Mainos

Oksennustautia aiheuttava norovirus voi iskeä monta kertaa

Noroviruksen aiheuttama raju oksennustauti voi kaataa saman ihmisen monta kertaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan virusta vastaan ei muodostu immuniteettiä, joten vatsataudin voi saada aina uudestaan.

Oksennustaudista voi tulla todellinen riesa, sillä norovirus myös tarttuu helposti.

- Tämä on erittäin helposti tarttuva ja erittäin kestävä virus. Se kestää pH-vaihteluita ja kuumennusta, kertoo tartuntatautipäivystäjä Heidi Rossow THL:stä.

Hänen mukaansa noroviruksen tyyppejä on liikkeellä erilaisia ja oireiden rajuus voi liittyä uuteen virustyyppiin.

Oksentelua, ripulia, vatsakramppeja

THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tänä vuonna noin 1 200 norovirustapausta, mutta todellinen sairastuneiden määrä on jopa monisatakertainen.

Rekisteriin päätyvät vain tapaukset, joista on otettu näyte. Ilmoituksia THL:ään on tullut kaikista sairaanhoitopiireistä.

Norovirus iskee tavallisesti kevättalvella, eikä epidemia näytä olevan vielä hiipumassa. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin koko vuonna reilut 2 000 tautitapausta.

Noroviruksen aiheuttaman vatsatauti itää lyhyen aikaa. Tauti alkaa oksentelulla, jota usein seuraa ripuli ja matala kuume. Vatsakrampit voivat olla voimakkaita, mutta tauti kestää yleensä vain lyhyen aikaa.

- Terveellä aikuisella tauti menee ohi yhdessä kahdessa vuorokaudessa, Rossow sanoo.

Vatsataudin oireita ei voi lievittää millään. Sairastuneen kannattaa pysyä poissa töistä ja koulusta. Lääkäriin on syytä mennä, jos tauti pitkittyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.