Mainos

Oikeuskansleri arvostelee tasa-arvovaltuutettua

Oikeuskansleri Jorma S. Aalto arvostelee tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen menettelyä kauppa- ja teollisuusministeriön nimityskiistassa. Oikeuskansleri huomauttaa, että tasa-arvovaltuutetun olisi tullut kuulla lausuntoa tehdessään myös silloista kauppa- ja teollisuusministeriä Seppo Kääriäistä (kesk.), joka kiistellyn nimityspäätöksen teki.

Nimittäjän kuuleminen olisi ollut Aallon mukaan erityisesti tarpeen sen vuoksi, että nimityspäätös poikkesi virkamiesten valmistelemasta ja esittelijän kannasta. Mäkinen pyysi lausuntoaan varten selvityksen ainoastaan työnantajalta, kauppa- ja teollisuusministeriöltä. Nimittäjää eli Kääriäistä hän ei asian yhteydessä kuullut.

-Päätöksentekijän kuuleminen on perusteltua siksi, että häntä kuulemalla tässä tilanteessa on mahdollista saada selko nimityksen perusteista. Kun nimittäjän kuuleminen on laiminlyöty, tasa-arvovaltuutetun lausunnon valmistelua on pidettävä puutteellisena, toteaa oikeuskansleri huomautuksessaan.

Itse kiistan aiheeseen, Jussi Yli-Lahden nimittämiseen kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastajan virkaan, oikeuskansleri ei puutu.

KTM valittanee tuomiosta hovioikeuteen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi heinäkuun alussa kauppa- ja teollisuusministeriön maksamaan 100 000 markan vahingonkorvaukset kahdelle naiselle syrjinnästä Yli-Lahden nimityksen johdosta. KTM ilmoitti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon ja siten varasi oikeuden valittaa tuomiosta.

Edellisen hallituksen kauppa- ja teollisuusministeri Seppo Kääriäinen nimitti virkakautensa viimeisenä päivänä erityisavustajansa Jussi Yli-Lahden ministeriönsä ylitarkastajaksi. Helsingin käräjäoikeus totesi, että naisten oikeuksia loukattiin, kun heidän ohitseen virkaan palkattiin poliittisin perustein mies. Naiset olivat tasa-arvovaltuutetun lausunnon mukaan virkaan valittua miestä pätevämpiä.

Käräjäoikeus piti tapausta vakavana ja määräsikin valtion tasa-arvolain sallimiin maksimikorvauksiin. Oikeus tuomitsi poliittiset virkanimitykset yleisemminkin. Sen mukaan poliittisin perustein tehdyt virkanimitykset eivät ilmennä kansalaisten tasa-arvoista asemaa eivätkä johda yhteiskunnan edun mukaisiin nimitysratkaisuihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.