Osuuspankkien yhteenliittymästä periaatepäätös

Osuuspankkien Keskusliiton (OKL) ja Osuuspankkien Keskuspankin (OKO) hallintoneuvostot tekivät tänään periaatepäätöksen kaavaillun osuuspankkien yhteenliittymän toteutustavasta ja toimintaperiaatteista sekä sääntö- ja yhtiöjärjestysmuutoksista.

Osuuspankkien kaavailtu yhteenliittymä toteutetaan siten, että nykyisestä Osuuspankkien Keskusliitosta (OKL) muodostetaan Osuuspankkikeskus Osuuskunta, joka toimii yhteenliittymän keskusyhteisönä. Osuuspankeista ja OKOsta tulee tämän osuuskunnan jäseniä.

OKO toimii edelleen osuuspankkien keskusrahalaitoksena ja pörssiyhtiönä. Osuuspankkien hallussa olevia äänivaltaisia K-osakkeita siirretään osuuskunnalle ja omistaa aikanaan yli 50 prosenttia OKOn osakkeiden tuottamasta äänivallasta. Suunnitelman mukaan pankkien hallussa olevat K-osakkeet vaihdetaan osuuskunnan osuuksiksi nimellisarvoihin.

Osuuskunnassa äänivalta ja päättävien elinten paikkajako painottuu vakavaraille osuuspankeille eli pankeille, joilla on suuri ensisijainen oma pääoma.

Johtaja Heikki Vitie OKOsta toteaa, että yhteenliittymässä täydennetään nykyisin ryhmän vakuusrahaston kautta toteutuvaa ryhmän yhteisvastuuta osuuspankkilakiin otettavilla uusilla säännöksillä, joiden perusteella keskusyhteisö ja jäsenpankit vastaavat yhteisesti toistensa puolesta.

Vitien mukaan yhteenliittymä ei vaikuta yksittäisten osuuspankkien, OKO-konsernin tai koko osuuspankkiryhmän vakavaraisuuslukuihin tai taloudellista asemaa kuvaaviin lukuihin. Osuuspankkien asema itsenäisinä paikallispankkeina ei muutu, eikä keskusyhteisöllä ole oikeutta puuttua jäsenpankkien käytännön toimintaan muutoin kuin ongelmatilanteissa.

Valtiovarainministeriö vahvistaa

Osuuspankkikeskus Osuuskunnan keskeisille sääntökohdille, osuuspankkien mallisäännöille ja OKOn yhtiöjärjestysmuutoksille haetaan valtiovarainministeriön vahvistus. Lopullisesti osuuskunnan säännöistä OKL:n ylimääräinen yhtiökokous ja OKOn yhtiöjärjestysmuutoksista sen ylimääräinen yhtiökokous.

Osuuspankkien yhteenliittymää koskevat lait vahvistettiin heinäkuussa ja ne tulivat voimaan elokuun alusta lukien. Lakimuutoksilla tehtiin mahdolliseksi muodostaa yhteenliittymä, jossa vakavaraisuutta, maksuvalmiutta ja asiakasriskejä valvotaan pankkikohtaisen valvonnan lisäksi myös ryhmätasolla yhdistetysti. Lakimuutokset ovat EU:n luotolaitosdirektiivin mukaiset.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat