Inflaatio kiihtyi 7 prosenttiin – kovin tahti yli 30 vuoteen: "Ansiotaso ei pysy nyt perässä ja ostovoima heikkenee"

Kuluttajahintojen nousu on jatkanut kiihtymistään. Toukokuussa inflaatio oli 7,0 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Tahti on noussut selvästi huhtikuusta, jolloin inflaatio oli 5,7 prosenttia. 

Sähkön ja polttoaineiden kallistuminen kiihdytti kuluttajahintojen nousua. Kovaa nousua todettiin myös omakotitalojen peruskorjauskustannuksissa.

Hintojen kuukausimuutos oli 1,3 prosenttia, mikä johtui muun muassa bensiinin kallistumisesta. Tilastokeskuksen kokeellisen viikkotilaston mukaan bensiinin keskihinta oli toukokuun ensimmäisellä viikolla 2,21 euroa ja dieselin 2,24. Viime viikolla lukemat olivat 2,53 ja 2,34.

Tilastokeskuksen luokituksessa hyödykeryhmä liikenteessä hinnat nousivat vuositasolla 14,45 prosenttia.

"Ansiotaso ei pysy nyt perässä"

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomautti Twitterissä, että edellinen kerta, kun Suomen inflaatioluku alkoi seitsemällä, nähtiin helmikuussa 1990.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi kommentissaan, että monille tämänhetkinen hintojen nousu on ennennäkemätöntä.

– Ansiotaso ei pysy nyt perässä ja ostovoima heikkenee. Kun asuntojen hinnat nousevat kolmea prosenttia, tarkoittaa se itse asiassa niiden halpenemista, sillä yleinen hintataso nousee yli tuplasti nopeammin.

Keskimääräistä enemmän kallistuivat myös ruoka ja alkoholittomat juomat, joiden hintojen vuosimuutos oli yli yhdeksän prosenttia. 

Euroalueen inflaatio oli toukokuun ennakkotietojen mukaan peräti 8,1 prosenttia. Viralliset hintatiedot julkistetaan perjantaina.

Johtuuko kova inflaatio vain Ukrainan sodasta? Näin vastaa OP:n Timo Ritakallio 0:56
Johtuuko kova inflaatio vain Ukrainan sodasta? Näin vastaa OP:n Timo Ritakallio.

Lue myös:

    Uusimmat