Asuinpaikka vaikuttaa: Kiinteistökuluissa jopa yli tuhannen euron ero vuodessa

Kuntien väliset kustannuserot kiinteistökuluissa ovat vertailun perusteella huomattavat.

Taloyhtiöiden kustannukset ovat nousseet ja varsinkin energian rajun hinnannousun siivittämänä, kertoo Kiinteistöliiton tuore julkistus. Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021.

Sähkön hinnannousu on ollut kaikkein rajuinta, mutta myös muut kustannukset ovat nousseet. Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa on 4,7 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.

Kuntien välillä suuria eroja

Suuria kaupunkeja vertaillessa kiinteistökustannuksiltaan kallein on Helsinki, kun taas Oulussa pääsee selvästi halvemmalla. Kuntien väliset erot voivat revetä yli tuhanteen euroon vuodessa.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Kustannukset ovat kivunneet jo 3,47–3,63 euroon neliöltä kuukaudessa, Helsinki kalleimpana. Kalleimmista kunnista nopeinta kustannusnousu oli Helsingissä, ja hitainta Rovaniemellä.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu. Kempeleessä Indeksitalo-kustannusten summa on tänä vuonna 2,55 euroa neliöltä kuukaudessa. Mustasaaressa vertailulukema on 2,74, Raumalla 2,80 ja Oulussa 2,81.

Kuntien väliset kustannuserot ovat vertailun perusteella huomattavat. Kalleimmassa päässä Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa noin 3 900 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman alle 2 800 euroa.

Suurimpien kaupunkien osalta 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 930 euroa vuodessa, ja Espoossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa runsaat 3 500 euroa. Oulussa, lukema on hieman runsaat 3 000 euroa.

Kallis sähkö tuntuu taloyhtiöissä

Sekä pörssisähkön että uusien sähkösopimusten hinnat ovat nousseet huomattavasti ja odotettavissa on, että hintataso pysyy korkeana myös ainakin tulevan talven ajan. Kiinteistösähkössä kustannukset ovat vertailussa yli kaksinkertaistuneet edellisvuodesta. Suurimmillaan kiinteistösähkön hinta on noussut yli 125 prosenttia ja pienimmilläänkin lähes 90 prosenttia edellisvuodesta.

Kuntatasolla mitattuna kalleinta kiinteistösähkö oli Kajaanissa, Heinolassa ja Savonlinnassa, edullisinta Turussa ja Keravalla.

Kiinteistöliiton mukaan tällä hetkellä sähkön hintavertailuja on erittäin vaikea tehdä, koska markkinoilta saatavissa olevien sopimusten mallit ja hinnat muuttuvat koko ajan poikkeuksellisen vilkkaasti. Liiton vertailussa on käytetty sähköenergian hinnassa vertailtavien kuntien keskiarvoa, mutta siirtomaksussa edelleen paikallisen siirtoyhtiön tariffia. Vertailuluvut laskettiin uudelleen samalla tavalla myös vuodelle 2021. Kiinteistöliitto myöntää, että tästä syystä vertailun tekeminen on aiempaa hankalampaa ja taloyhtiöiden tasolla tilanteet vaihtelevat suuresti.

2:03
Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja