Osa Myanmarin tuhoalueista yhä saavuttamattomissa

Yhdysvaltain armeijan kone on lähtenyt viemään hätäapua Myanmariin. Ensimmäinen apuun kutsutuista amerikkalaiskoneista on noussut Thaimaassa sijaitsevasta tukikohdasta.

Kyydissä on juomavettä, moskiittoverkkoja, huopia ja muita avustustarvikkeita katastrofialueille.

Myös suurimman kaupungin Yangonin satama on auennut kansainvälisille avustuskuljetuksille, kertovat thaiviranomaiset.

Satamaan odotetaan Thaimaasta polttoainekuljetusta viikon puolivälissä.

Pelastustyöntekijät eivät ole vieläkään päässeet tarkistamaan kaikkia hirmumyrskyn tuhoja Myanmarissa. Myrskystä on kymmenen päivää.

Talouskehityksestä vastaava ministeri Soe Tha kertoo länsimaisille diplomaateille Yangonissa, ettei syrjäisimmille alueille pääse vieläkään tulvavesien takia.

Ministerin mukaan avustuksia pudotetaan alueilla helikoptereista.

Tha toistaa sotilasjuntan kannan, että se hyväksyy ulkomaisen hätäavun, mutta ei ulkomaalaisia avustustyöntekijöitä Myanmarissa.

YK:n arvion mukaan Myanmarin hirmumyrskyn jäljiltä on kateissa 220 000 ihmistä. Kuolleita saattaa olla yli sata tuhatta.

Sadattuhannet vailla mitään apua

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste sanoo, että tilanne tulva-alueilla on katastrofaalinen. Vain noin neljäsosa apua tarvitsevista on saanut apua. Satoja tuhansia ihmisiä on edelleen vailla mitään apua.

Saraste on päässyt vihdoin Myanmarin puolelle.

Köyhyys näkyy ja tuntuu Myanmarissa. Sarasteen mukaan bensiinin hinta on viisinkertaistunut, ja ruoan hinta on vähintään kaksinkertaistunut.

Ainakin neljä YK:n lähettämää avustuspakettia on takavarikoitu armeijan tulliin.

EU hätäistuntoon huomenna

EU:n komissio kokoontuu huomenna hätäistuntoon Myanmarin tilanteen vuoksi.

Kehitysyhteistyöstä vastaavan komissaarin Louis Michelin mukaan kokouksessa yritetään löytää keinoja, joilla hirmumyrskyn runtelemaan maahan saadaan toimitettua humanitaarista apua.

Michel aikoo itse myös matkustaa Myanmariin heti kokouksen jälkeen. Hänen tavoitteenaan on tavata maan viranomaisia ja vauhdittaa avun saamista myrskyn uhreille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat