Otsonia tuhoavista kemikaaleista luovutaan 10 vuotta etuajassa

YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan läpimurron edellytyksenä oli se, että Kiina saatiin taivuteltua mukaan uuteen järjestelyyn.

YK:n ilmastokonferenssi Montrealissa on päättänyt nopeuttaa aikataulua, jolla maailman maat lopettavat otsonia tuhoavien kemikaalien käytön.

Varhain tänään saavutetun sovun myötä kehittyvät maat lopettavat otsonikerrokselle haitallisten HCFC-yhdisteiden käytön vuoteen 2030, teollisuusmaat vuoteen 2020 mennessä. Aiempaa, vuonna 1987 sovittua aikataulua kiristettiin näin peräti kymmenellä vuodella.

- Tämä oli historiallinen tapaus, kiittelivät Kanadan ympäristöministeri John Baird sekä EU:n pääneuvottelija Marianne Wenning.

Paikalle oli kokoontunut edustajia kaikkiaan 191 maasta. YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan läpimurron edellytyksenä oli se, että Kiina saatiin taivuteltua mukaan uuteen järjestelyyn.

- Kiina vastaa yksinään 80 prosentista koko kehittyvien maiden HCFC-kulutuksesta, joten se oli tärkein peluri näissä neuvotteluissa, sanoi Unepin edustaja Lambert Kuijpers.

Sopimuksen synnyttäminen ei ollut helppoa, sillä kehittyvät maat vaativat teollisuusmaita takaamaan niille riittävästi rahoitusta, jotta siirtyminen ympäristöystävällisempien menetelmien käyttöön ei osoittautuisi kohtuuttomaksi rasitteeksi.

Unepin edustajien mukaan sopimuksen yksityiskohtia viilattiin lauantai-iltapäivänä edelleen, mutta pääkohdista oli olemassa laaja yhteisymmärrys.

CFC-yhdisteet jo lähes historiaa

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan uusi sopimus auttaa paitsi kamppailussa otsonikatoa vastaan, myös ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä.

CFC-yhdisteiden kohdalla tilanne näytti myös hyvältä. Yhdisteistä on tarkoitus luopua vuoteen 2010 mennessä, mutta niistä on jo nyt luovuttu 95-prosenttisesti.

Ilmakehään pääsee kuitenkin edelleen joka vuosi liki 88 000 tonnia vahingollisia yhdisteitä. Näistä yhdisteistä 85 prosenttia tuotetaan teollisuusmaissa. Asiantuntijoiden mukaan tämän lisäksi ilmaan pääsee joka vuosi 10 000-15 000 tonnia yhdisteitä laittomasti.

Vuona 1987 solmittu Montrealin sopimus, jolla sovittiin otsonia tuhoavien yhdisteiden käytön vähittäisestä lopettamisesta on tutkijoiden mukaan tähän mennessä vähentänyt päästöjä yhtä paljon kuin 135 miljardin hiilidioksiditonnin leikkaaminen. Ilmastonmuutoksen vauhti on hidastunut 12 vuodella.

CFC- ja HCFC-yhdisteitä on käytetty muun muassa jääkaapeissa, jauhesammuttimissa ja hiuslakoissa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat