Itäraja voidaan sulkea kokonaan näillä kriteereillä

Koko itärajan sulkeminen on mahdollista "erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa", linjasi edellinen eduskunta.

Hallitus päätti eilen, että itärajan rajanylityspaikat suljetaan lukuun ottamatta Raja-Joosepin rajanylityspaikkaa Inarissa. Myös turvapaikanhaku keskitetään Raja-Jooseppiin.

Yksi rajanylityspaikka jätettiin auki, sillä kriteerit koko itärajan sulkemiselle eivät vielä täyttyneet, pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi eilen.

Millaisissa tilanteissa koko itärajan sulkeminen olisi mahdollista? 

Kysymys on herättänyt keskustelua, sillä apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen torppasi tiettävästi tiistaina koko itärajan sulkemisen, koska tuolloin aito mahdollisuus hakea turvapaikkaa ei olisi toteutunut.

"Erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa"

Rajavartiolaki ei anna suoraa vastausta kysymykseen: sen mukaan turvapaikkahakemukset voidaan keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos se on välttämätöntä vakavan uhan torjumiseksi, ja jos kyse on vieraan valtion vaikutuksesta tapahtuvasta maahantulosta tai poikkeuksellinen suuresta määrästä maahantulijoita. 

Laki ei kuitenkaan ota kantaa siihen, voiko rajanylityspaikka olla jossakin muualla kuin itärajalla, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Edellisen eduskunnan hyväksymässä mietinnössä kuitenkin mainitaan erikseen, että turvapaikanhaku on perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan mahdollista keskittää "lyhytaikaisesti erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle." 

Mietinnöllä on merkitystä, kun lakipykälien sisältöä ja lainsäätäjän tarkoitusta tulkitaan. 

Itäraja voidaan siis sulkea, mutta kyse on oltava erittäin poikkeuksellisista olosuhteista, joita ei määritellä tarkemmin. Siksi kyse on lopulta tulkinnasta.

"Laki on olemassa"

Eduskunnassa apulaisoikeuskanslerin tiistainen tulkinta herättikin ihmetystä etenkin hallituspuolueiden edustajissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) kuvaili linjausta hämmentäväksi ja yksisilmäiseksi. Hänen mukaansa kriteerit koko itärajan sulkemiselle täyttyvät.

– Hän (apulaisoikeuskansleri) näköjään tuijottaa silmänsä kipeäksi turvapaikanhakijan oikeutta, mutta ei näytä antavan arvoa Suomen kansallisen turvallisuuden varjelemiselle, Zyskowicz sanoi keskiviikkona.

Hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiosta nähtiin, että koko itärajan sulkeminen on lain mukaan mahdollista, jos tilanne sitä vaatii. Hallituksen on kuitenkin saatava aikaiseksi esitys, joka on oikeudellisesti pätevä.

– Mikäli tilanne sitä vaatii, myös siihen (itärajan sulkemiseen) on oltava valmius. Meillä on olemassa edellisen eduskunnan hyväksymä laki, ja pykälät, jotka mahdollistavat tämän. Laki on olemassa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen totesi keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat