Onko sinun kotikaupunkisi parasta A-luokkaa ja mikä kaupunginosa on maan ykkönen? Hypo listasi Suomen parhaat ja kurjimmat kulmakunnat

Onko sinun kotikaupunkisi parasta A-luokkaa? Hypo listasi Suomen parhaat ja kurjimmat kulmakunnat 2:00
Katso miten kotipaikkakuntasi sijoittuu Hypon listauksessa.

Hypo kertoo uudessa asuntoluottoluokituksessaan, mitkä kaupungit ovat Suomen parhaimmistoa ja millä menee huonommin. Hypo on rankannut nyt ensimmäistä kertaa paremmuusjärjestykseen myös kaupunginosat.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen luottolaitoksen lajissaan kolmannessa luokituksessa tarkastellaan kaikkia Manner-Suomen asuntomarkkina-alueita niiden riskitasojen kautta käyttämällä asuntorahoituksen yleisiä mittareita.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen luokitus on rakennettu kymmenportaiseksi kolmesta A:sta D-luokkaan. 

Tämän vuoden asuntoluottoluokituksessa A-luokkaan tai parempaan yltää yhteensä 22 kuntaa. Vuosi sitten A:n tavoitti 16 kuntaa. 

Yksikään asuntomarkkina-alue ei edelleenkään yllä ylimpään AAA-luokkaan, mutta ei jää myöskään kahteen alimmista mahdollisista C- tai D-luokista.

Asuntokaupassa ollut vahva veto

Nousua selittää Hypon mukaan asuntokaupan yleisesti vahva veto kahden viime vuoden aikana. 

– Asuntomarkkinoiden aallonharja uhkaa kuitenkin taittua tulevaisuudessa, kun koronakriisin tuoma poikkeustuki on poissa ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutus on vahvempi, Hypo toteaa tiedotteessaan.

Hypon mukaan merkittävää tämänkertaisessa päivityksessä on se, että asuntomarkkinat ovat yhä eriytyneet, vaikka markkinat ovat olleet vahvassa vaiheessa. 

– Kaikkiaan 54 asuntomarkkina-aluetta nousi pykälällä ylempään luokitukseen, mutta 35 kunnan luokitus notkahti alaspäin.

Suuria eroja myös kuntien sisällä

Asuntomarkkina-alueet eroavat Hypon mukaan merkittävästi myös elinvoimaisen kunnan sisällä.

Kasvukeskuksista löytyvät BB-alueet sijaitsevat tyypillisesti kaupunkien reuna-alueilla heikompien kulkuyhteyksien takana.

Korkeaan luokitukseen yltävän kunnan kaukaisinkin kolkka hyötyy Hypon mukaan kuitenkin kestävästä kuntataloudesta ja pärjää keskimääräistä suomalaista kunta-aluetta paremmin.

Tampereella hyvä vauhti

Kaupungeista ykköspaikalla parhaassa AA-luokassa on edelleen Helsinki, mutta sen rinnalle on kirinyt nyt ensi kertaa Tampere.

A-luokituksen saavat uusina Hyvinkää, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Nurmijärvi, Raisio, Rusko ja Tuusula. 

Pirkanmaan kasvukeskuksessa asuntojen hintanousu kiihtyi Hypon mukaan entisestään, kun osakeasuntojen ja omakotitalojen yhdistetyt neliöhinnat nousivat viime vuonna peräti 8 prosenttia. Toisaalta nuorten väestöosuus on yllättävästi suurempi ja väestön koulutusrakenne kasvun kannalta pääkaupunkiakin otollisempi.

Lisäksi rakennuskanta ja lämmitystavat ovat Tampereella Hypon mukaan keskimääräistä kriisinkestävämmät, kun asunnoista vain joka viides lämpiää öljyllä tai suoralla sähköllä. 

Öljy- tai sähkölämmitteisten asuntojen osuus on alhaisempi vain Helsingissä, jossa joka kymmenes asunto lämmitetään öljyllä tai sähköllä.

– Lämmityskustannusten nousu heijastuu nyt asuntojen arvonkehitykseen uudella tavalla, ja kirpaisevimmat laskut – niin kirjepostiin kuin talojen arvonkehitykseen viitaten – ovat vielä edessä, Hypon arviossa todetaan. 

Tampereella on Hypon mukaan edessä loistava tulevaisuus

Tampereen tulevaisuus on Hypon mukaan ainoana AAA-luokkaa. 

Hypon Asuntoluottoluokituksen tulevaisuusmittarit ottavat huomioon väestöennusteen ja etenkin nuorten ja naisten osuuden kunnan asukkaista. 

Myös nuoren väestön koulutusrakennetta on arvioitu, sillä esimerkiksi kauppa- ja hallintotieteiden sekä tekniikan korkeakoulualojen osaajat vetävät Hypon mukaan todistetusti alueelle perheenjäseniä ja synnyttävät pitkällä aikavälillä ympärilleen uusia palveluita.

Asuntomessut ovat kaupungeille iso vetovoimatekijä 4:54
Katso myös Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu elokuulta: Asuntomessut ovat kaupungeille iso vetovoimatekijä

Kerava nousi BBB+:aan

Yksittäisistä nousijoista Keravan luokitus koheni positiivisten näkymien BBB+-luokitukseen, kun asuntokaupan piristymisen lisäksi Tilastokeskus korjasi myös sen väestöennustetta ylöspäin. 

Hypo odottaa kaupungin kasvavan noin 13 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Näin siitä huolimatta, että Keravan rakennuskanta on Hypon mukaan "iältään haavoittuvassa vaiheessa" ja peruskorjausten tarve puskee päälle.

Hattula yllätti

Jyväskylä jäi puolestaan edelliskerran tavoin BBB-luokkaan, kun kauppamäärät olivat laskussa ja hintojen trendi vain hitusen plussalla. 

– Maistereiden määrä pienenee Jyväskylässä yli puolella valmistumisen jälkeen, mikä kertoo kaupungin haasteista pitää kiinni korkeasti koulutetusta väestöstään. Keski-Suomen aluekeskus kamppaileekin Seinäjoen, Lappeenrannan ja Vaasan kanssa osaavasta työvoimasta, Hypo perustelee.

Yllätysnousija Hattulan näkymät kohenivat pienten osien summana BB+-luokitukseen, kun kauppamäärät ja -hinnat kääntyivät laskusuunnasta nousuun.

Oulu kisaa kolmanneksi vetovoimaisimman kaupungin tittelistä

A+-luokan Oulu kisaa Hypon listauksessa nyt kolmanneksi vetovoimaisimman kaupungin tittelistä yhdessä Turun kanssa.

Oulun väkiluvun ennustetaan olevan vuonna 2040 vajaat 20 000 henkeä Turkua suurempi, kun nyt ero on Oulun hyväksi vajaat 14 000 asukasta.

Jätkäsaari, Kalasatama ja Verkkosaari Helsingin kova kolmikko

Hypo on rankannut nyt ensimmäistä kertaa myös kaupunginosat paremmuusjärjestykseen.

Helsingissä menestyvät sen mukaan etenkin "kestokiinnostavat, kehittyvät ja kasvavat kaupunginosat" Jätkäsaari, Kalasatama ja Verkkosaari. 

– Alueille on jo rakennettu uutta, energiatehokasta ja tiivistä asumista, ja Helsingin kaupungin asunto-ohjelma lupailee kasvun jatkuvan vahvana ainakin ensi vuosikymmenelle, arviossa perustellaan.

Keskusta-alueen kysyttyjen Kaartinkaupungin, Katajanokan, Kampin ja Lauttasaaren lisäksi Helsingissä pärjäävät hyvin myös Pasila-Vallilan alue ja Etelä-Haaga. 

Puistola jää BBB-luokitukseen, kun samaan aikaan AA-luokan Tikkurila kasvaa ja kehittyy vieressä Vantaalla.

– Raide-Jokeri lisää asumista radan varteen, mikä tulee parantamaan Kehä I:n sisäpuolisten asuinalueiden saavutettavuutta ja asuntojen arvonkehitystä.

Tampereella houkuttaa Kaleva, Turussa Pikisaari

Vantaalla AAA-luokitukseen yltää omistusasuntovoittoinen Ylästö.

Espoossa parhaiten pärjäävät AAA-luokituksen Friisilä, Kauklahti, Kilo, Länsikorkee-Suvikumpu, Tapiola ja Uusmäki.

Tampereella tulevaisuus on Hypon mukaan valoisin ydinsijainneissa Lapinniemi-Käpylässä, Kalevassa ja Tampereen keskustassa, joissa asuntojen hinnat ja kauppamäärät ovat nousseet nopeasti. Kaleva vetää puoleensa kompakteja koteja etsiviä nuoria aikuisia.

Turun tähdet löytyvät ydinkeskustan ympäriltä. Hypon AAA-luokitukseen yltää ainoana Moikoinen-Pikisaaren alue.

Hypon Asuntoluottoluokitus eli Hypo-luokituksen kaikki teemat ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike, tulevaisuus ja ympäristö.

Lue myös:

    Uusimmat