Mainos

Optikkoliikkeet rajussa hintasodassa: Pienet kärsivät, kuluttaja juhlii

Optikkoliikkeiden raju kilpailu karsii todennäköisesti lähivuosina alan yrittäjiä kovalla kädellä. Erityisen ahtaalla hintasodassa ovat pienet, yksityiset optikkoliikkeet.

- Alalla on ollut hyvin raju kilpailu viimeiset kolme vuotta. Pienet yksityiset optikkoliikkeet ovat pystyneet pysymään hengissä vielä toistaiseksi, mutta liikkeiden taseet eivät ole riittävän vahvoja jatkamaan kovin monta vuotta kannattamatonta toimintaa, arvioi Instru optiikan toimitusjohtaja Catarina Fagerholm

Kilpailu optisella alalla kiristyi ulkomaisen Specsaversin rynniessä Suomen markkinoille.

- Specsavers aloitti hintasodan ja me lähdimme siihen hyvin vahvasti mukaan, koska halusimme puolustaa markkinaosuuttamme. Ja kun kaksi iso tekijää kilpailee keskenään, niin siinä kyllä pienet valitettavasti häviää ja kärsii.

Fagerholmin mukaan Instru on pärjännyt kilpailussa toistaiseksi hyvin ja on onnistunut jopa kasvattamaan markkinaosuuttaan. Hän toteaa kuitenkin, että tilanne ei takaa automaattisesti suurten ketjujen kannattavuutta.

- Kannattavuus on taitolaji. Tarvitaan kustannussäästöjä ja lisäksi pitää pystyä houkuttelemaan uusia asiakkaita. Meille kannattavuuden kannalta on ollut tärkeintä, että olemme keskittäneet ostomme liittymällä maailmanlaajuiseen ostorinkiin. Ja näin ostamme ylivoimaisesti halvemmalla hinnalla kuin kukaan muu Suomen markkinoilla.

Kuluttajille optikkoliikkeiden kädenväännöstä on ollut pelkästään hyötyä.

- Kuluttajallehan tämä on ollut yhtä juhlaa, kun silmälaseja saa ostettua halvemmalla. Kovassa kilpailutilanteessa kuluttaja voittaa, joten siinä mielessä en tiedä tarvitseeko tilannetta tasapainottaa.

Fagerholm uskoo, että kilpailu alalla jatkuu vastaisuudessakin kovana.

- Optinen ala on ollut yksi viimeisimpiä vähittäiskaupan aloja Suomessa, jolla ei ole ollut kilpailua. Nyt olemme periaatteessa normaalitilassa, muu vähittäiskauppa kilpaillut asiakkaista jo pitkään. Tämä on se markkinatilanne, joka tulee jatkumaan Suomessakin vuosia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.