehottavat ongelmasta kärsiviä kertomaan oireistaan lääkärille.

Aivotärähdysten lisäksi erektiohäiriöt voivat kieliä myös sydänsairauksista tai diabeteksesta, joten ongelmien syyn selvittäminen on tärkeä.

Lue myös:

    Uusimmat