OECD ohjeistaa Suomea veroissa ja opintorahoissa

Teollisuusmaiden talousjärjestö OECD ehdottaa, että Suomi vakauttaa julkisen taloutensa muun muassa korottamalla arvonlisä- ja kiinteistöveroja. Järjestön neuvoihin kuuluu myös, että opintorahoja korvattaisiin opintolainoilla. STT:n tekemän käännösvirheen vuoksi OECD:n kerrottiin ensin ehdottaneen kiinteistöveron korottamisen sijaan varallisuusveron käyttöön ottoa.

OECD suosittelee lisäksi, että kuntien menot pistettäisiin kuriin ja työmarkkinoilla lisättäisiin joustavuutta. Suositukset sisältyvät järjestön tänään julkaisemaan maaraporttiin.

Järjestö kehottaa Suomen hallitusta laatimaan nopeasti vakautusohjelman, joihin veronkorotukset ja muut toimet sisältyvät. OECD:n mukaan vakautusohjelma varmistaisi sujuvan siirtymisen pois elvyttävästä politiikasta, kun talouskasvu alkaa olla vakaalla pohjalla.

OECD huomauttaa, että Suomen näkymät ovat heikentyneet kriisin vuoksi merkittävästi muun muassa tuotantokapasiteetin supistumisen takia.

SAK: Linjaukset oikeansuuntaisia

SAK on tyytyväinen OECD:n suositukseen lisätä aktiivisen työvoimapolitiikan määrärahoja.

Maaraportissaan OECD huomauttaa, että Suomen elvytyspaketissa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan on satsattu huomattavasti vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin.

SAK onkin vaatinut, että työvoimapolitiikan varsinaista rahoitusta on lisättävä vielä tämän vuoden ensimmäisen lisätalousarvion jälkeen vähintään 70 miljoonalla eurolla, jotta myös vaikeasti työllistyvien työttömyyttä saataisiin katkaistua.

Raportissa väärinkäsityksiä

OECD:n raportin työttömyysturvaa käsittelevässä osassa on SAK:n ekonomistien mukaan vääriä tai puutteellisia tietoja, jotka ovat vaikuttaneet loppupäätelmiin. SAK mainitsee muun muassa, että OECD liioittelee Suomen työttömyysturvan anteliaisuutta ja esittää turvan määräytymisen työttömyyden pitkittyessä väärin.

SAK huomauttaa, että toisin kuin raportissa väitetään, työttömyysturvan taso on Suomessa muita Pohjoismaita alhaisempi.

(MTV3 - STT)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Kymmenen uutiset 7.4.2010)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 7.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat