"Olli Rehn vahvoilla EU:n ulkoministeriksi"

Europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pitävät Olli Rehnin mahdollisuuksia EU:n ulkoministeriksi hyvinä.

- Rehn (lib.) nauttii erittäin laajaa kannatusta koko parlamentissa, arvioi Jätteenmäki MTV:n Huomenta Suomessa.

- Vihreiden mielestä Olli Rehn on ollut erittäin hyvä laajentumiskomissaari. Hän on antautunut läheiseen yhteistyöhön eri ryhmien ja myös meidän ryhmämme kanssa, Hautala sanoo samassa Huomenta Suomen haastattelussa.

Rehn on Suomen hallituksen virallinen ehdokas EU:n ulkoministeriksi.

Hautala sanoo, että on oikeastaan hämmästyttävää, että nimeämiskeskusteluissa pyörii kaksikin suomalaista nimeä. Ex-pääministeri Paavo Lipposta on väläytelty EU:n presidentin virkaan.

- Se on kunniaksi meille Suomessa eikä meidän tarvitse täältä kotimaasta käsin lähteä tiputtelemaan ketään.

Sen sijaan Britannian ex-pääministeri Tony Blair ei olisi Hautalalle mieluinen vaihtoehto EU.n presidentiksi.

- Tony Blair on aika ristiriitoja herättävä hahmo. Hän lähti Irakiin sotaan, vaikka englantilaiset vastustivat sitä vahvasti. En pidä häntä erityisen hyvänä meidän kaikkien presidentiksi.

EU.n presidentti voidaan valita jo lokakuun lopun huippukokouksessa.

Lissabonin sopimus askel liittovaltion suuntaan

Hautalan mielestä EU:ta uudistavalla perussopimuksella eli Lissabonin sopimuksella otetaan askelia yhteinäisen Euroopan liittovaltion suuntaan.

- EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka tiivistyy. Jäsenmaat pyrkivät löytämään yhä enemmän yhteistä linjaa ja sitä voisi sanoa liittovaltiokehitykseksi. Pidän sitä kuitenkin tasapainoisena kehityksenä, koska jäsenmaille jää itsenäisyytensä ja toimivaltansa niissä asioissa, joissa valtaa ei ole haluttu luovuttaa unionille.

Jäätteenmäki kannattaa Lissabonin sopimusta, kuten Hautalakin.

- Maailma on muuttunut. Tänä päivänä pitää torjua kansainvälistä rikollisuutta ja se edellyttää eri maiden poliisien välistä yhteistyötä, johon tarvitaan säännöt.

Katso myös Helena Petäistön kolumni EU:n nimityspelistä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat