Miksi lihaksiin sattuu toisena päivänä treenin jälkeen? Syy monille tuttu DOMS-ilmiö

Löydä hyvä ryhti näin! 5:32

Jos lihaksiasi särkee kahden päivän kuluttua treenaamisesta, saatat kärsiä DOMSista. Se iskee erityisesti silloin, jos treenaa rankemmin kuin yleensä.

Treenillä hyvä ryhti! Katso ohje videolta.

Oletko koskaan tuskaillut treeneistä kipeiden lihastesi kanssa päiviä sen jälkeen, kun treenasit?

Syypää lihasten arkuuteen on viivästynyt lihaskipu. Siitä käytetään myös lyhennettä DOMS, joka tulee viivästynyttä lihaskipua kuvaavista sanoista delayed onset muscle soreness. Tuska iskee vasta parin päivän kuluttua treenaamisesta, kertoo Women's Health -lehti.

DOMS iskee, jos tavanomaista treenitapaansa vaihtaa

Yksinkertaistettuna treenaamisen aikana lihassyihin tulee mikrokokoisia vaurioita. Treenin jälkeen keho korjaa tilanteen, ja samalla lihakset kasvavat. Kipu on siis suora vastine vahingoittuneisiin lihassyihin.

Vaikka kipu ei suoraan kerro treenin tehokkuudesta, se kertoo, että treeniä on tullut tehtyä. Usein tuska on huipussaan toisena päivänä treenin jälkeen. DOMS iskee erityisesti silloin, jos tavanomaista treenitapaansa vaihtaa rankemmaksi lisäämällä esimerkiksi painoja tai vauhtia.

Kipuja voi yrittää helpottaa

"Sillä se lähtee, millä se on tullutkin". Tämä sanonta ei pidä paikkaansa, sillä kipeillä lihaksilla treenaaminen voi itse asiassa vain pahentaa oireiden kestoa. Kipuja voi yrittää helpottaa esimerkiksi juomalla tarpeeksi treenin aikana ja palautumalla treenistä aktiivisesti, esimerkiksi rennolla pyöräilyllä tai hierontarullalla.

Kivun pitäisi tuntua yleiseltä arkuudelta. Jos koet terävää, voimakasta kipua tietyssä kohdassa, kyseessä voi olla vaurio. Vakava, sinnikäs kipu treenin jälkeen voi olla myös merkki vaarallisesta rabdomyolyysista, joka vaatii aina hoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat