Savola kannattaa turvapaikan haun keskittämistä Helsinki-Vantaalle – MTV seuraa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa rajatilannetta 22. marraskuuta 2023.

22.40: Sisäministeri Rantanen: "Tarvittaessa koko itäraja voidaan sulkea"

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan on varauduttava siihen, että tilanne itärajalla jatkuu tai jopa voimistuu. 

Rantanen vahvistaa, että tarvittaessa koko itäraja voidaan sulkea ja turvapaikanhaku voidaan keskittää muualle.

– Tähän vuosi sitten säädetty rajavartiolaki, lain esitöiden mukaan, antaa mahdollisuuden. Mikäli ilmiö jatkuu, niin teemme niin kauan toimenpiteitä, että se saadaan katki, Rantanen sanoo. 

Sisäministeri Rantanen: "Koko itäraja voidaan sulkea" 4:00
Näin Rantanen kommentoi itärajan tilanteita ja tuoreita päätöksiä Kymmenen uutisissa.

22.24: Asian ytimessä vierailleet kansanedustajat arvioivat itärajan tilannetta

Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut kokoomuksen kansanedustajan ja puolustusvaliokunnan jäsen Pekka Toverin mukaan Suomen toimenpiteiden riittävyys riippuu siitä, mitä Venäjä tekee. 

– Venäjä käy meitä vastaan hybridisotaa. Sillä (Venäjällä) on aloite käsissään ja se voi muuttaa toimintaansa monella tavalla, Toveri arvioi. 

Toveri pitää hyvin mahdollisena, että ihmisiä aletaan kuljettaa Venäjällä Suomen maastorajalle. 

Niin ikään Asian ytimessä vieraillut entinen puolustusministeri, kansanedustaja (kesk.) Mikko Savola kannattaa sitä, että ihmiset työnnettäisiin pois jo rajalta, kuten on tehty esimerkiksi Puolassa ja Baltiassa.

Savola peräänkuuluttaakin Suomelta lisää toimenpiteitä tilanteen vaatiessa. 

– Yksi erittäin hyvä vaihtoehto on, että meillä keskitetään turvapaikan haku Helsinki-Vantaan lentoasemalle, Savola ehdottaa. 

Pekka Toveri: Venäjä käy meitä vastaan hybridisotaa 11:04
Katso tästä Toverin ja Savolan arviot itärajan tilanteesta.

19.58: Turvapaikanhakijoiden tulo ei hetkauta Lapin Sallan asukkaita – "Kunhan sieltä ei ala tankkeja tulemaan yli, olen rauhallinen"

Lapin Sallassa päivä päivältä kasvava turvapaikanhakijoiden määrä rajanylityspaikalla ei juuri ole herättänyt pelkoa paikallisissa, eikä ilmiö ole muutenkaan näkynyt kirkonkylällä, kertovat paikalliset alueella vierailevalle STT:lle.

– Kunhan sieltä ei ala tulemaan tankkeja yli, olen ihan rauhallinen. Ei minua haittaa eikä pelota yhtään, sanoo toimittajalle ruokakaupassa ostoksilla ollut elinikäinen sallalainen Seija Sillanpää, 75.

Maahanmuuttovirasto Migri ei kommentoi sitä, mihin vastaanottokeskuksiin Sallaan saapuneet turvapaikanhakijat on viety.

Lapin poliisi tiedotti tänään keskiviikkona, että itärajan yli Lappiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on keskitetty Rovaniemen pääpoliisiasemalle, noin 150 kilometrin päähän Sallasta.

Turvapaikkaa hakevien tavallisten ihmisten sijasta syypää on Venäjän presidentti Vladimir Putin, sanoo Sillanpää.

Tuomo Haurunen selittää Venäjän toimintaa Suomen liittymisellä Natoon.

– Venäjä on tietenkin ärtynyt siitä perusasiasta, että Suomi on liittynyt Natoon. Venäjä käyttää niitä menetelmiä, joita sillä on käytettävinään. Toistaiseksi se on pysynyt ilkeilyn asteella, kuten tasavallan presidentti (Sauli Niinistö) sanoi. Tulevasta ei tiedä, muuttuuko se sitten vakavammaksi, Haurunen sanoo.

19.05: Suomi sulkee kaikki rajanylityspaikat Raja-Jooseppia lukuun ottamatta

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi sulkee kaikki Venäjän vastaisella rajalla sijaitsevat rajanylityspaikat Raja-Jooseppia lukuun ottamatta.

Inarin kunnassa sijaitseva Raja-Jooseppi on Suomen pohjoisin rajanylityspaikka. Se on ollut tällä hetkellä auki päivittäin neljän tunnin ajan.

Sulku astuu voimaan ylihuomenna perjantaina 24. marraskuuta puoliltaöin.

Valtioneuvosto on käsitellyt iltapäivällä ylimääräisessä istunnossaan rajanylitysliikenteen rajoituksia.

Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa, että tilanteen kehitystä seurataan edelleen tarkasti ja tarvittaessa tehdään lisää ratkaisuja. Hänen mukaansa tämä on järein toimi, mitä tässä tilanteessa voi tehdä.

– Tilanne on pahenemaan päin.

Pääministeri Orpo: Kaikki paitsi Raja-Joosepin raja-asema suljetaan – tästä on kyse 2:39
Pääministeri Orpo: Kaikki paitsi Raja-Joosepin raja-asema suljetaan – tästä on kyse

Rajavartiolaitoksen osastopäällikön Markku Hassisen mukaan laiton järjestetty maahantulo on jatkunut viime viikon päätöksistä huolimatta. Rajavartiolaitos varautuu siihen, että tilanne saattaa levitä maastorajalle. 

Jos tilanne pahenee, Orpon mukaan voidaan ottaa kovempiakin keinoja käyttöön. 

– Niitäkin on vielä arsenaalissa. 

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan itärajan sulkemisessa ei ”kyse ei ole turvapaikkapolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta”.

Sisäministeri Rantanen: Tätä uudet rajapäätökset tarkoittavat – ”Ilmiö saattaa voimistua” 2:29
Sisäministeri Rantanen: ”Ilmiö saattaa voimistua”

Rantasen mukaan Suomen on varauduttava siihen, että ilmiö jatkuu tai jopa voimistuu. 

– On hyvä huomata, että tilanne voi muuttua nopeasti. Tilannetta täytyy koko ajan seurata, ja sitä mukaa joko rajoituksia höllennetään tai kiristetään.

Näin Rajavartiolaitos kuvaa itärajan tilannetta: ”Vaikea häiriötilanne jatkuu” 0:48
Näin Rajavartiolaitos kuvaa itärajan tilannetta: ”Vaikea häiriötilanne jatkuu”

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen näytti aiemmin tänään vihreää valoa uudelle sisäministeriön päätösluonnokselle itärajan tilanteeseen vastaamiseksi. Lyhyessä kannanotossaan apulaisoikeuskansleri arvioi, että asiakirjojen perusteella ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellista estettä.

Kannanotossa todettiin kuitenkin, että valtioneuvoston päätöksenteon laillisuuden arviointi tehdään lopullisesti, kun asiakirjat ovat valmiit esittelyyn valtioneuvoston yleisistunnossa.

Apulaisoikeuskansleri on arvioinut laillisuusnäkökulmasta asiaa koskevan päätösluonnoksen ja muistioluonnoksen. Hänen käytettävissään on ollut myös salassa pidettävä muistio.

Apulaisoikeuskansleri torppasi sisäministeriön aiemman ehdotuksen eilen tiistaina. Hänen mukaansa se ei sisältänyt riittäviä takeita sille, että perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeusasiakirjoissa turvattu aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua säilyisi.

18.02: Vartiukseen tuli ihmisiä muun muassa Intiasta, puhutukset yhä kesken

Kainuun rajavartioston mukaan Vartiukseen saapuneiden maahantulijoiden joukossa oli tänään ihmisiä muun muassa Intiasta.

Rajavartioston mukaan tulijoiden puhuttelu oli iltakuudelta vielä kesken ja vasta huomenna torstaina tiedetään, anovatko kaikki tulijat turvapaikkaa.

Vartiuksen rajanylityspaikka suljettiin puoli viideltä. Rajanylityspaikka sulkeutuu tavallisesti neljältä, mutta Venäjä pyysi puolen tunnin jatkoaikaa.

17.58: SPR: Itärajalla autettu varsinkin kylmettymistapauksissa

Suomen Punainen Risti (SPR) on lähettänyt Rajavartiolaitoksen pyynnöstä vapaaehtoisia niin Vartiuksen kuin Sallan raja-asemille. 

Maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen ei kommentoi tarkemmin, missä kunnossa Suomen puolelle tulijat ovat olleet, mutta hänenmukaansa kylmä ilma on luonut haasteita. 

– Pohjois-Suomessa on melkoiset pakkaset. Kylmettymisiä on varsinkin ollut. Ehkä se on yleisin asia, jonka kanssa olemme olleet tekemisissä, Reinikainen sanoi.

17.40: Hallituksen tiedotustilaisuus noin kello 19 itärajan tilanteesta

Valtioneuvosto käsittelee tänään ylimääräisessä istunnossa rajanylitysliikenteen rajoituksia. 

Valtioneuvoston istunnon jälkeen pidetään hallituksen tiedotustilaisuus. Tiedotustilaisuus alkaa noin kello 19 ja se järjestetään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla ovat pääministeri Petteri Orpo ja sisäministeri Mari Rantanen sekä Rajavartiolaitoksen osastopäällikkö Markku Hassinen.

17.28: Vartiukseen saapui tänään 24 oletettua turvapaikanhakijaa

MTV Uutisten tietojen mukaan Vartiuksen raja-asemalle Kuhmoon on saapunut tänään 24 ihmistä, joilla ei ollut asianmukaisia matkustusasiakirjoja. 

He saapuivat kahdessa erässä. Aamupäivällä Vartiukseen tuli 11:n ja iltapäivällä 13 hengen ryhmä. Joukossa oli ainakin yksi nainen.

Vartiuksessa paikalla oleva toimittaja Saara Rantanen kertoo, että vielä ei ole selvillä, anovatko kaikki heistä turvapaikkaa. 

Kaikkiaan itärajalle tuli tänään 75 oletettua turvapaikanhajijaa. Sallaan heitä tuli raja-aseman aukioloaikana 51.

16.23: Venäjä pyysi aukiololle jatkoa Vartiuksessa

Venäjä on pyytänyt Vartiuksen raja-aseman pysyvän tänään auki normaalia pidempään, kertoo MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen Vartiuksesta Kuhmosta.

Raja on sitä mukaan tänään poikkeuksellisesti auki kello 16.30:een kello 16 sijaan.

Tämä on Rantasen mukaan tavanomainen menettely, jos rajalla on ruuhkaa.

Nyt Venäjä pyysi lisäaikaa siksi, että rajalle oli tullut kello 15 tienoissa uusi maahantulijoiden ryhmä. Heitä oli Rantasen mukaan reilut 10.

16.16: Itärajalle saapunut tänään noin 70 maahantulijaa

Itärajalle on tullut tänään noin 70 oletettua turvapaikanhakijaa.

Sallaan oletettuja turvapaikanhakijoita saapui raja-aseman aukiolon aikana 51, kerrotaan Lapin rajavartiostosta. Maahantulijat olivat Jemenistä, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

MTV Uutisten toimittajan mukaan Vartiukseen Kuhmoon oli ennen sen väliaikaista sulkemista kello 15 jälkeen saapunut noin 20 maahantulijaa.

Ihmiset saapuivat Sallaan kolmessa ryhmässä, joista ensimmäinen tuli rajalle ennen puoltapäivää ja kolmas vähän ennen kuin rajanylityspaikka sulkeutui kahdelta iltapäivällä. Kolmen maissa rajavartiostosta kerrottiin STT:lle, että tähän mennessä puhutetuista kaikki ovat hakeneet turvapaikkaa.

Yhden maahantulijan vointi oli niin huono, että hänelle tilattiin ambulanssi, rajavartioston tiedotteessa kerrotaan.

Rajavartioston alustavan tiedon mukaan Sallaan tulijoiden joukossa olisi neljä naista ja loput maahantulijoista olisivat miehiä. Lapsia keskiviikkona tulleiden joukossa ei ole ollut.

15.42: Vartiuksen raja-asema on pantu väliaikaisesti kiinni uuden tulijaryhmän takia

Vartiuksen raja-asema Kuhmossa on pantu väliaikaisesti kiinni uuden tulijaryhmän takia, kertoo MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen Vartiuksesta.

Tavanomainen liikenne keskeytettiin hänen mukaansa, koska rajalle oli tulossa uusi, noin 11 hengen ryhmä ihmisiä ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Asemalle on Rantasen mukaan tullut koko päivän aikana yhteensä noin 20 ihmistä.

Raja-asema on virallisesti auki kello 16 asti. Rantasen mukaan on epävarmaa, ehditäänkö raja enää avata uudelleen ennen väliaikaisen sulun päättymistä.

Muu rajaliikenne, joka on Rantasen tietojen mukaan Vartiuksessa yleensä kohtuullisen vilkasta, on ollut tänään tosi vähäistä.

15.20: Sallaan saapui 51 maahantulijaa raja-aseman päällikön mukaan "ilman häiriöitä ja rauhallisissa merkeissä"

Sallan rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros kertoo MTV Uutisille, että Sallaan on saapunut tänään 51 maahantulijaa Venäjältä. Saapuneet ovat olleet jemeniläisiä, syyrialaisia ja somalialaisia.

Valtaosa saapuneista on miehiä eikä alaikäisiä ole ollut tulijoiden joukossa.

– Rekisteröintiprosessi on sujunut ilman mitään häiriöitä ja rauhallisissa merkeissä, Gros sanoo.

Paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum kysyi myös alueelle rakennettavasta teltasta. Grosin mukaan kyse on Puolustusvoimien antamasta virka-avusta, jolla varaudutaan siihen, jos tulijoiden määrä alkaa kasvaa huomattavasti. Tilaan voisi tilapäisesti viedä suojaan ihmisiä odottamaan turvapaikkaprosessiin pääsyä.

Rajalla ei tulla majoittamaan ketään.

Rajanylityspaikka Sallassa sulkeutui kello 14. Rajavartioaseman päällikön mukaan aiempina päivinä rajanylityspaikan sulkeutumisen jälkeen ei ole tullut uusia maahantulijoita.

14.36: Sallaan saapunut tänään yhteensä 51 maahantulijaa

Rajavartiolaitokselta kerrotaan MTV Uutisille, että Sallan ylituspaikalle on saapunut tänään Venäjältä yhteensä 51 henkeä. Tulijat saapuivat kolmessa ryhmässä. Toimittajamme on edelleen paikalla seuraamassa tilannetta.

14.04: Kolmas ryhmä saapui Sallan rajalle

Sallan raja-asemalle saapui ennen kahta päivän kolmas maahantulijoiden ryhmä. Paikalle olevan toimittajamme Alec Neihumin arvion mukaan 12. Joukossa oli hänen mukaansa yksi nainen. Sallan raja-asema sulkeutui kello 14.

MTV itärajan asemilla: Sallaan tuli juuri lisää maahantulijoita, Vartius suljettiin toistaiseksi 8:53
MTV itärajan asemilla: Tämä oli tilanne kello 13 jälkeen iltapäivällä.

13.52: Presidentti Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden johtajat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut tänään keskiviikkona eduskuntapuolueiden puheenjohtajia Mäntyniemessä Helsingissä. Tapaamisessa keskusteltiin rajatilanteesta.

– Tilannekuvasta vallitsi yhtenäinen näkemys. Keskustelussa korostui tarve ylläpitää malttia, mutta toimia päättäväisesti, Niinistö kertoo X:ssä.

Tapaamiseen osallistuivat puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Antti Lindtman (sd.), Annika Saarikko (kesk.), Sofia Virta (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.), Sari Essayah (kd) ja Harry Harkimo (liik.)

Niinistö tapasi puolueiden puheenjohtajia edellisen kerran lokakuussa.

13.48: Kolmas ryhmä tulossa Sallan rajalle

Sallan raja-asemalle on saapumassa kolmas maahantulijoiden ryhmä, kertoo paikalla päivystävä MTV:n Alec Neihum.

13.12: EU-komissaari Johansson: Suomi pyytänyt Frontexilta 60 virkamiehen apujoukkoa

Suomi on pyytänyt Euroopan raja- ja merivartiovirastolta Frontexilta 60 virkamiehen apujoukkoa itärajan tilanteen vuoksi, kertoo EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

Johansson kertoi asiasta EU-parlamentille Strasbourgissa eilen tiistaina pitämässään puheessa.

Johanssonin mukaan EU-komissio on jatkuvassa yhteydessä Suomen hallitukseen. Johanssonin mukaan komissio ja sen virastot ovat valmiita reagoimaan Suomen itärajan tilanteeseen sen muuttuessa.

13.03: Raja on jälleen auki Vartiuksessa

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen raportoi, että näköesteenä olleet viranomaisten autot on siirretty pois. 

Rantasen mukaan raja on jälleen auki Vartiuksessa. Toimittajamme mukaan kaikki 11 rajalle saapunutta ovat nyt Suomen puolella.

12.50: Suora lähetys kello 13.15 sekä Sallasta että Vartiuksesta

MTV Uutiset näyttää suorana, miltä tilanne näyttää Sallan ja Vartiuksen raja-asemilla kello 13.15.

Näin Sallan rajalle saapui joukko ihmisiä keskiviikkona 0:51
Katso myös: Näin Sallan rajalle saapui joukko ihmisiä tänään keskiviikkona

12.25: Lapin poliisi siirtänyt resursseja perustyöstä turvapaikanhakijoiden käsittelyyn

Lapin poliisilaitos kertoo, että poliisi on rajan tilanteen takia entistä enemmän näkyvillä myös Lapin itäosissa.

Tällä hetkellä Lapin poliisilaitoksella rekisteröidään Sallan rajavartioaseman kautta vastaanotettuja turvapaikanhakijoita. Poliisi kertoo joutuneensa priorisoimaan tehtäviä ja lisäksi poliisin henkilöstöä on siirretty perustyöstä rekisteröintiin ja turvapaikanhakijoiden puhuttamisiin. 

Lapin poliisilaitos on alkuviikosta valmistellut lisää rekisteröintilaitteistoja valmiuteen ja itärajan yli Lappiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on keskitetty Rovaniemen pääpoliisiasemalle.

12.12: MTV Uutisten toimittaja Vartiuksessa: 11 hengen ryhmä saapui, pakettiautot estävät mediaa näkemästä

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen raportoi paikalta, että Vartiuksen rajanylityspaikka suljettiin väliaikaisesti noin 11.40 maissa. Rajalle oli saapunut 11 hengen joukko Venäjältä.

– Heistä viisi on tähän mennessä anonut turvapaikkaa. Kansallisuuksista tiedetään, että niiden joukossa on ainakin Irak.

