Mainos

Oksanen kirjamessujen vetonaula Pariisissa

Kirjailija Sofi Oksanen on yksi Pariisin kirjamessujen vetonauloista. Nelipäiväisten messujen teemana on ensimmäistä kertaa pohjoismainen kirjallisuus, ja tämän ansiosta Pohjolan kirjailijoiden teoksia on käännetty entistä enemmän ranskaksi.

Oksanen alkaa olla Pariisissa samanlainen tähti kirjallisuudessa kuin Kaurismäki elokuvassa. Kun suomalaiskirjailija oli lavalla kanadalaisen Nancy Hustonin kanssa, istumapaikat eivät riittäneet.

- Arabimaailmassa ollaan tällä hetkellä tilanteessa, jossa kaatuu diktatuuri, jonka kaatumiseen ei lännessä uskottu. Siinä on tiettyjä samoja piirteitä kuin Neuvostoliiton romahtamisessa, Oksanen sanoo.

Oksasesta onkin mielenkiintoista seurata arabimaailman tapahtumia siitä perspektiivistä, mitä Neuvostoliitossa tapahtui 20 vuotta sitten.

Johtaja Iris Schwanck Suomen kirjallisuuskeskuksesta kertoo, että Sofi Oksanen on todella suuri tapaus Ranskassa.

- Hän on ollut aivan valtava sekä myynti- että kriitikkomenestys. Hänestä on tullut uusi pohjoismaisen kirjallisuuden nuori tähti, Schwank sanoo.

- Minusta tuntuu kuin olisin tekemisissä goottigeishan kanssa, sanoo ranskalainen kirjakauppias Oksasesta.

Kirjakauppiaan mukaan Suomella on vielä matkaa kirjamaailman huipulle.

- Paljon tekemistä täällä vielä riittää. Avajaisissa ilmeni, että Ranskan kulttuuriministeri, joka tuli avaamaan Pohjoismaiden osaston kaksi ja puoli tuntia myöhässä, oli lukenut Suomesta vain Mannerheimin elämäkerran.

Katso Helena Petäistön raportti Pariisista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.