Mainos

Oppositiojohtaja Navalnyille vaadittiin vankeutta Venäjällä

Venäjällä syyttäjä vaati tänään tunnetulle oppositiojohtajalle Aleksei Navalnyille kuuden vuoden vankilatuomiota ja miljoonan ruplan eli runsaan 23 000 euron sakkoja. Navalnyia epäillään kavalluksesta. Hän itse pitää syytöksiä poliittisena pelinä.

Tuomio luetaan Navalnyille 18. heinäkuuta.

Navalnyi sanoi syyttäjän esityksen jälkeen tuhoavansa presidentti Vladimir Putinin poliittisen järjestelmän, joka "imee veret Venäjästä".

– Julistan, että kollegani ja minä teemme kaikkemme tuhotaksemme tämän Venäjällä vallitsevan feodaalisen järjestelmän, tämän valtarakennelman, jossa puoli prosenttia kansasta omistaa yli 80 prosenttia maan vauraudesta, hän julisti.

"En tienannut mitään"

Navalnyi syytti oikeudenkäyntiä absurdiksi. Hänen mukaansa syyttäjä ei ollut onnistunut todistamaan minkäänlaista väärinkäytöstä hänen puoleltaan.

– En tienannut kopeekkaakaan. Kuinka voit varastaa 16 miljoonaa ruplaa niin, ettei kukaan hyödy rahoista, hän pohti.

Syyttäjän mukaan Navalnyi osallistui 16 miljoonan ruplan eli satojentuhansien eurojen kavallukseen valtiollisesta puuyhtiöstä. Navalnyi sanoo syytteiden olevan presidentti Putinin kosto Kremlin arvostelusta.

Navalnyista tuli yksi Putinin vastaisten suurmielenosoitusten johtohahmoista. Navalnyi on myös kuuluisa korruptionvastaisesta blogistaan, ja hän on leimannut hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen "varkaiden ja roistojen puolueeksi".

Navalnyi on sanonut haluavansa asettua ehdolle Moskovan kaupunginjohtajan vaaleissa syyskuussa. Hän haluaisi asettua ehdolle myös presidentinvaaleissa 2018. Vankeustuomio pitäisi hänet kuitenkin poissa politiikasta molemmissa vaaleissa.

Navalnyin oikeudenkäyntiä on pidetty merkittävimpänä Venäjällä sen jälkeen, kun liikemies Mihail Hodorkovski vangittiin 2005 syytettynä petoksesta ja veronkierrosta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.