Mainos

Oscar-gaala ovella: Näin päivä etenee

Vuoden suurin päivä Hollywoodissa on käsillä. Oscarit jaetaan tänään filmikaupungissa 84. kertaa. Päivästä on viime vuosina paisunut koko iltapäivän ja illan mittainen must see –tv-tapahtuma.

Kuka muistaa aikaa, jolloin Oscarit jaettiin arkipäivänä ja ne käsittivät pelkästään suorana lähetetyn Oscar-gaalan? Jo monen vuoden ajan Oscarit on jaettu sunnuntaina. Näin vältytään Los Angelesin liikenneruuhkilta.

Mutta ennen kaikkea saadaan amerikkalaiset tv:n ääreen koko päiväksi katsomaan gaalan lisäksi kaikkea muutakin Oscareihin liittyvää (ja tietenkin tv-mainoksia). Tänä vuonna elokuva-akatemia tarjoaa nettisivuillaan lisäksi interaktiivisen Oscar-appin älypuhelimeen. Sen voi ladata osoitteesta www.oscars.org. Sivuilta löytyvät myös kaikki Oscar-faktat ja voittajat reaaliajassa.

Näin päivä etenee (ajat ovat Los Angelesin aikoja, suluissa olevat kellonajat Suomen aikoja)

Klo 14.00 (keskiyö) 700 onnellista yleisöpaikan voittajaa ohjataan paikoilleen the Hollywood and Highland Centerin edustalle.

Klo 15.00 (ma 01.00) Tähdet alkavat saapua punaiselle matolle. Nyrkkisääntönä on: Mitä pienempi tähti, sitä varhaisemmin tämä saapuu. Entertainment Weekly –lehden toimittaja Dave Karger vastaanottaa kunkin juhlavieraan elokuva-akatemian puolesta. Sen jälkeen tähti seurueineen kierrätetään tarkan protokollan mukaan uutisvälineeltä toiselle haastateltavaksi. Heidän edustamiensa elokuvat ovat usein miltei sivuseikka – punaisen maton polttavin kysymys on: ”Minkä designerin puku sinulla on?” Samalla valokuvaajat räiskivät muotiluomuksista kuvia, minkä ehtivät. Erityisen julkisuudenkipeä tähti voi halutessaan viihtyä punaisella matolla jopa kaksi tuntia. Kun vastaanottotilaisuutta on kestänyt noin puolitoista tuntia, A-listan tähtien limousinet alkavat lipua punaisen maton eteen. Autoista kapuavat supertähdet, kuten Meryl Streep, Viola Davis ja George Clooney. Silloin yleisöstä alkaa kuulua kohahduksia ja salamat alkavat räiskiä niin tiiviisti, että supernovan luulisi räjähtävän punaisella matolla. Puolta tuntia ennen lähetyksen alkua suurimmatkin starat hätistellään sisälle teatteriin.

Klo 17.30 (ma 03.30) Oscar-gaala alkaa speakerin mahtipontisella julistuksella ja fanfaarilla. Maltaita maksaneiden mainostajien logot välähtävät kuvaruuduissa. Yleisö puhkeaa aplodeihin kun lavalle astuu illan juontaja, Billy Crystal. Tämä on elokuva-akatemian luottomiehen yhdeksäs pesti Oscareiden isäntänä. Kyseessä on tietenkin tarkoin varjeltu salaisuus, mutta viime vuosina gaala on alkanut nokkelalla, ennakkoon kuvatulla action-kohtauksella, jossa juontaja käy läpi kaikki 10 parhaan elokuvan ehdokasta. Sitten alkavat itse pystien jaot. Ne seuraavat yhtä ja samaa kaavaa. Ensin lavalle astuvat kunkin kategorian Oscarin ojentajat – yleensä mies- ja naisnäyttelijä. Näyttelijäkategoria-Oscarit ojentaa vastakkaista sukupuolta edustava viime vuoden voittaja. He lukevat telepromptereista ammattikirjoittajien laatimat, nokkelat vuorosanat, joilla esittelevät sen kategorian kandidaatit ja lopulta voittajan sanoin: ”And the Oscar goes to...” Liikuttunut voittaja saapuu estradille ja vastaanottaa pystin. Hänellä on 40 sekuntia antaa kiitospuhe. Sen jälkeen Hans Zimmerin johtama orkesteri alkaa soittaa, keskeyttäen puheen ja voittaja ohjataan pois lavalta. Kukin voittaja ohjataan saman tien median haastateltavksi takahuoneisiin. Siellä on huoneet tv-, radio-, netti- ja lehtitoimittajille. Kategorioita on kaikkiaan 24. Kukin ammattiryhmä on ennakkoon äänestänyt omasta kategoriastaan – näyttelijät parhaista näyttelijä-Oscareista, kuvaajat parhaasta kuvauksesta, jne. Kaikki runsaat 6000 akatemian jäsentä ovat saaneet äänestää parhaasta elokuvasta. Tämän tärkeimmän kategorian voittaja julkistetaan viimeisenä. 1920-luvun Hollywoodiin sijoittuva mustavalkoinen mykkäelokuva, The Artist on ennakkosuosikki parhaan elokuvan Oscar-voittajaksi. Parhaan elokuvan Oscarin käy pokkaamassa filmin tuottaja(t).

Noin klo 20.45 – 21.00 (ma 06.45 – 07.00) Oscar-gaala päättyy ja kaikkien 24:n kategorian voittajat, mukaan lukien paras elokuva, ovat tiedossa. Tarkka ajankohta riippuu siitä, kuinka hyvin Oscar-gaala pysyy aikatalussaan. Pisimmät Oscar-showt ovat kestäneet jopa yli neljä tuntia (Ennätys 4h 23 min. vuonna 2002). Viime vuoden gaala kesti kolme tuntia, 17 minuuttia.

Noin klo 21.00 – pikkutunneille (ma 07.00:stä eteen päin) Shown päätyttyä juhlavieraat lähtevät bailaamaan The Hollywood and Highland Centerin ulkopuolelle pystytettyyn (elokuva-akatemian) kuvernöörin telttaan. Sinne saapuu noin 1500 kutsuvierasta, mukaan lukien kaikki ehdokkaat ja voittajat. Sieltä lähdetään jatkoille eri puolilla kaupunkia järjestettäviin, vain kutsuvieraille auki oleviin yksityisiin Oscar-partyihin. Niistä himoitumpia ovat Elton Johnin AIDS-säätiön, Vanity Fairin ja nyt ensi kertaa Maxim-lehden järjestämät partyt.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.