Rantasen mukaan viranomaiset estävät eteen tuotavilla pakettiautoille mediaa näkemästä varsinaista saapumistilannetta.

– Toiminta tapahtuu niiden suojissa. Kun pakettiautojen takana asiat on tehty, poliisi saattaa tulijat yksittäin isoon halliin lämpimään.

– Olemme nähneet viittä saatettavan halliin, joten kuuden asioita selvitellään vielä.

Rantasen mukaan Suomen puolella rajalle pääsyä odottaa muutama henkilöauto. (Päivitetty 12.39)

11.48: Vartiuksen raja-asema on suljettu

Kainuun rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä, että rajanylitysliikenne on tilapäisesti jouduttu keskeyttämään Vartiuksen rajanylityspaikalla klo 11.40.

11.30: Sallan rajanylityspaikalle tullut turvapaikanhakijoita

MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum kertoo, että Sallan rajanylityspaikalle on tullut noin parikymmentä pyörää taluttavaa turvapaikanhakijaa. Suurin osa tulijoista, muitta joukossa on myös naisia.  

– Tulijoiden profiili oli ulkoisesti hyvin samantyyppinen kuin eilenkin. Heillä oli pääasiassa yllään talvivaatteita, osalla oli jalassaan lenkkarit. Yksi turvapaikanhakijoista näytti medialle jonkinlaisen sormieleen, mutta en osaa sanoa mistä siinä oli tarkemmin kyse, Neihum raportoi. 

10.48: Vartiuksen lähellä jo havaintoja mahdollisista Suomeen tulijoista

Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalla päivä on alkanut rauhallisesti ja rajaliikenne on sujunut normaalisti, kertoi rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kymmenen jälkeen STT:lle.

Lähialueelta on kuitenkin Kinnusen mukaan jo tehty havaintoja hyvin pienestä määrästä ihmisiä, jotka saattaisivat olla saapumassa kohti Suomea jalan tai pyörällä.

Osa Vartiuksessa eilen maahan saapuneista turvapaikanhakijoista kärsi rajavartioston mukaan kylmettymisestä. Rajanylityspaikalla on valmistauduttu myös kylmettyneiden ihmisten hoitoon, Kinnunen kertoo.

10.28: MTV Uutiset paikalla: Sallan raja-asema aukesi, ei havaintoja turvapaikanhakijoista

Sallan rajanylityspaikka on auennut. Paikalla olevan MTV Uutisten toimittajan Alec Neihumin mukaan turvapaikanhakijoita ei ole vielä tullut.

Rajavartiolaitoksella ei toimittajamme mukaan ole mitään havaintoa, että juuri nyt olisi tulossa väkeä. 

– Mutta he tietävät itsekin, että mitä tahansa voi tapahtua, Neihum kertoo rajalta.

09.57: Sallassa paljon rajavartijoita, eilen saapui useita kansalaisuuksia

Sallan raja-asemalla valmistaudutaan alkavaan päivään ja paikalle on hankittu paljon rajavartioita, raportoi MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum Sallasta. Neihum kertoi tilanteesta noin kaksikymmentä minuuttia ennen rajan aukeamista. Sallan ylityspaikka aukeaa kymmeneltä aamulla.

– Porukka on valmistautumassa uuteen päivään ja on täysin mahdollista, että Sallaan tulee tänäänkin turvapaikanhakijoita.

Eilen Sallaan saapui yhteensä 41 ja toissa päivänä 35 ihmistä, jotka hakivat Suomesta turvapaikkaa.

Neihumin mukaan Venäjän puoli alueesta on melko autiota seutua ja käynnissä onkin paikallistenkin näkökulmasta poikkeuksellinen tilanne.

– Eilisen 41 joukossa oli kansalaisuuksia ainakin Afganistanista, Pakistanista, Jemenistä, Keniasta ja Marokosta. Silmämääräisesti voi sanoa, että hyvin suuri osa oli aikuisia miehiä.

– Moni pyöristä oli hyvinkin uusia, ja osa lasten pyöriä, joita aikuiset taluttivat. 

Neihumin mukaan tilanteen perusteella pyörillä ei ole kuljettu pitkiä matoja, vaan niitä on talutettu ja pyöriä käytetään rajan ylittämiseen.

– Joku taho on järjestänyt nämä henkilöt tänne Sallan asemalle Venäjän puolelle.

Alec Neihum raportoi seuraavan kerran Sallasta suorassa lähetyksessä kello 13.50. Raja-asema sulkeutuu kello 14.

Mikäli raja-asemalta kantautuu uusia tietoja, kerromme niistä jo aiemmin.

Raja-asema aukeaa Sallassa - onko turvapaikanhakijoita tulossa? 8:17
Raja-asema aukeaa Sallassa - onko turvapaikanhakijoita tulossa?

09.13: MTV Paikalla: Vartiuksessa rauhallista, mutta täysvalmius

Vartiuksen raja-asemalla on rauhallista ja kaunis pakkasaamu, kertoo MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen paikan päältä. Rantasen mukaan viranomaisilla on kuitenkin paikalla täysvalmius siltä varalta, että raja-asemalle alkaa taas tulla Suomeen pyrkiviä, vailla asianmukaisia asiakirjoja olevia, ihmisiä.

– Jos heitä tulee, tavanomainen rajaliikenne keskeytetään, eli missään tapauksessa ei haluta, että takanani olevalla alueella olisi yhtä aikaa tavanomaista rajaliikennettä ja ilman asianmukaisia papereita maahan pyrkiviä.

Rantasen mukaan syy toiminnalle on turvallisuus.

– Esimerkiksi eilen ennen neljää, kun viimeiset tulivat, he käyttäytyivät aggressiivisesti eli se ei ole turhaa varovaisuutta.

Vaikka nyt on todella rauhallista, se ei tarkoita, että koko päivä jatkuu yhtä rauhallisena. Jatkamme tilanteen seuraamista.

Vartiuksen raja-aseman päällikkö Jouko Kinnunen kertoo, että aamun henkilöliikenne on käynnistynyt normaalisti. Viranomaisilla on valmius tarvittaessa rajoittaa liikennettä, jotta yleinen turvallisuus ja järjestys voidaan varmistaa.

– Resurssitilanne on varsin hyvä. Meillä on Oulun poliisista merkittävät resurssit ja puolustusvoimista rakentamiseen liittyen. 

– Olemme valmiita ottamaan tänne myös lisää Rajavartiolaitoksen resursseja.

Jouko Kinnusen mukaan tarvittaessa myös ei vakituisessa palveluksessa olevia rajavartioita on valmiina astumaan palvelukseen.

8.08: Suora lähetys Vartiuksesta kello 9

Toimittajamme Saara Rantanen on Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa seuraamassa tilannetta. Suora lähetys rajalta kello 9 alkaen.  

8.05: Itärajalle ei saapunut uusia turvapaikanhakijoita

Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rajavartiostojen rajanylityspaikoille ei tullut viime yönä yhtään uutta turvapaikanhakijaa, kertovat rajavartiostot viestipalvelu X:ssä.

Kainuun rajavartioston mukaan tilanne oli viime yönä rajalla rauhallinen. Eilen Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalle tuli 20 ihmistä, joiden matka-asiakirjat eivät olleet kunnossa. Lapissa Sallan rajanylityspaikalle saapui eilen 41 turvapaikanhakijaa. Kaakkois-Suomeen ei turvapaikanhakijoita tullut eilen ollenkaan.

Näin rajalla valmistaudutaan turvapaikanhakijoiden saapumiseen 9:23
Katso myös: Näin rajalla valmistaudutaan turvapaikanhakijoiden saapumiseen.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat