Onko saunasta tullut vain varasto? "Älyttömän halpa ja edullinen tapa" parantaa paloturvallisuutta

MTV vieraili Tamminiemessä – tällainen on poliittista historiaa tihkuva Kekkosen sauna 7:32
KATSO MYÖS: Kekkonen saunoi, mutta missä? MTV vieraili presidentin saunassa. Tällainen se on!

Oma sauna kerrostaloasunnossa voi olla rakas tai rasite. Yhteisissäkin pesutiloissa ongelmia syntyy joskus. – Jos ihmiset hoitaisivat omat jälkensä pois, monessa asiassa meillä olisi sopuisampaa, Vuokralaiset ry:stä kuvataan.

Saunan riskeistä muistutellaan tasaisin väliajoin. Esimerkiksi vakuutusyhtiö If muistutti jo vuonna 2021, että saunan käyttö vaatehuoneena tai pyykinkuivatusalueena on iso paloriski. 

Virkavallan mukaan viisi henkeä vaatinut Hakunilan palo sai alkunsa saunasta. Poliisin mukaan saunassa oli sinne kuulumatonta materiaalia. Yleisin syy saunapalolle on vakuutusyhtiön mukaan kiukaan ja palavan materiaalin välille jäänyt liian pieni etäisyys. 

Mutta käyttävätkö nykyasujat saunoja vain kaappitilana? Selvitimme, mikä on oman saunan merkitys nykyasujalle.

"Sitten on niitä, jotka eivät voi ymmärtää saunomista"

Onnettomuustutkintakeskuksen vuoden 2016 raportissa todetaan, että saunan käyttö on nykyisin yhä useammalle suomalaiselle vierasta. Toisaalta joillekin oma löylyhuone voi olla vuokra-asunnon ehdoton ehto.

– Tämä on niitä asioita, joissa porukka vahvasti jakaantuu kahtia siinä mielessä, että monen mielestä oma sauna olisi kovin ihana eikä siihen ole aina varaa. Sehän vie neliöitä, jotka ovat kalliita. Sitten on niitä, jotka eivät voi ymmärtää saunomista, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kuvailee.

Myös maahanmuuttajataustaisilla suhtautuminen saunaan on kaksijakoista.

Toiset nauttivat aivan suunnattomasti siitä, että ovat päässeet saunakulttuuriin sisälle. Toiset eivät ymmärrä yhtään, miksi sauna pitää edes olla, eihän sinne halua mennä. Varsinaisia käyttöongelmia ei ole, Viita sanoo.

"Jos asunto on ahdas ja pyykit eivät kuivu, kyllä sen houkutuksen käyttää saunaa kuivatustilana ymmärtää"

Suurin osa kansasta tietää, että sauna on pesemistä, ei esimerkiksi tavaran varastointia varten. Pyykkejä saunassa ei koskaan tulisi kuivattaa, mutta Viita toisaalta ymmärtää ajatuksen vetovoiman. Syksyllä ilman kosteusprosentti voi olla korkea eivätkä pyykit tunnu kotona kuivuvan millään.

– Jos asunto on ahdas ja pyykit eivät kuivu, kyllä sen houkutuksen käyttää saunaa kuivatustilana ymmärtää. En suosittele sitä, mutta toisaalta ymmärrän, miten tämä ajatus saattaa lipsahtaa mieleen, Viita sanoo.

Vuokranantajat ja taloyhtiöt tiedottavat Viidan mukaan nykyisin hyvin siitä, miten saunaa käytetään ja mikä siellä on sallittua.

Tietysti koteihinhan ei kukaan pääse valvomaan, hän myöntää.

Jos sauna ei ole saunomiskäytössä, sen sulakkeen voi ottaa pois tai napsauttaa pois päältä.

– Se on älyttömän halpa ja edullinen tapa huolehtia paloturvallisuudesta.

Tämä taloyhtiön saunoissa hiertää

Saunaton on ainakin asumiskustannuksen suhteen yleensä onnekkaampi, sillä sähkö ja neliöt ovat molemmat kalliita. Myös yleiset saunat ovat kasvattaneet suosiotaan. Erityisen selväksi kaipuu hyviin löylyihin kävi keväällä 2020.

– Koronakeväänä, kun saunoja suljettiin, sulkemisten aiheuttama pahan mielen määrä oli ihan järkyttävä. Meille tuli todella paljon puheluita siitä, voiko näin todella tehdä. Kyllä on näin, että saunaan menee pienituloisempikin suomalainen mielellään nauttimaan omasta ajasta ja miellyttävästä ympäristöstä, Viita kuvaa.

Vuokralaiset ry:hyn tulee yleensä kysymyksiä lähinnä taloyhtiöiden yhteisten saunojen pelisäännöistä.

– Esimerkiksi, että saako jättää vauvanvaipan saunan pukuhuoneen roskikseen, vai pitääkö se viedä mukana, Viita kuvailee.

Pukuhuonetoiminta on monille suomalaisille tarkkaa, ja moni uskoo juuri oman perheen tapojen olevan niitä oikeita. Myös joidenkin taloyhtiöiden määrittelemät löyly- ja pesuajat herättävät tunteita. 

– Ja aina löytyy joku iloinen, joka vie yhteiseen saunaan lemmikin. Tässä lemmikinomistajat yleensä eivät näe mitään ongelmaa, ja muut saattavat nähdä isonkin ongelman.

Vihtominenkin ärsyttää monia, yleensä siksi, että lauteille tai niiden alle unohtuu koivunlehtiä. Ratkaisu tähän – ja moniin muihinkin ongelmiin – olisi yksinkertainen.

– Jos ihmiset hoitaisivat omat jälkensä pois, monessa asiassa meillä olisi sopuisampaa, Viita summaa.

"Huonot löylyt" latistavat kotisaunan käyttöä

Vaikka sauna löytyy monista kerrostaloasunnoista, lähimmän saunan sijaan suomalainen valitsee usein mieluummin niin sanotut hyvät löylyt. 

– Osittain saunomisessa on tapahtunut muutosta: omia saunoja ei käytetä entiseen tapaan kerrostaloissa, mutta ihmiset ovat koronaa ennen ja sen jälkeen löytäneet julkisiin saunoihin. Energian hintojen nousu on varmasti myös hillinnyt jonkin verran kotisaunojen käyttöä, Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi sanoo.

Kotisaunan käyttämättömyydelle kuulee Saunaseurassa usein samantapaisen perustelun: löylyt jäävät jollakin tapaa vaisuiksi tai vajavaisiksi.

– Jos on tarjolla mahdollisuus lähteä parempaan saunaan, moni käy siellä. Kotisauna on ehkä käytössä, jos ollaan perheen parissa, esimerkiksi jouluna, Koskenniemi pohtii.

Toisaalta joillekin kylpyhuoneen perältä löytyvä sauna on valtavan rakas. Kotisaunan suosio saattaakin riippua nimenomaan laadusta. Kerrostaloasuntoihin löylyhuoneita on aiempina vuosikymmeninä rakennettu vaihtelevalla menestyksellä.

– Valitettavasti joissain kerrostalojen saunoissa on ehkä hieman pantu mutkia suoriksi rakentamisen laadussa. Esimerkiksi happikierron varmistaminen ei ole ollut kovin laadukasta, Koskenniemi sanoo.

– Varmasti on niin, että kun on mahdollista käydä laadukkaassa yleisessä saunassa, tarve omalle saunalle kerrostaloasunnossa voi olla pienempi. Uskon, että moni olisi kyllä tyytyväinen, jos ei olisi omaa saunaa, vaan laadukkaampi taloyhtiön yleinen sauna. Jos miettii hintatasoa pääkaupunkiseudulla, sauna on aika iso panostus neliöissä mitattuna.

"Myytti siitä, että siellä käy vain harmaapartaisia vanhempia herrasmiehiä on kyllä murrettu"

Koskenniemen mukaan taloyhtiön yleisten vuorojen suosio on myös kasvanut. 

– Myytti siitä, että siellä käy vain harmaapartaisia vanhempia herrasmiehiä on kyllä murrettu. On myös nuorta porukkaa, pari-kolmekymppisillä on omia saunaporukoita, hän sanoo.

– Muun muassa Jätkäsaaressa on muutamia täysin uusia kerrostaloja, joissa on panostettu yleisiin saunoihin, että ne ovat hyviä ja rakentavat myös yhteisöllisyyttä, kun kaikki käyvät saunomassa sulassa sovussa. 

Historiallisesti saunan merkitys kenties on muuttunut. Harva voi kuitenkaan puhua suomalaisuudesta mainitsematta lopulta saunaa. 

– Aiemmin julkinen sauna oli peseytymisen väline. Nyt fyysisen puhtauden sijaan keskitytään ehkä enemmän siihen, että sauna on rentoutumisen paikka. Kuvaannollisesti pestään arkiviikko pois harteilta ja laskeudutaan vapaa-aikaan, Koskenniemi kuvailee.

Katso myös: Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?

Lue myös:

    Uusimmat