Mainos

Opiskelijat ahtaalla vuokrankorotusten takia

Vapaiden markkinoiden ennustetut vuokrankorotukset ovat ajamassa opiskelijoita tiukoille. Syyslukukausi lähestyy, ja asunnonhaku on monella parhaillaan työn alla. Erityisesti kasvukeskuksissa vuokrat uhkaavat nousta opiskelijoiden ulottumattomiin, etenkin kun edullisempia opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille.

Tampereen teknillinen yliopiston opiskelija Oona Lahtisella on takana viisi vuotta opiskelua ja vuokra-asumista Tampereella. Asuminen on nielaissut aina vähintään puolet tuloista, silloinkin kun Oona eli edullisesti opiskelija-asuntosäätiön solussa.

-Se on ehkä hyvä arvio, mutta ei sitä asiaa ole koskaan uskaltanut alkaa ajattelemaan siltä kannalta. Silloin alkaa ahdistaa, että ei ole mihinkään enää varaa, Lahtinen kertoo.

Opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille, joten monelle yksityiseltä vuokraaminen on ainoa vaihtoehto - jos siihen on varaa. Ennustettu vuokrien kohoaminen ajaisi varsinkin kasvukeskusten opiskelijat ahtaalle.

-Opintotuki ei ole sidottu mihinkään indeksiin, joten etuudet pysyvät paikallaan, vaikka kuluttajahinnat ja elinkustannukset nousevat. Opiskelijat ovat siinä hyvinkin tiukassa paikassa, toteaa Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen sihteeri Antti-Jukka Huovila.

-En usko että yksiöasuminen sitten enää kasvaa, kun yksiöiden hinnat nousevat niin korkealle, että opiskelijalla ei ole varaa sellaiseen. Joten lisätään varmaan sitten sitä, että etsitään kaverin kanssa asuntoa, Lahtinen arvelee.

Työssäkäynti ja vanhempien tuki auttavat joitain opiskelijoita, opintolainaan moni suhtautuu edelleen varovaisesti. Ylioppilaskunta haluaisi lisää opiskelija-asuntoja.

-Tarvitaan sosiaalisen asuntotuotannon lisäämistä. Kaupungilta tietysti toivottaisiin kaavoitettavan lisää tonttimaata. Ja tottakai opintotuen pitäisi seurata tätä hintojen nousua ehdottomasti, eli siihen tarvittaisiin lisää korotuksia - varsinkin asumislisän kohdalle tällä hetkellä, Huovila toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.