Mainos

Ongelmapelaajien vaikeudet yhä pahempia – nettipelaaminen alkaa näkyä

Peliongelmaisten ja heidän läheistensä vaikeudet ovat entistä hankalampia. Ongelmapelaajia auttavan Peluurin mukaan pelaajat ottavat yhä useammin pikavippejä, mikä kärjistää talousvaikeuksia.

Viime vuonna peliongelmaiset kertoivat toissa vuotta useammin yli 10 000 euron veloista. Joillakin velat olivat kasvaneet yli 50 000 euroon.

Peliongelmaisten puolisot hakivat viime vuonna apua aiempaa hanakammin. Myös ongelmapelaajien äidit pyysivät neuvoja ja tukea, miten toimia ja auttaa pelaajaa pääsemään kierteestä.

Raha-automaatit yhä ykkösongelma

Perinteiset markettien hedelmä- ja kolikkopelit ovat edelleen yleisin peliongelmien aiheuttaja.

– Meidän kohtaamistamme ongelmapelaajista edelleen reilulla 60 prosentilla pääasiallinen ongelma on raha-automaattipelaaminen. Toki ongelmapelaajat usein pelaavat monta pelimuotoa, mutta automaatit ovat suurin ongelmanlähde tänäkin päivänä, Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula kertoo MTV3 Uutisille.

– Nopeatempoiset pelit johtavat tyypillisesti ongelmiin.

Vaikka perinteiset kolikkokoneet koukuttavat yhä eniten, Pajulan mukaan nettipelaaminen on viime vuosina runsaasti yleistynyt.

– Siellä nettipokeri on ollut suurin yksittäinen pelimuoto. Ihan tuoreimmissa tilastoissa näkyy se, että myös nettipelaaminen monimuotoistuu. Se ei ole enää pelkästään nettipokeria, vaan meillä on kaikki mahdollinen pelitarjonta myös netissä kotimaistenkin järjestäjien tarjoamana. Sieltä löytyvät raha-automaatit ja muut. Ne alkavat pikku hiljaa yleistyä ja näkyä myös haittapuolena.

Nuorilta aikuisilta enemmän soittoja

Peluuri sai viime vuonna puheluita peliongelmista kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Suurin osa soittajista on miehiä.

– Alaikäisten yhteydenotot ovat vähentyneet, mutta aikuisväestön ja siellä erityisesti nuorten aikuisten yhteydenotot ovat kasvaneet. Samaan aikaan pelaamisen määrä on lisääntynyt ja pelitarjonta mennyt jonkin verran potentiaalisesti haitallisempaan suuntaan. Kyllä näillä vaikutuksensa voi olla, ja pelien markkinointi on aktiivista, Pajula arvioi tilannetta.

Ongelmaisten velat kasvavat

Pikavipit eivät miellytä myöskään peliongelmaisia auttavaa Peluuria.

– Pikavippien ottaminen on selkeästi noussut hyvin nopeasti tyypilliseksi ongelmapelaamisen rahoituksen muodoksi. Se näkyy meillä ihan päivittäin, Pajula kertoo.

– Meidänkin näkökulmastamme tarvittaisiin hyvin nopeita toimenpiteitä. Pikavipeillä saa helposti isotkin velat aikaiseksi ja muutenkin velkojen määrät ovat olleet kasvussa uusimmissa tilastoissa. Se on huolestuttava piirre.

Ohjattaessa peliongelmaisia Peluurista eteenpäin varsinaisiin hoitopalveluihin näkyy Pajulan mukaan selvästi, ettei hoitopalveluita ole riittävästi tarjolla.

– Hoidon tarve on kuitenkin jatkuvasti ollut kasvussa. Hallitus on kaavaillut osaa Raha-automaattiyhdistyksen tuotoista siirrettäväksi valtion budjettiin. Olisiko tämä sellainen paikka, että rahoja voisi käyttää myös peliongelman hoitoon? hän ehdottaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.