Olisiko Ensitreffit alttarilla 2.0 -parit pitänyt muodostaa toisin? Asiantuntija Heikki Harju vastaa

Ensitreffit alttarilla 2.0 -ohjelman parien taival ei ole ollut yhtä rakkauden ilotulitusta.

Ensitreffit alttarilla 2.0 -kausi tarjosi katsojille roppakaupalla dramaattisia käänteitä. Parien välillä on ollut havaittavissa kitkaa, ja osa päätyi eroon jo ennen kauden loppua.

Olisiko parit sitten pitänyt jälkikäteen ajateltuna muodostaa eri tavalla?

Sarjan asiantuntija, ratkaisu- ja parisuhdevalmentaja Heikki Harjun mukaan pareja muodostettaessa kartoitettiin muun muassa kunkin osallistujan haluja, toiveita, tulevaisuudensuunnitelmia sekä arvoja.

– Pyrimme matchaamaan mahdollisimman paljon sitä, että [pareilla] olisi samanlaista näkymää tulevaisuuden kannalta, heillä olisi samanlaisia arvoja ja yritimme etsiä myös sitä, että he olisivat mahdollisimman paljon samanlaisessa elämänvaiheessa, hän kertoo.

Harjun mukaan olisi helppoa pohtia jälkikäteen, onnistuttiinko osallistujista muodostamaan parhaat mahdolliset parit. Hän kertoo kuitenkin olevansa edelleen sitä mieltä, että useimmilla ohjelmassa nähtävillä pareilla on selkeitä yhtymäkohtia, joissa olisi potentiaalia.

– Pitäydyn siinä, että me teimme päätökset parhaalla tietotaidolla, joka meillä silloin osallistujista ja pareista oli. Kyllä se täytyy nyt pitäytyä siinä, että tämä meni tällä tavalla, ja katsotaan, mitä tästä kukakin osallistuja oppii itsestään, toisistaan ja parisuhteista, Harju sanoo.

Riski

Ulkopuolisen henkilön tekemään kumppanivalintaan liittyy Harjun mukaan aina haaste. Kuten todettu, on pareja muodostettaessa otettu huomioon kunkin osallistujan kumppaniin liittyvät toiveet.

– Mutta yritimme myös katsoa asiantuntijoiden silmin sitä, että mitä siellä olisi sellaista, mitä oikeasti tarvittaisiin. Mitä tämä osallistuja voisi tarvita, että hän voisi löytää jotain uutta itsestään ja mitä nämä kumppanit voisivat antaa toinen toisilleen, mikä voisi olla kauaskantoista ja pitkäkestoista, hän alustaa.

Harjun mainitsema haaste liittyy siihen, sitoutuuko osallistuja tekemään töitä parisuhteen onnistumisen puolesta silloin, kun ei ole itse valinnut kumppaniaan.

– Tutkimaan itseään, tutkimaan sitä, mikä tässä on yhdistävä tekijämme, mikä tässä on se kauas kantava tekijä, joka antaa meille suhteessamme paljon, hän luettelee.

Harjun mukaan jokaisessa suhteessa, myös niissä, joissa henkilö on valinnut itse kumppaninsa, tulee vaihe, jossa alkutaipaletta värittävät ihastushuurut laantuvat ja esiin nousee erilaisia kysymyksiä omasta kumppanista ja parisuhteesta.

– Olemmeko liian erilaisia, mitä tästä tulee, miten tämä menee…? Kun olemme yhdessä jonkun kanssa, niin rupeamme pidemmällä aikavälillä huomaamaan myös erilaisuuksia. Sitten tulee kysymykset, miten saamme tämän toimimaan, hän sanoo.

Harju kertoo, että parit, jotka ovat valinneet itse toinen toisensa ja sitoutuneet toisiinsa ajan myötä enemmän ja enemmän, eivät välttämättä luovuta hankaluuksia kohdatessaan helposti. Ensitreffit alttarilla 2.0. -ohjelman kaltaisessa tilanteessa, jossa osallistujat eivät valitse omaa kumppaniaan ja parisuhteen eri vaiheet koetaan lyhyessä ajassa, voi haastavien tunteiden kohtaaminen olla hankalampaa.

– Tässä lähtee nopeasti nousemaan huomiot erilaisuudesta ja erilaisista toimintamalleista, ja se rupeaa nostattamaan mahdollisesti vähän epämiellyttäviä tunteita pintaan. Sitten lähtee nousemaan kysymys, että miksi minä kohtaisin näitä tunteita. Helpommin lähden juoksemaan karkuun näitä tunteita, kuin käsittelisin ja keskustelisin niistä, Harju sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat