Tunnetko saunaetiketin? Löylyjen asiantuntija vetoaa saunarauhaan: "Poliittisia kinoja ei käydä saunassa"

Luuletko tietäväsi, miten saunotaan oikein? Liian pieni uimapuku ja ehdottelu latistavat saunatunnelmaa 4:50
Pelasta oma juhannuksesi epämiellyttäviltä etikettimokilta ja katso Suomen Saunaseuran toiminnanjohtajan haastattelu saunomisen kultaisista säännöistä yltä!

Sauna on suomalaisille tärkeä, jopa pyhä paikka, jonka hämärässä on tyylikästä noudattaa tiettyjä tapoja.

Tarkemmin saunojen saloihin liittyvistä säännöistä MTV Uutisille kertoi Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi.

– Se on sellainen puhdistumisen paikka, niin fyysisesti kuin henkisesti, Janne Koskenniemi kuvailee saunomista.

Moni suomalainen ainakin kuvittelee osaavansa sanoa. Koskenniemen mukaan tärkeintä on se, että kaikkien saunojien tulisi huomioida muut kanssasaunojat.

– Siellä kaikilla on se oma tila, hän muistuttaa.

Juhannussaunasta tulee kaikille saunojille mukavampi paikka, kun kaikki muistavat saunomisen kultaiset säännöt. Sen takia esimerkiksi puheenaiheet kannattaa saunassa valita huolella. Kaverin kanssa voi työasioista puhua, mutta politiikka ei Koskenniemen mielestä löylyhuoneeseen kuulu.

– Poliittisia kinoja ei käydä saunassa, hän sanoo.

Saunatunnelma voi olla herkkä asia, jota on syytä kunnioittaa. Vääränlaiset, liian vakavat tai negatiiviset puheenaiheet voivat latistaa tunnelmaa.

Saunarauhaa tulee arvostaa

Saunaan saapuessa on kohteliasta tervehtiä jo lauteilla istuvia. Lisäksi on huomaavaista kysyä aina ennen löylyn heittämistä, sopiiko se muille.

– Peruskohteliaisuus kuuluu saunomiseen, Koskenniemi kertoo.

Alkoholi, virvokkeet ja saunanaposteltavat kannattaa ainakin julkisissa saunoissa, sääntöjen puitteissa, nauttia löylyhuoneen ulkopuolella. Esimerkiksi Saunaseuran seitsemän saunan ympäristössä on terasseja, takkahuone ja suihkuhuone, jossa virvokkeita voi nauttia.

Se, kannattaako uimapuku pakata mukaan, on syytä selvittää etukäteen. MTV Uutiset selvitti, minkä ikäisen lapsen kanssa vanhempi voi vielä saunoa alasti. Haastatellun asiantuntijan mukaan yleinen ohjeistus voisi olla, että perheen tapoja on syytä muuttaa, kun yhdessä saunaan meneminen ei enää tunnu luontevalta kaikista osapuolista.

Saunaseuralla saunotaan kuitenkin pääsääntöisesti alasti, paitsi perhepäivinä, jolloin uimapuvun saa kiskoa ylleen.

– Myös se, että jos täytyy pitää uimapukua, niin kannattaa miettiä, että mikä vielä lasketaan uimapuvuksi, Koskenniemi huomauttaa.

– Minäkin olen saanut kaikenlaisia kuvia uimapuvuista, että mitä saa käyttää. Hyvin kangasta säästeleviä, Koskenniemi kuvailee saamiensa kuvien sisältöjä.

– Jos on sellainen fiilis, että onko tämä liian paljastava, niin ehkä se sitten on liian paljastava.

Flirttailu ja lempi saunassa

Koskenniemen mukaan iskuyritykset voivat herkästi rikkoa saunarauhan pyhää etikettiä.

– En kyllä itse lähtisi tekemään, hän tyrmää.

Jos on täysin pakottava tarve tehdä uutta tuttavuutta, suosittelee Koskenniemi odottamaan kahvion puolelle. Lauteilla kannattaa antaa muille saunomisrauha.

– Vaikka on kuinka kiinnostavan näköinen henkilö, niin pitää kyllä yrittää hillitä itsensä.

Pelasta oma juhannuksesi epämiellyttäviltä etikettimokilta ja katso Koskenniemen haastattelu saunomisen kultaisista säännöistä yltä!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat