Asiantuntija: Venäjä ei ole päättänyt, miten tämä päättyy – "Jos Suomi ja EU osoittavat heikkoutta..."

Asiantuntija rajakriisistä: Venäjä ei ole päättänyt, miten tämä päättyy 1:58
Venäjä ei ole vielä päättänyt miten tämä päättyy, mutta jos Suomi ja Euroopan unioni eivät osoita määrätietoisuutta, se jatkuu, kommentoi Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen Huomenta Suomessa.

Kansainvälisen suojelun keskittäminen yhdelle raja-asemalla Suomen itärajalla on merkittävä toimi, mutta vielä ei ole varmaa, kuinka riittävä se on. Näin kommentoi Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen Huomenta Suomen uutisissa.

– Tarkoituksellisen ihmisten suuntaamisen se tekee entistä vaikeammaksi, kalliimmaksi ja selkeämmäksi, kuka sen tekee, Savolainen sanoi.

Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. 

Raja-Jooseppi on ollut auki päivittäin neljän tunnin ajan. Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikat suljetaan ensi keskiyönä, ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti.

– Kuten ministeri (Mari Rantanen) sanoi, katsotaan onko tämä riittävä, Savolainen jatkaa.

Keinovalikoimassa on Savolaisen mukaan viimeisenkin rajanylityspaikan sulkeminen.

– Venäjä ei ole vielä päättänyt miten tämä päättyy, mutta jos Suomi ja Euroopan unioni osoittavat heikkoutta, sitten tätä varmaan jatketaan ja laajennetaan.

– Sosiaalisessa mediassa on huima määrä arabiankielistä ohjeistusta, miten Suomeen tullaan, Savolainen muistuttaa.

Savolaisen mukaan nyt on syytä saada viestiä turvapaikkaa hakevien lähtömaihin, ettei tänne kannata tulla.

– Rahanne menevät hukkaan.

Lue myös:

    Uusimmat