Vartiuksen raja-aseman päällikkö: "Tilanne vaatii määrätietoisen jämäkkää toimintaa" – MTV seuraa itärajan tilannetta

Pääministeri Orpo antoi eduskunnalle ilmoituksen itärajan tilanteesta – "On merkkejä siitä, että tilanne pahenee" 3:32
Eduskuntasalissa vedettiin yhtä köyttä: "Viesti Venäjälle siitä, että Suomi on yhtenäinen, eikä horju hybridivaikuttamisen seurauksena"

MTV seurasi itärajan tilannetta tässä artikkelissa torstaina 23. marraskuuta.

Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne.

Vartiuksen, Kuusamon ja Sallan rajanylityspaikat suljetaan ensi keskiyönä, ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti.

22.34: MTV Uutiset paikalla Raja-Joosepin rajanylityspaikalla

MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum kertoo raja-aseman ympäristön olevan torstai-iltana vielä erittäin hiljainen, mutta huomenna tilanne voi muuttua.

– Rajavartiolaitos ei kerro turvallisuussyistä, että onko rajavartioiden määrää lisätty, Neihum kertoo.

SPR:llä on annettu avunpyyntö siltä varalta, että rajalla tarvitaan ensiapua. SPR:n mukaan etenkin kylmä pakkassää on luonut haasteita rajan ylittäneille. Tähän varaudutaan siis myös Raja-Joosepissa, johon on huomenna luvattu yli kymmenen asteen pakkasia. 

Itärajalle pyrkivät ihmiset suuntaavat nyt Raja-Jooseppiin – tältä siellä näyttää 2:28
Tältä Raja-Joosepin rajanylityspaikalla näytti torstai-iltana 23. marraskuuta.

18.04: Sisäministeri Rantanen ehdottaa järeämpiä toimia

Sisäministeri Mari Rantanen pohtii jo järeämpiä työkaluja ja viittaa hallitusohjelmassa esitettyyn ehdotukseen. 

– EU-tasolla, tällaisessa välineellistämistilanteessa, tulisi voida turvapaikkahakemusten vastaanottaminen väliaikaisesti, Rantanen ehdottaa. 

Rantasen mukaan tällaisella toiminnalla voitaisiin estää välineellistämisyritykset. Rantanen kertoo saaneensa ajatukselle tukea yhteistyökumppaneilta. 

Hän ei kuitenkaan erittele, että ketä nämä yhteistyökumppanit ovat.

– Se on kova toimenpide, mutta se voi olla Euroopassa välttämätön toimenpide, Rantanen sanoo.

17.33: Orpo: Tilanne itärajalla pahenemassa

Orpon mukaan on nähtävillä, että tilanne itärajalla on pahentumassa. Orpon mukaan ihmisiä on kuljetettu kohti pohjoisempia rajanylityspaikkoja.

– Vartiukseen ja Sallaan on tällä viikolla saapunut yhteensä 238 henkilöä, mikä on erittäin poikkeuksellista, Orpo sanoo. 

Orpo korostaa puheessaan, että Suomen viranomaiset rajalla ovat toimineet erinomaisti. 

17.00: Vartiuksen raja-aseman päällikkö: "Tilanne vaatii määrätietoisen jämäkkää toimintaa"

Vartiuksen raja-aseman päällikkö Jouko Kinnunen kirjoittaa viestipalvelu X:ään tilanteen itärajoilla olevan hyvin poikkeuksellinen. 

– Elämme toistaiseksi vaikeinta ja vakavinta rajaliikenteen sekä rajaturvallisuuden häiriötilannetta Vartiuksen rajanylityspaikan 50-vuotisen historian aikana. Tilanne vaatii määrätietoisen jämäkkää toimintaa, Kinnunen kirjoittaa.

Rajaliikenne Kuusamon, Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikoilla sulkeutuu 24.marraskuuta alkaen. Kaikki itärajan rajanylitykset keskitetään Raja-Jooseppiin. Päätös on voimassa 23. joulukuuta saakka.

15.44: Vartiuksen raja on jälleen auki

Vartiuksen raja on jälleen avattu. Raja-asema on auki kello 16.00 saakka.

Tähän mennessä maahantulijoita on yhteensä 34.

15.40: Vartiuksen raja-aseman liikenne on jälleen keskeytynyt

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen kertoo, että rajaliikenne Vartiuksessa on jälleen keskeytynyt. Hänen mukaansa näyttää siltä, että rajalla on lisää maahantulijoita.

15.33: Vartiuksen rajanylitysliikenne palautunut tilapäisen keskeytyksen jälkeen

Vartiuksen rajanylitysliikenne palautunut tilapäisen keskeytyksen jälkeen klo 15.28, kertoo Kainuun rajavartiosto viestipalvelu X:ssä. Raja-asema sulkeutuu tältä päivältä kello 16.00.

Tähän mennessä maahantulijoita on ollut yhteensä 27.

15.23: Sisäministeri Rantanen: Sisäministeriö valmistelee asetusta järjestelykeskuksista

Sisäministeri Mari Rantanen kertoo viestipalvelu X:ssä sisäministeriön valmistelevan järjestelykeskuksia.

Sisäministeriö valmistelee asetusta järjestelykeskuksista. Tämä tehdään turvallisuussyistä koska emme tiedä keitä rajan yli tulee. Hlöt pidetään viranomaisen hallussa kunnes heidät on rekisteröity, joka tarkoittaa hlötietoja, sormenjälkiä ja valokuvaa sekä rekisteritarkistuksia, Rantanen kirjoittaa. 

15.15: Murmanskin kuvernööri ilmoitti "korotetusta valmiudesta" Suomen sulkiessa rajanylityspaikkoja

Murmanskissa Pohjois-Venäjällä otetaan käyttöön "korotettu valmius", kertoo alueen kuvernööri Andrei Tshibis. Taustalla on Suomen päätös keskittää itärajan ylitykset Inarin Raja-Joosepin raja-asemalle.

Tshibis sanoi sosiaalisessa mediassa, että käyttöön otetaan myös muita toimia asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi. Hän ei kertonut yksityiskohtia siitä, mitä nämä toimet voisivat olla.

Tshibis sanoi, että Raja-Joosepin jääminen ainoaksi avoimeksi rajanylityspaikaksi lisäisi huomattavasti Murmanskin kautta Suomeen yrittävien määrää. Hän väitti, että keskiviikkona Sallan rajan takana odotti satoja Suomeen haluavia ihmisiä.

Sekä Sallan että Raja-Joosepin ylityspaikat sijaitsevat Murmanskin alueella.

14.42: Rajaliikenne Vartiuksessa keskeytyneenä jo yli tunnin

Kainuun rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä, että Vartiuksen rajaliikenne on jouduttu keskeyttämään kello 13.32.

14.29: Frontex aikoo lähettää 50 henkilöä tukemaan Suomen rajavalvontaa

Euroopan raja- ja merivartiostovirasto Frontex aikoo lähettää 50 rajavartijaa ja muuta henkilökuntaa, sekä partioautoja tukemaan Suomen rajavalvontaa ensi viikolla. Frontex kertoi asiasta tiedotteessaan ja viestipalvelu X:ssä.

14.05: Itärajan ylityspaikat voisivat aueta jouluksi

Hallituksen eilen tekemä päätös sulkea kaikki itärajan rajanylityspaikat Raja-Jooseppia lukuun ottamatta tarkoittaa, että myös aiemmin suljetut Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat ovat suljettuina 23. joulukuuta asti. 

Aiemmalla päätöksellä ne olisivat olleet kiinni 18. helmikuuta asti. Asian vahvistaa STT:lle Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen.

Hassinen kuitenkin painottaa, että toimien riittävyyttä ja vaikuttavuutta arvioidaan jatkuvasti, ja päätöstä voidaan tarvittaessa muuttaa suuntaan tai toiseen.

13.54: Viimeinen ryhmä saapuu Sallan raja-asemalle

MTV Uutisten toimittaja kertoo Alec Neihum kertoo, että Sallan raja-asemalle on päivän viimeinen ryhmä, noin viisitoista ihmistä. Kyse on viimeisestä ryhmästä, sillä Sallan rajavartioasema sulkeutuu kello 14, raja suljetaan puolen yön aikaan vähintään kuukaudeksi.  

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen kertoi suorassa lähetyksessä, että Sallan raja-aseman kautta Suomeen saapui tänään 58 ihmistä. 

13.37: Mies ylitti rajan moottorikelkalla Vartiuksessa

Kajaanissa töissä ollut Jurii Svänni oli matkalla Kostamukseen perheensä luo hieman toisenlaisella  kulkupelillä: moottorikelkalla. Svänni kertoi Vartiuksessa olevalla MTV Uutisten toimittajalle Saara Rantaselle olevansa hyvin tietoinen rajan sulkeutumisesta. 

