Obaman ja Romneyn viimeinen kohtaaminen – näin se sujui

Demokraattien Barack Obama ja republikaanien Mitt Romney ovat valmentautuneet huolella viimeiseen, ratkaisevaan koetukseen.

Käynnissä on kolmas ja samalla viimeinen tv-väittely ennen kahden viikon kuluttua pidettäviä presidentinvaaleja.

Viimeisen väittelyn aiheena on ulkopolitiikka. Obamalla on ollut mielipidemittausten mukaan selkeä johto ulkopolitiikan kohdalla, mutta Romney on saavuttanut vastustajaansa viime aikoina.

Tässä väittelyssä istutaan kiltisti pöydän ääressä väittelyn puheenjohtajan kanssa. Yleensä kasvokkain pöydän ääressä oleminen rauhoittaa väkisinikin keskustelua.

Romneyn on huhuttu harjoitelleen uutta tyyliä: hän haluaa vaihtaa juupas-eipäs-inttämisestä ja äänen korottamisesta presidentilliseen arvokkuuteen. Ja on syytäkin, sillä ulkopolitiikassa katsotaan juuri johtajuutta.

Presidenttiehdokkaiden puolisot Michelle Obama ja Ann Romney näyttävät hermostuneilta katsomossa.

Yliystävällinen kädenpuristus, ja mittelö alkaa. Väittelyn puheenjohtaja, toimittaja Bob Schieffer esittää ensimmäisen kysymyksen. Se koskee odotetusti Lähi-idän tilannetta.

– Emme voi tappaa tietämme ulos tästä sotkusta, syyttää Romney Obamaa.

Kylmä sota on ohi

Obama saa sisään onnistuneita iskuja, ja sanoo Romneyn ulkopolitiikan olevan 90-luvulta. Romney oli maininnut kampanjassaan, että suurin geopoliittinen uhka on Venäjä.

– Kylmä sota on ohi, Obama letkautti. Romneyn tyyneys alkaa rakoilla, ja ehdokkaat puhuvat jo nyt toistensa päälle.

Seuraava kysymys koskee Syyriaa ja miten tilanne saataisiin rauhoittumaan.

Obaman mukaan sotilaallinen puuttuminen tilanteeseen olisi liian pitkälle menevä sitoumus. Romney korostaa sitä, että Syyria on Iranin lähin liittolainen ja siksi vallanvaihto olisi elintärkeä Israelin turvallisuudelle. Hän syyttää Obamaa johtajuuden puutteesta Syyrian kohdalla. Hän ei kuitenkaan halua amerikkalaisia joukkoja Syyriaan, mutta kapinallisia on aseistettava.

Seuraavaksi Obama puolustaa Egyptin-politiikkaansa. Toistaiseksi Romney on ollut eri mieltä lähes kaikesta, mutta ei ole esittänyt yhtään esimerkkiä siitä, mitä hän olisi tehnyt tosin Lähi-idässä. Puheiden sävy ei ole yhtä kiihkeä kuin alussa.

Nyt puhutaan Yhdysvaltain roolista maailmapolitiikasta.

Romney sanoo, että Yhdysvaltain on oltava vahva sen pitää johtaa. Siitä hän pääsee odotetusti kääntämään puheen Yhdysvaltain taloustilanteeseen ja puolustusvoimien rahoitukseen.

Obaman mukaan Yhdysvallat on nyt vahvempi, kuin silloin kun hän astui valtaan. Hänen mukaansa sotien lopettaminen mahdollistaa sen, että Yhdysvallat pääsee tointumaan taloustaantumasta. Nyt on siis Obaman vuoro ryöpyttää republikaanien talouspolitiikkaa.

Romney sanoo tietävänsä, kuinka Yhdysvallat saadaan nousuun. Pääosassa ovat öljy ja hiili.

Väkisin talouspuhetta

Ulkopolitiikka on vaihtunut sisäpolitiikkaan, Romney kääntää puheen väkisin haluamiinsa aiheisiin.

Ehdokkaat kiistelevät kilvan siitä, miten maa saadaan nousuun ja kummalla on parempi suunnitelma talouden kohdalla.

Puheenjohtaja yrittää kääntää keskustelun takaisin raiteilleen ja kysyy Romneylta hänen halustaan vahvistaa Yhdysvaltain armeijaa.

Romney kääntää puheen Obaman terveydenhuoltolakiin ja sen kustannuksiin. Romneya on vaikea pysäyttää, mutta vihdoin Obama pääsee puhumaan armeijan budjetista. Siinä Obama pääsee mainitsemaan, etteivät Romneyn verolaskelmat pidä paikkaansa, hän ei voi lisätä armeijan määrärahoja ja samalla toteuttaa lupaamansa veroleikkaukset.

Keskustelussa palataan takaisin ulkopolitiikkaan. Vuorossa on Israel ja Obaman sitoutuminen taistelemaan liittolaisen rinnalla. Obama kääntää puheen Iranin uhkaan ja kuinka sen pakotteet toimivat.

Romney sanoo tiukentavansa pakotteita, jos hän pääsee valtaan ja vaatii lisää painostusta. Obama pääsee jälleen kerran muistuttamaan Romneya siitä, ettei republikaaneilla ole minkäänlaista erilaista toimintasuunnitelmaa Lähi-idän kohdalla ja itse asiassa he ovat Obaman toimien takana.

Romneyn mukaan ongelma on se, että Iran on nähnyt nykyhallinnon olevan liian heikko.

Lue myös:

    Uusimmat