Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelan pääkilpailu käydään nyt perheen kesken – "Minun kahvikuppini ei mene tästä nurin"

4:34
Tulosruutu: Satu Mäkelä-Nummela ei hätkähtänyt Tokion olympialaisten siirtämisestä.

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela saa vuoden lisäajan parantaa ampumistaan, kun Tokiossa koittaa hänen neljänsien olympialaistensa aika.

Kokenut ampuja uskoo, että tämä kisakausi on koronaviruksen takia paketissa ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

– Perheen sisäisistä mestaruuskisoista tuli tämän kauden päätavoite, Mäkelä-Nummela sanoi STT:lle lopetettuaan tiistaina työpäivänsä lahtelaisessa tavaratalossa.

Myyjänä työskentelevä Mäkelä-Nummela ei pelkää koronavirusta, mutta suojautuu töissä muun muassa hansikkain ja käyttää turvaväliä asiakkaisiin. Asiakasmäärätkin ovat pienentyneet.

Mäkelä-Nummela täyttää lokakuussa 50 vuotta, mutta on onnekseen valinnut lajin, jossa iällä ei ole merkitystä. Suomalaisampujista esimerkiksi Sakari Paasonen kilpaili Barcelonan kisoissa 56-vuotiaana 1992, ja ruotsalaisampuja Oscar Swahn ylsi kahteen olympiamitaliin 72-vuotiaana vuonna 1920 Antwerpenissä.

– Olen aina sanonut, etten ole laittanut ylös vuotta, jona lopetan. Sitten kun tämä ei enää innosta eikä harjoitteleminen kiinnosta, laitan aseen pussiin, Mäkelä-Nummela tuumasi.

Tokion kisojen siirtopäätös helpottaa Mäkelä-Nummelaa sikäli, että kevätilmaan ei ole keskiviikkona pakko mennä ampumaan, jos sää on huono.

– Käteni ovat arat, varsinkin jos on viimaa. Koleassa säässä ampumisen taso ei ole hyvää, Mäkelä-Nummela sanoi.

Lauantaina hänen oli määrä lähteä Qatariin leirille, mutta suunnitelmat ovat menneet uusiksi. Se ei kokenutta ampujaa hetkauta.

– Minun kahvikuppini ei mene tästä nurin. Nyt on vuosi aikaa parantaa, Mäkelä-Nummela sanoi.

"Vuoden kinkerit on varmaan pidetty"

Mäkelä-Nummela on Suomen viime vuosien menestyneimpiä olympiaurheilijoita. Viiden renkaan kisojen ensiyritys Pekingissä 2008 toi trapin olympiakultaa, Lontoossa 2012 orimattilalainen oli seitsemäs ja Riossa 2016 kymmenes.

Tokio-paikan hän hankki maailmancupista Hollolasta viime elokuussa.Talvikaudella Mäkelä-Nummela harjoitteli jo huolella kohti olympialaisia ja leireili Kanariansaarilla, Espanjan Malagassa, Marokossa ja Qatarissa.

Kauden ensimmäinen haulikkolajien maailmancup toi Kyproksesta maaliskuussa seitsemännen sijan. Seuraava kisaetappi on hämärän peitossa, sillä Tokion esikisat peruttiin, ja samoin on todennäköisesti käymässä kevään ja alkukesän muillekin kisoille.

– Ampumaurheiluliitto ilmoitti minulle jo joulukuussa, että jos minut valitaan talvella Tokioon, en kilpaile EM-kisoissa. Se on ymmärrettävää, sillä sinne halutaan kolme ampujaa tavoittelemaan vielä toista olympiapaikkaa, Mäkelä-Nummela sanoi.

Epävarmaa toki on, tähdätäänkö Ranskassa toukokuussa EM-mitaleista. Kesäkuussa maailmancupia on määrä kisata Azerbaidzhanissa, mutta Bakusta peruttu F1-kisa ei lupaa sinnekään hyvää.

– Vuoden kinkerit on varmaan pidetty. Luonto rankaisee meitä, Mäkelä-Nummela sanoi.

Onnekseen Mäkelä-Nummela saa kotijoukoistakin vastusta. Aviomies Matti Nummela on olympiakävijä ja parin lapset Patrik Nummela ja Sara Nummela arvokisoihin yltäneitä lupauksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja