Oletko samaa mieltä? Reilu kolmannes sallisi "pentuvapaan" uuden lemmikin omistajille

Haaveissa oma koiranpentu? Ota nämä asiat huomioon koiranpennun hankinnassa 10:35
Haaveissa oma koiranpentu? Ota nämä asiat huomioon koiranpennun hankinnassa.

Koiranruokavalmistajan kyselyssä selvisi, että noin kolmannes suomalaisista kannattaa lemmikin omistajien pentuvapaata.

Noin 36 prosenttia suomalaisista on koiranruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselyn perusteella sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu pentuvapaa, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Vapaata voisivat pitää työntekijät, jotka hankkivat uuden koiran tai kissan.

Vastaajista lähes neljännes soisi uuden pennun omistajille vapaata 2–3 päivää. Vain noin kymmenesosa pitäisi yhtä vapaapäivää riittävänä.

– Uuden pennun saapuminen on iso elämänmuutos niin lemmikille kuin sen omistajalle. Pennun ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat sen kehityksen kannalta keskeisintä aikaa, ja se sopeutuukin uuteen ympäristöönsä helpommin, jos päivät kuluvat tiiviisti yhdessä tutustuen ja puuhaillen, kertoo Edgard & Cooperin toinen perustaja Louis Chalabi.

– Pentuvapaan ansiosta omistajalla on mahdollisuus nauttia ensihetkistä uuden perheenjäsenen kanssa, Chalabi lisää.

Pentuvapaa on käytössä joissain yrityksissä ympäri maailmaa. Suomessa ainakin eläintarvikeketju Musti & Mirri on ilmoittanut käytännöstä vuonna 2018:  työntekijät saavat kolme palkallista vapaapäivää uuden pennun liittyessä perheeseen.

Lemmikin kuollessa tulisi vastaajien mukaan olla myös vapaapäivä

Lemmikin kuolemasta johtuva vapaapäivä jakoi vastaajien mielipiteitä niin sanottua pentuvapaata enemmän. 

Valtaosan (56 prosenttia) mielestä myös oman koiran tai kissan kuolema on hyväksyttävä syy olla pois työpaikalta. Täysin eriävä mielipide aiheesta oli noin neljänneksellä, ja osittain eri mieltä oli lähes joka kymmenes vastaaja.

– Ihmiset reagoivat lemmikin kuolemaan hyvin eri tavoin. Rakkaan lemmikin menettäminen voi olla musertava kokemus, joka haittaa henkistä ja fyysistä terveyttä, ja muuttaa omistajan arkirutiinit täysin, Chalabi sanoo. 

Kyselyyn vastasi 1 008 henkilöä, joiden ikähaarukka oli 18–80 vuotta. 

Lähde: Edgard & Cooper

Lue myös:

    Uusimmat