Svänni sanoi, ettei hänellä ole Suomessa autoa eikä työnantaja antanut viedä työautoa rajan yli, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jä oma moottorikelkka. Suomeen hän aikoo palata myöhemmin, kun "maailma on taas hyvä".  

13.00: Sallaan saapui taas 20 henkilön ryhmä 

Sallan raja-asemalla olevan MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum kertoo, että rajanylityspaikalle saapui jälleen 20 hengen ryhmä. Ryhmän jäsenistä neljä on naisia, loput miehiä. 

– Erän viranomainen arvioi, että ryhmä on päivän viimeinen, koska asema menee kiinni kello 14.  

12.16: Norjan pääministeri: Rajanylityspaikka Venäjän kanssa voidaan tarvittaessa sulkea

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe on valmis sulkemaan Norjan ja Venäjän välisen rajan, jos asia tulee välttämättömäksi. Störe kommentoi asiaa eilen norjalaiselle televisiokanava TV 2:lle.

Venäjän ja Norjan rajalla on vain yksi rajanylityspaikka, Storskog.

Stören mukaan tilannetta Suomessa ja Virossa seurataan tarkasti. Turvapaikanhakijoiden määrä Suomen itärajalla on viime aikoina kasvanut voimakkaasti, kun Venäjä on alkanut päästää rajalle ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa.

11.45: Saapujat saaneet nuudelia ja lämmintä juomaa Sallassa

Alec Neihum Sallassa: Pakkasta tänään muutama aste eli vähän lämpimämpi kuin aiemmin. Täällä nyt drone ilmassa, arvatenkin rajavartiolaitos haluaa pysyä perillä siitä, keitä alueella liikkuu.

Saapunut porukka viedään siniseen konttiin, jossa pääsevät lämmittelemään, ja ilmeisesti on kuuman juoman ja nuudelikeiton tarjoilua.

11.43: Homma rullaa Vartiuksen rajalla

MTV Uutisten Saara Rantanen Vartiuksen rajalta: Homma rullaa normaalisti. Henkilöautot kulkevat ripeämmin, rekat himpun hitaammin. Puolustusvoimien pyörökuormaaja rahtaa rajalle aitaa.

MTV Uutiset näyttää tilanteen Vartiuksessa suorassa lähetyksessä kello 12.

11.26: Ensimmäinen ryhmä maahanpyrkijöitä saapuu Sallaan

Sallan raja-asemalla on saapunut torstain ensimmäinen ryhmä ulkomaalaisia maahanpyrkijöitä. MTV Uutisten toimittaja Alec Neihumin mukaan henkilöitä on 21, joista yksi oli nainen, joka otettiin joukosta erilleen. Näin toimittiin naisten kanssa myös aiempina päivinä.

10.50: Rajaliikenne jatkuu Vartiuksessa

MTV Uutisten toimittajan Saara Rantasen mukaan rajaliikenne Vartiuksessa jatkuu jälleen. Rantanen raportoi, että Vartiuksen kautta tuli hetki sitten yhdeksän maahantulijaa.  

Vartiuksen raja-asema suljetaan ensi yönä - tällainen tilanne asemalle on nyt 1:54
Tieto Vartiuksen raja-aseman sulkemisesta näkyi liikenteen määrän kasvuna torstaina aamulla.

10.43: Rajaliikenne keskeytetty Vartiuksessa

Kainuun rajavartioston mukaan rajaliikenne Vartiuksessa on jouduttu keskeyttämään kello 10.31.

9.56: Murmanskin kuvernööri: 400 ihmistä odottaa pääsyä rajan yli Sallassa

Murmanskin alueen kuvernöörin mukaan Sallan rajan tuntumassa Venäjän puolella noin 400 ihmistä odottaa pääsyä rajan yli. Andrei Tshibis kertoi asiastaTelegramissaan.

Tšibis kirjoitti myöhään illalla, että Kantalahden lähelle on tullut eilen illalla uusia siirtolaisia.

– Niiden ulkomaalaisten määrä, jotka haluavat tulla Nato-maahan alueemme kautta, kasvaa todennäköisesti eksponentiaalisesti, Tshibis kommentoi viitaten Suomen viranomaisten päätökseen sulkea perjantaista alkaen sekä Vartiuksen että Sallan raja-asemat. Auki jätetään vain Raja-Joosepin asema.

Pietarilaisen Fontankan mukaan Venäjä lisää viranomaisten määrää rajavyöhykkeellä.

9.05: Vartiuksessa vilkasta autoliikennettä

Vartiuksen raja-asemalla on tänään ollut autoliikennettä enemmän kuin aiempina päivinä. 

– Voi olla, että tieto rajan sulkemisesta vaikuttaa tähän,Vartiuksen raja-aseman varapäällikkö Matti Daavittila kertoo MTV Uutisille. 

Eilen keskiviikkona Vartiuksen kautta Suomeen tuli 24 ihmistä, joista suurin Daavittilan mukaan haki turvapaikkaa. 

– Muutaman henkilön osalta Maahanmuuttovirasto jatkaa selvityksiä. 

Vartiuksen raja-asema sulkeutuu tänään kello 16. 

7.44: Suora lähetys kello 9 Vartiuksen rajalta

Miltä tilanne näyttää Vartiuksen rajalla kello 9? Raja on vielä tänään auki, mutta onko Venäjältä tulijoita? MTV Uutisten Saara Rantanen raportoi rajalta Huomenta Suomen uutisissa.

Yö on ollut rauhallinen sekä Sallan että Vartiuksen rajoilla, jonne ei ole tullut uusia maahanpyrkijöitä rajanylityspaikkojen sulkeutumisen jälkeen.

7.42: Itärajan tilanne muistuttaa historioitsijaa 1920-luvusta – silloin pelin vihelsi poikki Stalin

Suomen ja Neuvostoliiton suhteita pitkään tutkinut emeritusprofessori Kimmo Rentola näkee itärajan tilanteessa kaikuja 1920-luvulta. Venäjä on saanut Suomen tekemään itärajalla "jyrkkiä toimenpiteitä", mutta Kremlille se ei riitä, emeritusprofessori arvioi.

Suomen ja Venäjän välisessä viranomaisyhteistyössä juuri rajaviranomaisten välinen yhteispeli on perinteisesti toiminut parhaiten, Rentola sanoo.

7.40: Itäraja voidaan sulkea kokonaan näillä perusteilla

Koko itärajan sulkeminen on mahdollista "erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa", linjasi edellinen eduskunta. Lue perusteet oheisesta jutusta.

7.37: Asiantuntija itärajasta: Venäjä ei ole vielä päättänyt, miten tämä päättyy

Venäjä ei ole vielä päättänyt miten tämä päättyy, mutta jos Suomi ja Euroopan unioni osoittavat heikkoutta, sitten tätä varmaan jatketaan ja laajennetaan, kommentoi Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen Huomenta Suomen uutisissa.

5.24: Pääministeriltä ilmoitus rajaturvallisuudesta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antaa tänään eduskunnalle pääministerin ilmoituksen rajaturvallisuudesta. 

Ilmoitus on määrä antaa kyselytunnin jälkeen. Eduskunnan keskustelulle aiheesta on varattu noin puolitoista tuntia.

Hallitus kertoi keskiviikkoiltana, että itärajalla suljetaan kaikki muut rajanylityspaikat paitsi Inarissa sijaitseva Raja-Jooseppi. Orpo vieraili maanantaina Vartiuksen rajanylityspaikalla ja kertoi tuolloin Suomen tekevän tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos vilkas maahantulo itärajalla jatkuu.

Itärajan yli Suomeen saapui keskiviikkona Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikkojen aukiolon aikana yhteensä 75 ihmistä.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan on varauduttava siihen, että tilanne itärajalla jatkuu tai jopa voimistuu. 

Rantanen vahvistaa, että tarvittaessa koko itäraja voidaan sulkea ja turvapaikanhaku voidaan keskittää muualle.

– Tähän vuosi sitten säädetty rajavartiolaki, lain esitöiden mukaan, antaa mahdollisuuden. Mikäli ilmiö jatkuu, niin teemme niin kauan toimenpiteitä, että se saadaan katki, Rantanen sanoo. 

Orpo maahan pyrkivien masinoinnista itärajalle: Venäjän rajaviranomaiset eivät yritä edes peitellä sitä 2:10
Orpo ja Rantanen kehuvat vuolaasti viranomaistyötä itärajalla – katso ministerien kiitospuheet

Lue myös:

    Uusimmat