Ensitreffit-asiantuntija vastaa kritiikkiin ohjelman parien painostamisesta: "Emme painosta, mutta teemme kaikkemme"

Ensitreffit-Julia laukoo suorat sanat asiantuntijoiden painostuksesta: "Ei tuntunut hyvältä" 13:23
Katso videolta Ensitreffit alttarilla -Waltterin ja Julian erikoishaastattelu, jossa Julia kertoo suoraan, miten pahalta asiantuntijoiden hyökkäävä palaute tuntui.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 10. kaudelle osallistunut Julia koki, että häntä painostettiin asiantuntijoiden osalta ja hänestä tehtiin suhteen luovuttaja. Ohjelman asiantuntija Hanna Myllymaa vastaa kritiikkiin. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelman tälle kaudelle osallistunut Julia kertoi MTV Uutisten haastattelussa kohdanneensa mielestään painostusta asiantuntijoiden osalta. Asiantuntijoina ohjelman 10. kaudella nähtiin ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Myllymaa, kirkkoherra Kari Kanala  ja erityistason seksuaaliterapeutti Tapani Alanen

Juliaa kuvailtiin päätösjaksossa hänen ja Waltterin suhteen luovuttajaksi. Julian tuntemusten mukaan myös parin lopullista päätöstä kyseenalaistettiin. Julia koki saaneensa tilanteessa syyt niskoilleen, koska hän oli se, jolle romanttisia tunteita ei syttynyt. 

Myllymaa kertoi MTV Uutisille sähköpostitse, että Julian kokemus tuntuu hänestä todella kurjalta. 

– Muutama viikko sitten tapasimme parit, ja tunnelma oli oikein hyvä ja kohtaaminen mukava. Koko kausi on mennyt todella hyvässä hengessä, vaikkakin toki prosessi nostaa myös raskaita asioita käsiteltäväksi. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon, ja se on ihan kenelle tahansa haastava yhtälö. Siinä me asiantuntijat olemme tiiviinä tukena. Kauden osallistujien palaute on ollut hyvää, ja yhteistyö jatkuu edelleen osallistujien kanssa sen mukaan, mitä tukea he kokevat tarvitsevansa, Myllymaa kertoo. 

– Emme painosta, mutta teemme kaikkemme, jos pari näin haluaa asiaa heiltä kysyttäessä. Mikäli näemme, että pari on menossa oikeaan suuntaan, kannustamme ja tuemme heitä eteenpäin. Mikäli parissa näkyy toivoa, kannustamme katsomaan vielä sen viimeisen kortin, kun kamerat sammuvat ja sitä kautta paineet poistuvat. Tällöin moni löytää itsestään ja yhdessäolostaan sen rennomman puolen, joka edesauttaa parin lämpimien välien kehittymistä entisestään, Myllymaa jatkoi. 

Itsetutkiskelu voi nostaa esiin myös vaikeita teemoja

Myllymaan mukaan ohjelman tavoitteleman elämän mittaisen rakkaustarinan saavuttamiseen ei voi ketään painostaa, vaan kaikki lähtee omasta halusta, motivaatiosta ja sitoutumisesta. 

– Asiantuntijat omien kysymystensä ja ennakkoon sovittujen auttamismenetelmien avulla tukevat osallistujia eteenpäin tässä vaativassa prosessissa. Välillä tämä itsetutkistelu nostaa esiin myös vaikeita teemoja. Rakkautta ei kuitenkaan voi eikä ole tarvekaan painostaa – rakkaus kasvaa vapaudessa, Myllymaa kertoi.  

Julia kertoi MTV Uutisille joulukuussa 2023, että hän koki asiantuntijoiden auttamisen loppuneen hänen osaltaan kauden puolivälissä. Myllymaan mukaan jokainen pari sai kuitenkin tukea viikoittain saman prosessin mukaisesti. Asiantuntijoiden toiminta perustuu hänen mukaansa tasapuolisuuteen ja välittömään tukeen. 

– Kun osallistuja tai pari pyytää apua, on sitä tarjolla välittömästi usealta asiantuntijalta. Tänä vuonna otimme käyttöön myös asiantuntijoiden parityöskentelyn, jossa paria tuki kerrallaan kaksi asiantuntijaa. Tämä vahvisti osallistujien tukea vielä entisestään, ja pystyimme nostamaan tuplasti esille kaikkea sitä hyvää, jota olimme parissa havainneet, Myllymaa kertoi. 

Myllymaan mukaan asiantuntijat ovat saaneet sarjan 10. kaudesta vain positiivista palautetta. 

– Nykyajan deittikulttuuri mahdollistaa vetäytymisen ongelmien ilmaantuessa, ja Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa taas pyrimme työstämään ongelmia niiden ilmaantuessa siten, että pari voi jatkaa eteenpäin. Ovathan parit kuitenkin sitoutuneet toisiinsa avioliiton kautta. Tämä saa erityisesti hyvää palautetta katsojilta, Myllymaa kertoi. 

Ohjelman asiantuntijoiden työskentelytapa ei ole muuttunut

Myllymaan mukaan osallistujat ovat olleet kiitollisia siitä, että voivat luottaa toisenkin käyneen pitkän hakuprosessin läpi ja siten varmistuvat, että toinenkin on tosissaan sekä valmis antamaan tälle prosessille kaikkensa. Myllymaan mielestä tunteiden ja kipinän syttymiselle osallistuja voi tehdä jonkin verran, mutta mikäli tämä työ ei tuota tulosta, on selvää, että romanttisia tunteita ei voi pakottaa. 

– Tämän faktan sanoitamme osallistujille jo hakuprosessin alussa, Myllymaa kertoi. 

Asiantuntijoiden työskentelytapa ei ole Myllymaan mielestä muuttunut vuosien varrella. Pareja tuetaan, eivätkä asiantuntijat koskaan pakota pareja keskusteluihin. Myllymaan mielestä parin onnistumista ei myöskään mitata sillä, pysyvätkö he yhdessä vai eivät. 

– Itsetuntemuksen ja kasvun myötä pari voi onnistua isostikin, vaikka he eroaisivat. 

Myllymaa teki viikoittain sekä osallistujien että ohjelmaan valittujen parien kanssa terapeuttisia harjoitteita ja keskusteluja, joiden avulla itsetuntemus lisääntyy, kokemushistorian vaikutus parisuhteeseen kirkastuu sekä omat vahvuudet, voimavarat ja osaaminen osataan valjastaa hyödyksi. Hän osallistui myös parien häihin ja antoi sen jälkeen psyykkistä tukea osallistujille viikoittain aina, kun heillä oli siihen tarvetta.

Hänen tukensa vaikutti hänen mukaansa osallistujiin niin, että he pääsivät vaikeista asioista eteenpäin, heidän näkökulmansa muuttuivat ja he löysivät ratkaisuja tilanteisiinsa. 

– Parit uskaltautuivat puhumaan heille vaikeista asioista keskenään sekä oppivat sanoittamaan omia kokemuksiaan. Erityisesti koen, että yhteiset tapaamiset asiantuntijakollegoiden ja parien kanssa olivat hyödyllisiä, kun yhdessä mietittiin, miten mennä asioissa eteenpäin niin, että päästiin kohti yhteistä hyvää, Myllymaa kertoi. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 10. kaudella nähtiin aviopareina myös Matti ja Pauliina sekä Aleksi ja Riia. Matti ja Pauliina olivat kolmesta parista ainoa pari, joka päätti jatkaa avioliittoaan

Ensitreffit alttarilla -päätösjakso Mitä heille kuuluu nyt? MTV3-kanavalla tiistaina 2.1. klo 21 sekä MTV Katsomossa!

Katso myös Töllötuomareiden erikoisjakso, jossa kauden osallistujat kertovat tuoreet kuulumisensa. Töllötuomarit MTV Katsomossa 2.1. klo 21.55!

Lue myös:

    Uusimmat