Omakanta-palvelun nimissä lähetetty huijausviestejä: Rikolliset yrittävät varastaa tietosi

Omakanta-palvelun nimissä on levitetty huijaustekstiviestejä ja valheellisia verkkomainoksia. Kela varoittaa, että kyseisten viestien kautta päätyy sivustolle, jossa yritetään saada haltuun ihmisten henkilö- tai pankkitunnuksia.

Kela tiedottaa verkossa olleen mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainosta klikkaamalla päätyy kuitenkin rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Kyseessä on tietojenkalastelu, jonka tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnustietoja.

Tältä OP:n huijausviesti näyttää: Linkki vaikuttaa luotettavalta ja vie tunnistautumiseen 0:20
Tältä OP:n huijausviesti näyttää: Linkki vaikuttaa luotettavalta ja vie tunnistautumiseen (5.8.2021)

Omakantaan kirjaudutaan osoitteessa kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, jonka osoiterivillä on niin ikään lukkoikoni. 

Kela huomauttaa, että tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, toimi seuraavasti:

-Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.

-Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.

-Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Omakantaa ylläpitävä Kela kertoo ryhtyneensä toimenpiteisiin mainosten poistamiseksi ja selvittävänsä asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat